Az erdélyi magyarok végülis 100 év után jól jártak, azzal, hogy Romániához kerültek, mert ott most már jobb élet van?
Hát most jelenleg úgy áll a helyzet, hogy jobban jártak. Nem tudom, hogy ez mennyire Románia érdeme, inkább Magyarország az ami ledeteriorálódott egy méltatlanul alacsony szintre.
De most már végre valóban kormányváltó hangulat van és országszerte nem csak a fővárosban aminek a politikai súlya minimális. Magyar Péter vissza előzni Romániát, ebben biztos vagyok.
Nem annyira biztos, mert Romániában meg épp most érik egy nagyon negatív fordulat, lásd az elnökválasztás körüli kalamajkát. Sajnos ott is sok embert nagyon könnyű félrevinni, így könnyen letérhetnek egy olyan pályára, ami rossz irányba viheti az országot. Reméljük nem ez lesz.
Itt is érik a fordulat, csak ellenkező irányba. Bízom én is a változásban, már megérdemeljük, hogy egy tisztességesebb kormányunk legyen, a közbeszéd pedig kevésbé legyen megosztó és ellenséges.
#3asnak igaza van, hiába pontozzátok le.
Erdély meg a többi Romániához került területen jobbak a fejletségi mutatók, és kultúráltabb is.
De kb. ugyanez a helyzet volt akkor a Délvidékkel is egyébiránt. Azt meg a szerbek balkánosították.
Ezek a történelmi tévedések valóban olyan helyzetet hozott, hogy alacsonyabb fejlettségű ország civilizáltabb országrészeket kaparintott meg. Ha jól emlékszem gróf Apponyi ezt is említette.
#4: Csak azt tudnám, hogy Magyarországot ki balkánosította?
Lehetnénk egy erős, gazdag ország is, amivel sokkal nagyobb érdekérvényesítő erőnk is lehetne. De nem, ehelyett mi folyton dölyfösködünk. A fideszes szavazók ezt nem értik meg, hogy a gőg mögül sokszor hiányzik a teljesítmény.
Mindenkiben lehet és legyen is egy egészséges mértékű nemzeti büszkeség, de nem lenne szabad hagyni, hogy ezt meglovagolva irányítsa a hatalom az embereket. Mert jelenleg pontosan ez történik.
#5. "Mert jelenleg pontosan ez történik."
Szerintem nem ez történik. Szerintem az EU-magországainak megrögzött (gyarmattartó gondolkodásból eredeztethető) ideája, hogy minket meg kell tanítaniuk késsel-villával enni. Erre teljesen normális reakció részünkről nemzeti büszkeséget mutatni, és ezt viszont sokan összetévesztik a gőggel.
"Lehetnénk egy erős, gazdag ország is, amivel sokkal nagyobb érdekérvényesítő erőnk is lehetne."
Rámutatsz kérlek, hogy a miénhez hasonló történelmi múlttal rendelkező országok közül melyik tart itt?
#6: "Erre teljesen normális reakció részünkről nemzeti büszkeséget mutatni, és ezt viszont sokan összetévesztik a gőggel."
Pedig főképp a magyar választóknak mutatják a gőgös hozzáállást, mert ezt akarják látni. Számomra ez visszataszító és abban biztos vagyok, hogy így nem lehet semmit elérni. Legalábbis semmi jót.
"Rámutatsz kérlek, hogy a miénhez hasonló történelmi múlttal rendelkező országok közül melyik tart itt?"
Lengyelország például egész jó úton halad, de említhetném Csehországot is.
#7. "például egész jó úton halad"
Akkor én ezt engedelmeddel lefordítom: nem erős, gazdag ország Lengyelország sem, Csehország sem, és Magyarország sem...erről tehát ennyit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!