Orbán miért mondta, hogy az angolszászok által dominált világ véget ért, amikor 2015 óta nagyobb lett a részesedésük a világ GDP-jéből?
"Orbán Viktor szerint nem szabad alábecsülni a teljesítményünket, mert ebben a félévben Trump és a Patrióták megkezdték a nyugati világ átalakítását. Szólt arról is, hogy Ázsia felemelkedésének az éveit éljük, az angolszászok által dominált világ véget ért - tette hozzá."
Kíváncsiságból megnéztem, és azt találtam, hogy az elmúlt tíz év során az érdemibb méretű angolszász országok 28%-ról 31%-ra növelték részesedésüket a világ összGDP-jében, miközben hasonlóképp a top három ázsiai ország összGDP-je 22%-ról csak 24%-ra nőtt.
Tehát az elmúlt tíz év során az angolszász országok 3%-kal, az ázsiai országok 2%-kal nőttek, azaz pont hogy az angolszász dominancia erősödött.
És ha mondjuk nem a covidos(inflációs) időszakhoz nézed hanem mondjuk a kétezres évek közepéhez akkor is ez jönne ki?
Covid előtt Kína lényegesen jobban nőtt, mint az USA még dollárban nézve is. Akár 2015-2020-as időközön is, azóta lépett el megint az USA de azért mondjuk vásárlóerőparitáson már nem néz ki ilyen szépen a helyzet, mert a szuper nagy GDP növekedésük egy jelentős részét a megugró infláció adta az utóbbi években nem az, hogy tényleg többet termelnek.
pl. ha konstans usa dolláron nézed, hogy ne zavarjon be a dollár elértéktelenedése akkor máris az jön ki, hogy 2015-2023 között az USA 20,5%-ot nőtt, Kína meg 55,3%-ot.
De megnézhetjük vásárlóerőparitáson is. Ott se úgy néz ki mintha az USA (nem tudom kiket számoltál még angolszász országoknak de az USA-hoz képest a gazdasága mindnek eltörpül, így érdemben nem is befolyásolja a folyamatokat) éppen hagyná le a Keletet.
ma 18:22
Szerinted miért kell neki Kanada, Grönland, Panama csatorna ha úgy gondolja, hogy jó úton haladnak és épp távolodnak a rivális Kínától?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!