Nem kéne felelősségre vonni a demokrácia passzív rombolóit?
A hallgatásukkal a kormány és az országgyűlés demokráciát romboló tevékenységét támogató közszereplőkre, alkotmánybírókra, a legfelső bíróság tagjaira, az egyetemek rektoraira, dékánjaira gondolok.
Az én meglátásom szerint a fent említett pozíciók meghaladják a hallgatásba burkolózók szellemi képességeit és erkölcsi tartását. Ezért őket, a demokrácia helyreállítása után, nem szabadna ilyen pozíciókba engedni. Ez egy fejlett, stabil demokrácia záloga.
Várom az érveket pro és kontra!
"(2) Az Alkotmánybíróság tagja az Alkotmánybíróság hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathat, politikai nyilatkozatot nem tehet."
Elfogadom. Az Alkotmánybírókat tényleg nem lehet felelősségre vonni a hallgatásukért. Tőlük itt és most elnézést kérek. De a többiekről azért még nem feledkezhetünk meg!
"Nem is tudtam, hogy egy pozíciónak is van szellemi képessége:)legalábbis a te meglátásod szerint.:)"
DD: Ez tényleg érdekes egy mondat volt. Na, jó! A pozíciójukból eredő feladat haladja meg a képességeiket.
Kérdezőnek
Az a probléma ,hogy időnként összemosódnak a jogi valamint a morális elvárások. A morális hiányosságokat számon lehet kérni valakitől, de ha az illető megvonja a vállát és tovább áll, akkor nem citálhatod bíróságra. Bár az igazságérzeted izzik, tehetetlen vagy. Bizonyára vannak akik rengeteg példát tudnának felsorolni....
Ökörköri
"Kérdezőnek
Az a probléma ,hogy időnként összemosódnak a jogi valamint a morális elvárások. A morális hiányosságokat számon lehet kérni valakitől, de ha az illető megvonja a vállát és tovább áll, akkor nem citálhatod bíróságra. Bár az igazságérzeted izzik, tehetetlen vagy. Bizonyára vannak akik rengeteg példát tudnának felsorolni....
Ökörköri"
Ebben nagyon igazad van. Ahogy mondod, a morális és jogi elvárások nem feltétlenül ugyanazok. Én pontosan azt szeretném ha ezek az elvárások egybeesnének, vagy legalábbis közelebb kerülnének egymáshoz. Egy egyetemi vezetővel (nem tanárral, hanem vezetővel!) szemben ne csak morális, hanem jogi elvárás is legyen a demokrácia védelme. Nem várhatjuk el tőlük a demokrácia agresszív védelmét, ez sajnos nem az értelmiség asztala. De a demokrácia sérelmének karakán hangoztatása igenis kötelessége! Ugyanis ő nem egyszerű tanár, hanem vezető. Szellemi vezető, értelmiségi, a demokratikus berendezkedés alkatrésze. Felelőssége nem pusztán anyagi, és nem csak hivatalos, hanem szellemi és morális is. Milyen tudós ember, és milyen vezető az, aki nem mer kiállni a médiaszabadság és jogállamiság mellett?
A többi felelőst még nem is említettem...
Igen, a bökkenő, hogyan veszed rá az értelmiségi emberkék azon rétegét akik még hatnak a mindenkori kormányokra, húzzák szorosabbra a szemöldökük és érveljenek a demokrácia érdekében.
Ökörköri
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!