Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért ilyen a nyugdíjrendszer?

Miért ilyen a nyugdíjrendszer?

Figyelt kérdés
Már egy kérdésben kérdeztem, de nemigazán kaptam arra választ, hogy miért nem kapok nyugdíjat, ha a jövőben több lesz a nyugdíjas, mint az eltartó. Tudom, hogy az eltartók fizetik a nyugdíjat, de miért? Szóval miért is az én befizetett nyugdíjjárulékomból fizetik ki a mostani nyugdíjasokat? Miért nem abból, amit ők fizettek annó? Mi értelme van külön számlán vezetni ezeket, ha úgysem abból fizetnek ki? Nem vagyok nagy szakember, de nem annak lenne értelme, hogy mindenki a saját pénzéből fizeti ki magát?
2010. dec. 30. 20:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Ebből fizetik a segíjt a valódi és sumák rokkant nyugdíjat is,az hogy 40 évig termetél,adót fizettél az nem érdekel senkit.
2010. dec. 30. 20:42
 12/20 anonim ***** válasza:

A jelenlegi módszer az, hogy az emberektől beszednek nyugdíj címén x összeget, és y-t meg a jelenlegi nyugdíjasok közt. Jelenleg Y>x, a maradékot meg kiegészítik. Így működik jelenleg az állami első pillér. Ez akkor jó, ha egyre többen fizetnek be, de a jelenlegi demográfia mutatóknál sajnos Y sokkal nagyobb lesz, mint x, és a maradékot nem tudja kigazdálkodni az állam. Ezért vezették be a második pillért.

A sokat szidott svéd model lényege az, hogy soha nem egészítik ki azt, hogy a szétosztott Y mindig annyi, amennyi X-t beszednek. Így a rendszer nem szükségeltet extra kiadást. Ha kevesen vannak, akik befizetnek, kevesebbet is kapnak a nyugdíjasok.

Itt a befizetéseidből eltesznek a te számládra egy összeget, és majd visszafizetnek ebből neked nyugdíjas korodra. Ez azért jó, mert ez a rendszer önfentartó, és mindenki annyit kap, amennyit befizet. Aki többet fizet be, az többet is kap, így valamilyen szinten igazságosabb is.

Ennek az a problémája, hogy ezt valahogy el is kell kezdeni. Mert ha az ember saját magának tesz félre, akkor miből fizetik a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját? Ezért kampányolt anno a Fidesz, hogy az ebből következő extra kifizetéseket ne számolják bele az államháztartási hiányba, és ezt utasították el nyáron/tavasszal. És ez az amit most a lengyeleknek talán megengednek. Azzal hogy, a Fidesz most eltörölte a második pillért, nem kell kifizetnie úgy a jelenlegi nyugdíjasokat (akik az államiban vannak), hogz közben nem kapja meg a második pillérbe befizetett összegeket. Ez jelenleg hatalmas könnyítést jelent az államháztartásnak, viszont azt, hoyg a jövőben sokkal inkább önfenntartó legyen a magánnyugdíjpénztár, ezzel tönkrevágták.

2010. dec. 30. 20:51
 13/20 anonim ***** válasza:

Ez a rendszer nem kommunista felfogás. A legtöbb Nyugat-Európai országban is így van. Mindenütt az aktívak járulékfizetése a fedezete a nyugdíjaknak. Ha kevés,akkor az állam kipótolja. Ezért emelik a nyugdíjkorhatárt,és ezért nem emelnek nyugdíjat,csak névlegesen. 20 év óta csak a Horn-kormány idején volt rövid ideig jelentős nyugdíjemelés,és az előző kormány adott 13 havi nyugdíjat,amit vissza is vont. Az emelés 20 év óta évi 4-6 % volt,ami messze elmaradt az inflációtól.

Másutt is van éppen ezért vagy nyugdíjbiztosító vagy életjáradék. Ez mindenkinek a saját pénze,amit öregkorára tartalékol.

Ezt veszi el most a Fidesz,de ebből legfeljebb 2 évre lesz a nyugdíjakra pénz. De az is lehet,hogy még hamarabb elfogy. A kommunikációjuk szerint a vagyont két helyre is tervezik elkölteni.

