Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit fognak szólni azok, akik...

Mit fognak szólni azok, akik most azt vallják, hogy egypártrendszer leszünk, ha 2014-ben leváltják a Fideszt?

Figyelt kérdés
2010. dec. 26. 02:24
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
28%

Csak egy a hiba: nem lehet úgy átalakítani a választási rendszer (ha nem csak egy pártra lehet szavazni), hogy csak a FIDESZnek legyen esélye. Ha józanul belegondolnál, láthatnád.

Mert mégis hogyan? Akárhogy csűrik, csavarják, ha esetleg a nem létező PLK-ra szavaznak többen, akkor, ha a FIDESZ bele is nyekken, akkor sem nyernek. AZ MSZP ordítozta a hülyeségeit, hogy úgy alakították át a szavazó területeket, hogy a fidesznek kedvezzen. Ami hülyeség. Ha van 100 ember, akiből 30 FIDESZ, 30 MSZP, 20-20 meg egyéb, akkor most én osztogathatom ide-oda, akkor is ugyanannyi szavazó lesz. Területi győzelem lehet, de ha a FIDESZes szavazókat átrakom egy területre, akkor máshol az MSZP nyer, mivel akkor az ő szavazói oda kerültek. És nem úgy alakították át a területet, hogy Mariska néni és Józsi bácsi (igaz, a város két végében laknak) egy helyre kerüljenek, hanem ugyanúgy tömbös terület volt (vagyis adott helytől adott helyig - nem adott emberek kerültek ide-oda).

Akkor van betonozva a FIDESZ győzelme, ha nem lesz más párt, akire lehet szavazni, és a cédulán csak a FIDESZ-hez lehet X-et ragadni. Ha ez lesz, első sorban fogok ordítani, hogy FIDESZ takarodj. Jelenleg nincs ez. Persze, a lehetőség meg van rá, de arra is, hogy Kína ránk dob egy atombombát...

Szóval amíg vannak más pártok, és aktívan léteznek (és léteznek, mindenhol látom a jobbik plakátját, mindenhonnan folyik az MSZP) addig nehéz diktatúráról és egypárt rendszerrről beszélni.

A másik meg, a médiatörvény: ha megnéznétek a törvény tervezetet, akkor lehetne látni, hogy a médiatanács 50-50% ellenzék és kormánypárt. Most az, hogy az ellenzék nem lesz képes delegálni maguk közül embert, dacára, hogy megvan az esélye, szerintem nem a FIDESZ baja... Elméletileg azért van az ellenzék, hogy egy ilyen helyzetben kitöltse a maga 50%-át. Szerintem ez a húzás sem éppen diktatórikus jelleg, hogy egy testület felét feltöltöm az ellenzéki képviselőkkel...

És végül: akkor miért nem sikoltozott mindenki a diktatúráról, amikor az MSZP töltött fel minden létező helyet a saját emberivel? Ugyanis azért cserélgeti le a FIDESZ a vezetőket, mivel azok mind ellenzékiek, vagyis az előző kormány rakta őket oda, mint MSZP-SZDSZ szimpatizánst. Az demokratikus helyzet volt, de a FIDESZ diktatúrát épít, mi? És még én mérek kettős mércével...

2010. dec. 26. 10:04
 12/22 anonim ***** válasza:
Örülnék de már úgy sem lehet leváltani kár erőlködnötök...
2010. dec. 26. 10:04
 13/22 anonim ***** válasza:
71%

Sir Butcher: te nagyon naív vagy! A választási rendszert nagyon is átlehet alakítani úgy,hogy a többi pártnak ne legyen esélye!

Nagyon rövid időt biztosítani a kopogtatócédulák összegyüjtéséhez,csak az a párt indulhat a választáson aki legalább 500 aján lócédulát összeszed,a Parlamentbe kerüléshez minimum 10 % kell stb. A trükkök kitalálása korlátlan lehet.

Ami az emberek kicserélését illeti: abban igazad van,hogy minden kormányváltáskor vannak vezetőcserék. De sehol nincs,és nem is volt eddig,hogy nemcsak a minisztereket cserélik le,hanem mindenkit, azokat is,akik kötelessége lenne a kormányt ellenőrizni. Ráadásul 9 évre nevezik ki őket. Azonfelül megszüntetik a Költségvetési Tanácsot,lehetetlenné teszik a sztrájkot, stb.

A Média tanácsban nincs 50 %,de ha lenne is más párt delegáltja, Szalaival a Fidesz töbségben van.

2010. dec. 26. 10:24
 14/22 anonim ***** válasza:
68%

Sir Butcher! Te egy intelligens, értelmes ember vagy, ezért próbálj meg egy picit árnyaltabban gondolkodni! Egy párt leválthatatlansága nem csak úgy biztosítható, ha a többi pártot formálisan felszámolom. Ma nem ilyen világban élünk, de attól még itt és most megvalósítható. Írok néhány tippet, lehetőséget, hátha ebből összeáll a kép:

1. Aránytalanabbá lehet lehet tenni a választási rendszert. Tény, hogy ma Mo-on három megosztott párt áll szemben egy nagy párttal. Ezért csinálhatják azt, hogy megszüntetik a listás szavazást, kizárólagossá teszik az egyéni kerületi választást, ahol mindaddig a fideszes jelölt fog győzni, amíg a FIDESZ 26 %-ot elér, és 74 % szavazat meg elvész (mondjuk az MSZP, az LMP és a Jobbik egyenként kap 24-25-öt). Így tehát egy 26-30 %-os fideszes többség akár 100 % mandátumot is eredményezhet a parlamentben.

