Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » 50 forint most annyit ér,...

50 forint most annyit ér, mint 5 forint 20 éve?

Figyelt kérdés
Vagy milyen érték?

#palack #forint #infláció #korrupció #D1szn0 0rban #Tolvajok 0rbánja
febr. 10. 16:42
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Nem emlékszem, mennyibe került egy gombóc fagyi '84-ben, de abban biztos vagyok, hogy nem 50 fillérbe. Kezdő általános iskolás voltam, amikor 40 fillér volt egy gombóc fagyi, a következő évben már 50 fillér, és évről-évre emelkedett az ára, 1 forintról 1,50-re, 2-re, és '81-ben kezdtem a szakközép iskolát, az általános iskolás időszakom lényegében a '70-es években volt, és amire emlékszem, hogy a 2 decis iskolatej volt 1 forint 10 fillér, egy kifli 40 fillér (volt sós és vajas kifli).

Két forintból tudtam venni egy tejet, két kiflit tízóraira, aztán az is 1,30, illetve 50 fillér lett.

A kollégiumban 2 decis márkát lehetett venni, 2 majd 3 forintért, nem volt rajta plusz haszon, nevettek a szomszédos boltban 2 rekeszel, és a napos kabinjában volt, az előtérben, az ebédlő mellett, aki akart vehetett üdítőt, és az üveg betétdíja is 2 forint volt.

Mindezek '85 előtti árak.

'85-ben egy 30 kilométerre érvényes buszjegy 28 forintba került, a havi 3000 forint meg már egész jó fizetésnek számított.

febr. 10. 19:35
 12/13 DK-s ***** válasza:

#11-nek:

Figyelj!

Én '76-os vagyok, így nekem a '80-as évekre esett az általános iskolai időszak. És már harmadik osztályos koromtól kaptam reggeli-pénzt, amiből gazdálkodtam. Pontosan TUDOM, hogy mennyibe került a fagyi. A pécsi Mecsek-cukrászda gyakorlatilag a buszmegállóban volt, oda jártam. A kisgombóc 40 fillér, a nagygombóc 50 fillér volt. A csavaros fagyit már nem engedhettem meg, mert az 90 fillérbe került. Egyszer megkóstoltam, de nem volt nagy durranás. Ezek az árak sokáig tartották magukat.

'84 környékén fél liter kakaó 3,70-be került, a kifli 50 fillér, moziban az 1-3 sorba egy alapáras jegy 8 forint, egy franciakrémes 8 forint körül, egy teljes napi strandbelépő 5 forint körül, ....

Én nagyon korán kezdtem pénzt kezelni. 9-10 éves korom körül már a fürdőben szedtem össze az elhagyott üvegeket, a heti vásárba is jártam, szezonban csigát gyűjtöttem, elég komoly szinten gazdálkodtam a korombeliekhez képest. Még emlékszem mennyire örültem, amikor egy délelőtt a vásárban összejött annyi, hogy beváltva kaptam egy százast.

A 80-as évek közepén! Te tudod hogy az mekkora pénz volt egy 10 év körüli gyereknek. Nekem pedig mindössze egy sikeresebb üvegezés volt.

Valahol csal az emlékezeted az árakat, és a hozzá kapcsolt időpontokat illetően. Mivel maximált fogyasztói ár volt, így a különböző árak lehetőségét, ugyanazon termékek esetében elvethetjük.

febr. 10. 21:11
 13/13 DK-s ***** válasza:

Ismét #11-nek:

Ezt nem tudom kihagyni:

A sörösüveg betétdíja 2 forint volt, a fél literes üdítősé 3, a literesé 8,a kis befőttes üvegé 4 forint, a nagyé 10, a pezsgősüveg 12.

Ezekre is pontosan emlékszem.

febr. 10. 21:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!