Az ésszerű az állami és a magánnyugdíj fizetése lenne. Ha kevés az állami nyugdíj,akkor kipótolná a magán.

Abban igazad van,hogy az lenne az ésszerű,hogy az állam félretegye nyugdíjas korodra,amit most befizetsz. A nyugdíjakat pedig a befolyó adókból fizesse.

Természetesen a te befizetésed bekell fektetnie valahová,hogy nyugdíjas korodra ne veszítse el teljesen az értékét.

Ez viszont megoldhatatlan.

Nem csak azért,mert nincs erre pénze az államnak.

Te most kezded a munkát,és 40 év múlva mégy nyugdíjba. A te befizetésed nyivántartása nem lenne probléma.

De ha valaki már 20-30 éve dolgozik,10-20 év múlva megy nyugdíjba,ott már nagyon nehéz lenne a befizetése összegét megállapítani. Rengeteg adminisztrációs munkát jelentene kiszámolni,nyilvántartani az eddigi befizetéseit (amit már ráadásul elköltött az állam),főleg,ha az illető több munkahelyen dolgozott. Ehhez pedig hozzáadni az új rendszer szerinti járulékfizetését.

Ebbe egyetlen állam sem menne bele,már csak amiatt sem,mert az átállás 30-40 évig tartana.

2010. dec. 30. 20:58
 14/20 anonim ***** válasza:

20:58! Az előtted író vagyok.

Teljes átállás valóban lehetetlen, de az, hogy több helyről kapod a nyugdíjadat, az nagy terhet venne le az állam válláról.

És nyugaton nem nagyon találsz olyan helyet, ahol csak állami lenne a nyugdíjrendszer, szinte mindenhol van az embereknek magánnyugdíjbefizetése is. Csak államiból ott se élnének meg rendesen a nyugdíjasok.

2010. dec. 30. 21:07
 15/20 anonim ***** válasza:
28%

Hogy lehet ilyen elvetemült kérdést feltenni???

Aki most nyugdíjas, az hogy fizette volna be a mostani megélhetésére szükséges összeget? Amit most te félretennél, az neked elég lenne a nyugdíjaskorodra?

Megérdemelnéd, hogy annyiból élj!

Az aktív dolgozók befizetéseiből kell fizetni a mindenkori nyugdíjat. Ezért kell a segélyezettek számát csökkenteni és a munkaadókat támogatni, hogy legyen dolgozó és legyen aki fizet az államkasszába.

A magánnyugdíjpénztár egy nagy hülyeség, és végre tesznek ellene. Ha te akarsz magadnak még kiegészítést az állami nyugdíj mellé, akkor gyűjtögess a párnád alatt, és nézd meg, hogy mit fog érni 20-30 év múlva.

2010. dec. 30. 21:13
 16/20 A kérdező kommentje:

A válasz írója 75%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 20:51

Nem akarlak megsérteni, de már harmadjára írom le, hogy mire gondolok! Ennyire értelmi fogyatékosok nem lehettek!

"Mert ha az ember saját magának tesz félre, akkor miből fizetik a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját?"

Hát talán HA úgy működne a szisztéma, hogy mindenki magának fizetne be KÜLÖN számlára, akkor mindenki azt kapná, amit MAGÁNAK befizetett! Tehát a mostani nyugdíjasok azt kapnák MA, amit ők befizettek ANNÓ(feltéve, hogy az általam leírt szisztéma lenne)!

"Jelenleg Y>x"

Nem fordítva x>Y?

"és y-t meg a jelenlegi nyugdíjasok közt."

Az "y"-t nem kifizetik nyugdíjként? Mert a te mondatod mintha azt sugallná, hogy tőlük is vesznek el.

Amúgy nem érdekel, hogy Nyugat-európában így van, szerintem akkor is komcsi az egész. Semmit nem fogok befizetni, külön számlán gyűjtök magamnak. Nem vagyok hajlandó más nyugdíját fizetni!

2010. dec. 30. 21:16
 17/20 A kérdező kommentje:

A válasz írója 30%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 21:13

Bár nem értek veled egyet, de végre kaptam egy normális választ. Köszönöm. Abban viszont igazad van, hogy kevés lenne, azóta kicsit utánnaszámoltam.