2. Olvastad már az új alkotmányt? És Rogán Antal 2011. április 22. körül benyújtandó egyéni képviselői módosító indítványát? Nem lennék meglepve, ha ebben bennelenne a felsőház bevezetése a FIDESZ által 20 évre kinevezett tagokkal. Ettől kezdve nem is olyan fontos, kit választunk az alsóházba, mert a felsőház jóváhagyása nélkül nem lehet törvényeket hozni, személyeket kinevezni.

3. És miért annyira biztos, hogy Rogán Antal vagy Lázár János szintén jövő április vége felé nem gondolja úgy, hogy a 12 évre kinevezett köztársasági elnöknek kellene kinevezni a kormányt függetlenül az Országgyűlés összetételétől?

4. Lehet, hogy te erről nem olvastál, de minden alkotmányjogi tankönyvben benne van a választási földrajz fogalma, tehát ez igenis létezik. Tudjuk pl., hogy a XIII, kerületben a többség mindig az MSZP-re szavaz. De ez a többség eltüntethető, ha a fél XIII. kerületet hozzácsapom a XIV-hez. Ennyire egyszerű.

5. És akkor mit kezdjünk a 9 évre kinevezett Szalai Annamáriával, és a 9-12 évre kinevezett legfőbb ügyésszel, számvevőszéki elnökkel, alkotmánybírókkal stb. Régen pl. kellett a pártok konszenzusa az alkotmánybíró-jelöléshez, most a FIDESZ egyoldalúan jelöl és választ, és ez minden egyes területen így van.

6. És az normális, hogy az egyoldalúan, népszavazás nélkül bevezetett alkotmányuk soha többé nem lesz megváltoztatható, bárki más győz is netán?

7. Persze lehet azt mondani, hogy majd nem fognak visszaélni a kizárólag fideszes jogalkalmazók az új médiatörvénnyel, de akkor miért volt rá szükség? Miért kellett úgy megfogalmazni, hogy a teljes sajtó, média, és internetes világ tetszőlegesen büntethető és felszámolható legyen?

8. Aztán lehet azzal is játszani, hogy megnehezítem, ellehetetlenítem a pártalapítást, a választáson indulást. Már az önkormányzati választáson is bizonyos helyeken négyszeresére növelték a begyűjtendő kopogtatócédulák számát, ezt lehet fokozni a parlamenti választáson is, meg rengeteg egyéb akadályt lehet állítani, amit a kisebbek nem tudnak teljesíteni. Ha meg úgy nézne ki, hogy egy új párt jönne fel, akkor a pártalapítási létszámot meg lehet növelni 100 ezerre, ami sose lesz meg.

Lehet, hogy pár dolog, amit itt írtam, még a fantázia műve, de az eddigi tapasztalatokon alapul. És az se nyugtat meg, hogy a fent említett megoldások egyike-másika más demokratikus országokban is felbukkan. De így együtt nem, és amúgy is miért kéne nekünk visszalépni ezekben?

2010. dec. 26. 10:46
 15/22 anonim ***** válasza:
58%

A Kádár rendszer akár dikatatúra volt, akár nem, a 3ft 20 filléres kenyeret még mindenki emlegeti, aki akkor élt.

:)

2010. dec. 26. 10:49
 16/22 anonim ***** válasza:
44%
Hát azt én is emlegetem, de nem 3,20, hanem 3,60 volt a kenyér kb. 20 évig.
2010. dec. 26. 11:03
 17/22 A kérdező kommentje:
71-es azért ez így még elég képlékeny! Olyan dolgokról mondasz véleményt, amik tervezetek. Azonkívül ameddig vannak választások, többféle alternatívával, addig fölösleges számolgatni ezeket az ún. arányokat! A magyar választási rendszer sosem a kis pártoknak kedvezett! Megtörténhet még az a vicces helyzet is, hogy az MSZP simán nyeri a választást (bár szerintem addigra ötször újra-feltalálják magukat).
2010. dec. 26. 12:00
 18/22 A kérdező kommentje:
Egyre inkább az-az érzésem, hogy a Fidesz csak azért csinálja ezt az egészet, hogy megtudja: meddig mehet még el? Kb. mint a Gyurcsány-féle móka :D
2010. dec. 26. 12:02
 19/22 A kérdező kommentje:

"De mondhatnám azt is, hogy tipikus fideszes duma. Én is ezt szoktam kapni a fideszesektől, ha bírálom a Pártot. "

Én meg mondhatnám, hogy a te "dumád" is tipikus szoci duma, de nem teszem :D Én kb. mindkét "oldalról" megkaptam már, hogy szoci vagyok, aztán meg hogy fideszes! :D Nagyon egyszerűek vagytok :DD

2010. dec. 26. 12:03
 20/22 anonim ***** válasza:
Örülni fognak, hogy mégse lett igazuk és az emberek észhez tértek.
2010. dec. 26. 16:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!