Politikai szempontból mennyire felelt meg Horthy Miklós?
Okos dolog volt amögé az oldal mögé odaállni aki kitalálta, hogy a legbefolyásosabb, legösszetartóbb, és ugye "világ méretű összeesküvést szövő" népet majd futószalagon kiírtja.
Ennyi ésszel és némi önkritikával kecskét nem lenne mersze vezetni az embernek, nem hogy országot. Sajnálom, akik itt védik tévednek. Lehet, hogy jó szándékú volt, és lehet, hogy jobb ember volt, mint gyurcsány vagy orbán (nem tettük túlságosan magasra a mércét, de mindegy), de szegényke nagyon kis butuska volt.
Azok akik meg azt mondják, hogy közelségünk miatt nem maradhattunk függetlenek, azok nézzenek már meg egy Európa térképet és rajzolják már le nekem, hogy hogyan vagyunk közelebb Németországhoz, mint mondjuk Svájc!
Egyszerű a képlet, buta volt, rossz lóra tett, azóta szíjjuk miatta a brét..
Szóval, hogy válaszoljak a kérdésre: a magyar sztenderdeknek tökéletesen megfelelt... mint mindenki Mátyás király óta. Ő volt az utolsó olyan uralkodó, aki egy kicsit is értett hozzá. Azóta meg csomó kispályás kistanár koptatja az uralkodói trónt széphazánkban :)
Az, hogy "kis butuska volt" elég diplomatikus megfogalmazás. Sajnos abban, hogy "jó szándékú volt" már nem tudok annyira hinni..
Az igazi problémát másban látom: a Kérdező, a feltett kérdésére sok eltérő, egymásnak homlokegyenest ellentmondó véleményt kapott már eddig is. Ezzel semmi gond sincs, így van rendjén! Az építő jellegű vita hasznos és szükséges. De sajnálatos módon itt is ugyanaz érvényesül(t), mint megannyi Horthyval kapcsolatos már feltett kérdésnél, akár ezen az oldalon akár más fórumokon.
Senkit nem szeretnék megbántani, de amikor a XX. századi magyar történelem egyik legvitatottabb alakja - Horthy - előkerül, akkor jönnek vele a elfogult, dilettáns,önjelölt tudósok is, akik komoly fórumon nem kaphatnak helyet. És olvashatjuk a kiirthatatlan magyar történelmi legendákat, félremagyarázásokat.
Sokan vannak akik büszkék a "csodálatos, egyedülálló, különleges" magyar történelemre. Osszák az észt, úgy hogy életükben egy primer forrást a kezükbe nem vettek; tudásukat mindenféle gyűléseken felszólaló, eltorzult arccal ordítozó demagógoktól szerzik.
Ezek miatt nem tudunk megszabadulni azoktól a téveszméktől, hogy Horthy márpedig nem volt antiszemita, és hogy Sztálin is nagyra becsülte ezért nem akarta hogy vádlottként álljon a bíróság elé. Ezek mind félremagyarázások, sarkítások, vagy egyszerűen csak hazugságok.
Vagy pl. azzal akarják meggyőzni a Kérdezőt - és engem is - hogy olvassuk el Edelsheim-Gyulai Ilona emlékiratait. Hát olvastam, sőt még a vele készült dokumentumfilmet is láttam anno. Itt újból felmerül a szakszerűtlenség: nem kételkedem a munka forrásértékében, de józan paraszti ésszel is elgondolható, hogy a grófkisasszony nem tud objektív lenni "miklóspapával" akit szinte apjának tekintett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!