2010. dec. 30. 21:19
 18/20 anonim ***** válasza:

Köszi, hogy normális válasznak értékeled a véleményem, annak ellenére, hogy nem értesz velem egyet. Hát... ilyennel még nem találkoztam. Le a kalappal előtted, hogy ezt leírtad! :))

(Zárójelben azért megkérdezném, hogy mivel nem értesz egyet? Érdekelne. Talán az első sorban leírt kérdésemmel?)

2010. dec. 30. 21:35
 19/20 A kérdező kommentje:

A válasz írója 30%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 21:35

Azzal nem értek egyet veled, hogy mindenképpen az állami nyugdíjhoz ragaszkodsz. (Politikát ne keverjük bele!) Azt ugye tudod, hogy mire én nyugdíjas leszek (41 év), addig több lesz az eltartott, mint a dolgozó? Így, hogy tud nekem az állam bármit is garantálni? A magánt sem tartom jónak, mert hiába fektetik kockázatmentes papírokba, a veszély ott is fennáll, hogy csődbe megy, stb...

S.zar az egész úgy ahogy van. Talán magamnak kellene - a nyugdíjjárulék mellet - számlára gyűjteni, hogy ne nézzek akkor nagyot.

2010. dec. 30. 22:11
 20/20 anonim ***** válasza:

21:19!

Értettem, hogy te mire gondoltál. Én azt írtam le, hogy mi a jelenlegi helyzet itt, melyik pillért hogy fizetik az emberek, mik a nehézségek az átállással. De megpróbálom jobban elmagyarázni:

"Hát talán HA úgy működne a szisztéma, hogy mindenki magának fizetne be KÜLÖN számlára, akkor mindenki azt kapná, amit MAGÁNAK befizetett! Tehát a mostani nyugdíjasok azt kapnák MA, amit ők befizettek ANNÓ(feltéve, hogy az általam leírt szisztéma lenne)! "

A második pillérben így működött a dolog, de korábban nem volt ez. A mostani első pilléres, állami rendszerben a jelenlegi befizetésekből és az államkasszából fizetik a jelenlegi nyugdíjasoknak. És igen, a második pillér bevezetésével pont a te általad rendszerre akartak átálni, még ha nem is teljesen, de részben igen.

VIszont az átállást nehezíti, hogy ha azt mondjuk, hogy ezt megváltoztatjuk mától, és mindenki tegyen el magának, akkor miből fizeted ki a jelenlegi nyugdíjakat? Nincs pénz, amiből fedezhetnéd. Ez nagy kiadásokat okozott az államnak, ez nehezítette az átállást. Varázsütésre nem megy.

"Nem fordítva x>Y? "

Nem. Jelenleg kevesebb pénz folyik be a nyugdíjkasszába, mint amennyit befizetnek. Elvileg ennek egy önfenntartó rendszernek kéne lennie, de jelenleg az állambácsinak folyton ki kell egészíteni a kasszát, hogy minden nyugdíjas megkapja a folyamatosan növekvő nyugdíját.

"Az "y"-t nem kifizetik nyugdíjként? Mert a te mondatod mintha azt sugallná, hogy tőlük is vesznek el. "

Bocsánat, itt a szétosztják szó kimaradt. Mea culpa. Tehát az Y= kifizetett nyugdíj.

"Amúgy nem érdekel, hogy Nyugat-európában így van, szerintem akkor is komcsi az egész. Semmit nem fogok befizetni, külön számlán gyűjtök magamnak. Nem vagyok hajlandó más nyugdíját fizetni!"

Amit te most mondasz, az egy igen jobboldali, liberális gondolkodás: mindenki önmagának sorsának kovácsa. Ha hülye, lusta, pancser, vagy csak nem voltak meg neked azok az esélyek, akkor öregkorodra nem lesz nyugdíjad.

A baloldaliak a társadalmi szolidaritásra játszanak, arra, hogy a közösségben mindenki egyenlő nyugdíjra számíthat, senki sem maradhat ki.

Amúgy részben egyetértek veled, szerintem egy minimális nyugdíjat (kvázi létfenntartási minimumot) az államnak kéne állnia, a maradékot meg az emberek által korábban maguknak befizetett pénzből kapják (éljen az öngondoskodás)

2010. dec. 30. 23:34
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!