Csak nekem unszimpatikus, hogy a TISZA vissza akarja vezetni a KATA-t?

Pont ez a pláne, hogy én pl. MINDIG KELL, hogy számlát adjak. Egyszerűen azért, mert akiknek dolgozom, azok költségként el tudják számolni. És lám, kiknek hagyták? Azoknak, akik KIZÁRÓLAG magánszemélyeknek állítanak ki számlát. Úgyhogy az nem érv, amit te írtál, kérdező, sőt ennek pont az ellenkezőjére (az eltörlés hibás voltára) világít rá.
És azt sem értem, hogy ha valaki nem KATÁ-zhat, akkor miért adna ezentúl számlát? Aki feketén dolgozott eddig, az a KATA eltörlése után is dolgozhat feketén és kész.

Lehetne a KATA az öngondoskodás része is. Kevesebbet fizetsz be a közösbe, de:
- nem lesz nyugdíjad, zéró, semmi
- a közegészségügyben a várólisták végére kerülsz
- kötelező útdíj Magyarország össze útjára
- a gyerekeidnek nem lenne ingyenes az oktatás
Stb.
Az adóból megmaradt pénzből eldönthetnéd, hogy mire költesz és mennyit.

12-es, csak szólok, hogy a főállású vállalkozó KATÁ-soknak volt is egy választási lehetőségük, hogy 50 vagy 75e Ft-ot fizetnek be. És aki 50e Ft-ot választott, az egy év alatt nem egy év szolgálati időt szerzett a nyugdíjhoz, hanem kevesebbet (asszem 9 hónapot).
De a legkézenfekvőbb az lett volna, ha a KATA összegét hozzáemelik a többi adónemhez, legalábbis főállású vállalkozóknál. Ez pl. miért nem volt opció a kormány számára?
Erre válaszoljon itt mindenki, aki örült a KATA eltörlésének!

KATA az egy nagy szar volt.
Az átalányadó sokkal-sokkal kedvezőbb. Könyvelőként már akkor sem ajánlottam a KATÁ-t az ügyfeleimnek, amikor még létezett az akkori formája. Az átalányadózás egy sokkal jobban kitalált és működő dolog.

Fidesz vezette be 2013-ban. Akkor a fideszesek akik itt fújolnak épp, akkor persze dicsőítették ezt.
Tényleg el kéne dönteni hogy kritika nélkül imádjuk a Fideszt vagy kinyitjuk a szemünket és körbenézünk a világban...

"#6 És szerinted ki adna számlát? Papíron mindenki a legalacsonyabb sávba tartozna."
Aki KATA alatt nem adott számlát, az EVA, vagy bármilyen más adóforma alatt sem adna, ez nem itt dől el. Illetve eleve fals a megközelítés, mert a számlán kívüli teljesítés a lakossági ügyfélkörre jellemző, nem a B2B szektorra. A törvény pedig az utóbbitól tiltotta el őket.
"Nem normális, hogy az 1-2 miliót keresi vállakozók 50 ezret tesznek a közösbe."
A saját nyugdíjuk terhére csinálják és általában pont nem a KATA-sok voltak azok, akik havonta milliókat kaszáltak volna. A legnagyobb probléma az volt, hogy rejtett foglalkoztatást generált, ergo a KATA-sok egy cégnél csak annyival kaptak többet, amennyit a munkáltató megspórolt a szochón, ami 13% és nem pedig milliók.

#16 50-es kata mellé havi ötöst adtam a könyvelőnek plusz ötös az éves kamarai tagságnak csúfolt lehúzás és az éves helyi iparűzési adó.
Most a könyvelőnek háromszor annyit fizetek, plusz három kilót havonta az ötvenes helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!