Magyarország 1941-es határai etnikai szempontból nagyjából igazságosnak tekinthetőek?
"Észak-Erdélyben már sokkal nehezebb volt "igazságos" határokat húzni"
Hú de nehéz, nagy fejfájást okozhat mindenkinek a magyar többségű részt Magyarországhoz, a románt meg Romániához csatolni. Ez egy komoly, nehéz, rengeteg gondolkozást, tervezést, ötletelést igénylő, bonyolult és fárasztó feladat. De én azért csak javasolnék egy megközelítést. Meg kellene nézni hol vannak többen magyarok (székelyek), azt Magyarországhoz kéne csatolni, ahol meg nincsenek, azt Romániához. Igen, így Székelyföld és Magyarország között nem lesz közvetlen szárazföldi kapcsolat, mert a székelyek és Magyarország közötti területet főként románok lakják. És? Más országoknak is vannak olyan különálló területeik, amik között nincs közvetlen szárazföldi összeköttetés, de sok helyen még vízi sincs. Így igazságos, etnikai alapú határaink lennének.
Persze mára már annyira beolvadtak ezek a magyarok az új országokba, hogy sokkal kisebb az arányuk mint az elszakítás idején volt, így utólag etnikailag igazságosnak nevezett határokat vonni aztán valóban nem egy egyszerű feladat. Korábban már említettem ezt itt a gyakorin és továbbra is abban látom a lehetőséget, hogy revízió helyett egyszerűen vissza kellene vásárolnunk azokat a területeket a környező országokból. Tudom-tudom, Románia nem fogja eladni Erdélyt. Persze hogy most nem, de egyrészt 100 év múlva lehet hogy igen, másrészt jó diplomáciai kapcsolatokat kellene ápolni a környező országokkal, nem pedig elzárkózni előlük, és akkor könnyebben mennének a dolgok. És hogy miért érné meg visszavenni ezeket a régiókat? Mert nyersanyagokban gazdag területek, és bármilyen hihetetlen, az EU sem lesz itt örökké. Előbb vagy utóbb szét fognak esni az európai szövetségek, és akkor aztán marhára nem lesz minegy hogy mink van és mit kell másoktól elvennünk. De a magyarnak nem erőssége még a középtávon gondolkozás sem, nem hogy évszázadokban tudjon gondolkozni, így a tudatos hosszú távú építkezés veszélye egyelőre nem fenyegeti hazánkat.
Igen, igazságosnak. Lásd pl. ezt a Népszabadság térképet:
És Székelyföldet sem egy színromán, hanem inkább egy vegyeslakosságú terülte választja el tőlünk - amely egy visszacsatolás után idővel úgyis teljesen elmagyarosodna.
Azért az akkori arányokat tekintve is visszacsatolt területek jelentős része színromán volt. Máramaros, Beszterce-Naszód megyékben gyakorlatilag nem éltek magyarok. Szatmár, Szilágy, Bihar és Kolozs megyék voltak vegyes lakosságúnak tekinthetőek, de azért mindegyikben román többség volt. A Székelyföld meg magyar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!