Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A Nyugat és a magyarok viszony...

A Nyugat és a magyarok viszonya ugyanolyan, mint a fővárosiak és vidékiek viszonya?

Figyelt kérdés

Nem vagyunk keleti ország, nem vagyunk gyarmat. Mi a Nyugatnak közvetlen szomszédai vagyunk, akivel a nyugat halálosan nem foglalkozik, mi viszont premier plánból látjuk, hogy előttünk járnak. Ezért évszázadok óta két fajta szélsőséges hozzáállás létezik: Vagy másolni akarjuk a nyugati trendeket minden áron (és aki nagyon másolni akarja, ki is költözik), vagy zsörtölődünk, hogy "ott nem is annyira jó ám, mi járjuk csak a saját utunkat", és kárörvendünk, ha valami tényleg nem annyira jó.

Ugyanez Budapest és vidék viszonylatában. Budapest gazdaságilag fejlettebb, mentalitásában progresszívabb a vidéknél. A vidékiek egy része "menő" akar lenni, akárcsak a "pestiek", és büszkén mesélik a faluban, hogy "felmentünk a hétvégén Pestre vásárolni", meg hogy "én bizony már vezettem a pesti forgalomban", "az én lányom Pestre jár egyetemre, és pesti barátja van", meg görcsösen bizonygatják, hogy ők nem egyszerű falusi emberek. És aki nagyon szereti Budapestet, akár ide is tud költözni, mert semmi nem gátolja meg ebben. A vidékiek másik része viszont gyűlöli a fővárost, és azt bizonygatja görcsösen, hogy "vidéken is van ám élet, itt is van már pláza", meg "itt legalább a jó levegőn szaladgálnak a gyerekek, nem a lakásban vannak", meg hogy "ha a vidék nem szarik, a pestiek nem esznek", és társai.

Közben az átlag nyugati alig tud valamit Magyarországról vagy Kelet-Európáról, és valószínűleg összekeverné Budapestet Bukaresttel. Ugyanúgy a legtöbb budapesti nem foglalkozik a vidékkel, nem érdekli a falusi életmód, és ha kimozdul Budapestről, akkor is valószínűleg külföldre veszi az irányt (na jó, esetleg a Balatonra).

ma 09:56
 1/2 anonim ***** válasza:

Magyar vidéki származásu vagyok, vidéken éltem, és Budapest helyett, nyugatra költöztem.

Nem lehet, mindent feketén-fehéren látani.

Főleg, nem igy.

A mi térségünkből amúgy is jellemző volt, hogy Budapestre vagy külföldre költöznek az emberek, igy nincs ennek összefüggése.

ma 09:59
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Nem. Ez egy általánosítás volt. Van, aki Pesten szeret élni, van, aki vidéken, van, aki külföldön, van, aki itthon.

Én pl. budapesti születésű vagyok, VIII. kerületben születtem, 3 éves koromban a kispesti panelrengetegbe, majd onnan 11 éves koromban a kispesti kertvárosba költöztünk. Az ezredfordulót követően egyre rosszabbul éreztem magam Pesten. Lehet, hogy korral jár, de túl zsúfoltnak és egyre kevésbé élhetőnek találtam. 3 éve költöztünk vidékre, egy 500 fős faluba, illetve annak a külterületére. Már bánjuk, hogy nem évtizedekkel előbb tettem meg, annyival jobban érezzük itt magunkat.

ma 10:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!