Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek a rendszerváltásko...

Szerintetek a rendszerváltáskor elszabotált reprivatizációt Magyar Péter földreform tervével össze lehetne kötni?

Figyelt kérdés
Szerintem páratlan lehetőség lenne a történelmi igazságtételre. Sokan vagyunk még, akik emlékszünk arra, hogy a 45'-előtti ingatlan és földrablás előtt mi volt a családunké. A rendszerváltáskor a probléma megoldását a kárpótlási jegy mutyival sikerült elszabotálni, hogy a posztkommunisták privatizációval átmentsék magukat a rendszerváltás után. Minden nyugati és példaországnak tarott államban a földreform nem a rablást, hanem a korrekt átrendezést jelentette. Az ingatlanhoz hozzá sem nyúltak - nekünk is vissza kéne adnunk a volt tulajoknak (polgárok, zsidók, nemesek, tehát házak, kúriák és kastélyok - annyi földet hagytak az eredete tulajoknál amennyivel az ingatlanjaikat fenn tudták tartani, meg még 1 családot. A többit szétosztották, majd a szétosztott föld értékét piaci áron kifizették az eredeti tulajnak. Ezzel elősegítették, hogy tőkéssé váljon, polgárosodhasson az ország, és egy vastag, megegyezéses réteget teremtettek, ami az új rendszer pozitív elindulásával lojális támogatója maradt. Ettől erősebbek és potensebbek lettek - pl. Anglia, Franciaország, Japán - az országok gazdaságai és a népesség egységtudata. Nálunk is ideje lenne már rendbe tenni az igazságtalanságot! Szerintem Magyar Péter rendszerváltása a legjobb lehetőség lenne erre. Ti mit gondoltok?

dec. 18. 02:26
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

"akkor ha sikeresen ellopom a tárcád és megoldom, hogy pl. 30 évig (nyilván nem az időtartam a lényeg) ne szerezhesd vissza, akkor már nem is a tiéd? :D Ezt nem gondolod komolyan ugye?"

Pontosan, eltelik pár év és már a tárca egykori tulaja is elfelejti az egészet, jellemzően.

A pénz már régen el van költve belőle, az okmányok régen ki vannak cserélve, semmi jelentősége nem lesz ha meglesz.

Ugyanez földbirtokkal nehezebben megy, de csakis több idő kell és ugyanúgy elévül az egész.

Sajnos, ez ilyen

dec. 21. 00:39
 12/25 A kérdező kommentje:
9-es Ebben igazad van, nincs hozzá pénz, és azt se gondolom, hogy első szempont lesz, de azt tudod, hogy fő változtatási pontnak lett megjelölve a magyar agrár szektor. Az ingatlan pedig egyértelmű. Nyilván a rendszerváltás utáni nagy átszervezések UTÁN lehet csak ezt kiperkálni, amint lesz rá többletadóbevétel. Az földkérdésben azonban tetemes mennyiségű célzott eu-s támogatás van. Ha kormányváltás lenne, akkor dőlne az EU-s pénz, kb 8 ezer milliárd ft értékben (ha jól emlékszem) +2ezer milliárd kedvezményes hitel. Abból megerősíthetné magát a rendszer, mint a cseheknél a rendszerváltáskor. Ahogy az Orbán Krisztián cikkben leírtam.
dec. 21. 00:52
 13/25 A kérdező kommentje:

11-es, Nem, nem megy így, látod én is emlékszem rá, és sokan még. Nem ilyen, nem évül el, látod, Romániában sem évült el: [link]

Akkor megy így ez, ameddig ilyen fatalista vesztes dumákkal akarják egyesek a közéletet demotiválni. De akkor Erdélyben miért sikerül ÓRIÁSI kivitelben? Ezek szerint lehet. De lesz jelentősége, ha meg lesz, mert helyre áll egy nagy társadalmi csoport igazságérzete, jah és még valami: szerinted az emberek nem örülnek az egzisztenciális előbbre jutásnak? Tudod, hogy ez mekkora legitimáló hatással van arra a kormányra amelyik csinálja? Amit a papírokról meg az elköltött pénzről írtál, annak meg egyszerűen nincs értelme, nem is értem mire gondolsz, valószínűleg semmire csak negatívkodni akartál. "Sajnos ez ilyen" Tudod mit? NEM ILYEN! Na ezzen mit szólsz? Erdélyben sem ilyen, akkor ott mégis miért megy a 2020-as években? :D Erre válaszolj kérlek!

dec. 21. 00:59
 14/25 A kérdező kommentje:
"Semmi jelentősége nem lesz ha meglesz", Ezen kiégtem. Szerinted ha nő a vagyonom, annak nincs jelentősége rám nézve? Na mindegy, ez súlyosan értelmetlen negatívkodó szöveg. Csak nem valakinek a földje nálad van? 😂 Szóval miért is megy sikeresen Erdélyben 2022-ben? És minek is nincs így jelentősége?
dec. 21. 01:01
 15/25 anonim ***** válasza:

Rendben kérdező, legyen igazad, és mindenki kapja vissza ami az övé, én támogatnám.

Csupán a realitásokról írtam, azon fog megbukni a dolog nem rajtam

Nekem csak egyetlen kérdésem van:

Hol a francban voltál te vagy a felmenőd a kommunista rendszer bukásakor? Mit csináltál akkor?

Nem akkor kellett volna ezt kicsikarni?

Miért pont most kell ezen vergődni ha eddig le sem volt tojva?

Amúgy ja, nekem is van egy kis darab földem, amit más használ mert le sem fosom, de legalább én el tudtam engedni (osztozunk rajta rengetegen)

dec. 21. 09:16
 16/25 anonim ***** válasza:

"Hol a francban voltál te vagy a felmenőd a kommunista rendszer bukásakor? Mit csináltál akkor?"

Tőlük teljesen függetlenül kitalálták a kárpótlási jegyek rendszerét, attól függetlenül kaptak az emberek valami nevetséges mennyiségű privatizációs kupont, hogy gyárát földjét vagy lakását vette el tőlük a kommunista állam.

Természetesen privatizálni leginkább az tudott, akinek az anyósa az állami hitelbank elnöke volt.

dec. 21. 10:06
 17/25 A kérdező kommentje:

15-nek. Nem kicsikarni kellett volna, ugyanis nem elvárható, hogy 50 év lapu után összeálljon villám módon egy társadalmi osztály. "Azon fog megbukni", lehet, de nem biztos, ha nem bukna meg, mint Romániában, akkor a te lehúzó, negatív gondolkodásod bukott meg.

Nem volt le sem tojva, és nem most "vergődünk", tudod ha az ember 5-vagy 10 éves nem tud vele mit csinálni. A felmenőknek meg lehet nem biztos, hogy volt rá erőforrása, hogy ezzel foglalkozzanak. DE MONDOK EGY JOBBAT: NEM VOLT "LETOJA", az én nagyapám vissza akarta venni, oda is ment határidőn belül, de arra valaki már egy helyi kiskommunsta a saját apja földjét elprivatizálta, mert ő volt helyben! Akkor miről is beszélünk? "Le sem tojva" maximum a szolidaritás nélküli hozzád hasonló egyéb emberek részéről volt. "Vergődni" meg ti szoktatok, hogy nehogy visszaálljon az igazság.

Ha jól értem, szerinted ha a rabló által ellopott pénztárcámért nem ütöm az asztalt a rendőrségen, akkor a rendőr nem is köteles visszaadni a tárcám? :D

Ahhaa, értem, NOS TÉVEDSZ, nem más használja, ugyanis ez a mondat azt jelentené, hogy a tiéd. Jelenleg nem a tiéd, hanem a tulajdonjogot bitorolják. És azért mert ti elengedtétek ami a tiétek még nem kell máson a beletörődés, tolvajpárti apátiáját számon kérni "(osztozunk rajta elegen", nagy hiba! Látod, Romániában is ki lehetett rugdosni az államból!

dec. 21. 14:58
 18/25 A kérdező kommentje:
16-os, pontosan, ahogy mondod!
dec. 21. 14:58
 19/25 A kérdező kommentje:
11-es, kérlek válaszold meg amit kérdeztem. Romániában miért megy?
dec. 22. 18:35
 20/25 anonim ***** válasza:

Átsiklottál kérdező azon amit írtam:

"Rendben kérdező, legyen igazad, és mindenki kapja vissza ami az övé, én támogatnám."

Szóval nem ellenem kell harcolnod hanem a jelenlegi rendszer ellen, és kívánom hogy a realitások ellenére sikerrel járj!

Rendben van?

dec. 22. 21:31
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!