Magyarországon a legnagyobb probléma a munkaerőpiacon,hogy még mindig nem sikerült elsajátítani a piaci gondolkodásmódot?
Nekem az a tapasztalatom,hogy a még fiatalabb generáció sem tudta elsajátítani a piaci alapú gondolkodásmódot.
A munkaerőpiacon is a kereslet, kínálat uralkodik.Fontos,hogy képzett legyél, minél ritkább képzettséged van vagy olyan képzések kombinációjával rendelkezel, ami ritka,annál értékesebb vagy.
A másik, sokan nem tudják magukat eladni.Az USA-ban ezt oktatják az egyetemeken.
Az állásinterjún villantani kell, meg hasba akasztani az interjúztatókat.
Én is szereztem diplomát (levelezőn), aztán nemzetközi certifikációkat, anglul zajlottak a képzések.Konkrétan egy PMI volt.
Igen, az egész zsebbenyúlós volt, olyan szinten megtanulni angolul, meg a vizsgát letenni.De, megérte.
Sokszor, a magyar szülők is rosszak.Túl liberálisan kezelik a gyerekek pályaválasztását."Tanulj, ami tetszik, aminek akarsz".Ennél nagyobb butaságot nem is mondhatnának a szülők.
Olyat kell tanulni, amivel sokat lehet keresni, a hobbidnak meg majd élsz a szabadidődben.
"Olyat kell tanulni, amivel sokat lehet keresni, a hobbidnak meg majd élsz a szabadidődben."
Akkor mindenki olyat tanulna és nem lenne élelmiszer az asztalodon sose, mert senki se dolgozna az agráriumban.
1#
Az agráriumot elsősorban vállalkozóként érdemes csinálni.
Másrészt, a piacgazdaság nem egy kőbevésett, állandó dolog, tud változni.
kérdező te még soha nem voltál állásinterjún, de lehet, hogy munkahelyed sem volt még soha
magyarországon nincsenek ilyen állások, szóval lehet neked diplomád a stanfordból meg a harvardról meg beszélhetsz 5 nyelvet, hogyha a piacon ilyen állások egyszerűen nincsenek
egyébként is egyforma emberek kellenek, mert most felveszünk téged, aztán 1 év múlva azt mondod, hogy heló, akkor honnan szerzünk még egy tótumfaktumot a hardvardról, aki elvégzi a melót amit mi már értékesítettünk az ügyfelek felé?
"Az állásinterjún villantani kell, meg hasba akasztani az interjúztatókat."
Természetesen. Vannak olyan munkakörök és vállalatok ahol villantani kell. Ilyen például a Google, Apple, Microsoft, Netflix, Amazon - fejlesztői állások például. Sok-sok körös interjúk, és mindenhol neked kell a legkiemelkedőbbnek lenned. De akár egy magyarországi multivállalat felsővezetői körében is villanatod kell, hogy bekerülj.
"Olyat kell tanulni, amivel sokat lehet keresni, a hobbidnak meg majd élsz a szabadidődben"
A gyerek meg majd megtanul magától írni, olvasni, számolni, mert nem lesz tanár. Fantasztikus tanácsok. Én a tanáraimtól más tanácsot hallottam, mégpedig azt, hogy tanulj amit szeretnél, amiben jól érzed magad, és legyél benne a legjobb. Úgy is megfizetnek, és még boldog is leszel mellette. Nem akarok 5 éven belül kiégni a "jól fizető" állásban csak azért, mert ott magasabb a bérem.
"olyan képzések kombinációjával rendelkezel, ami ritka,annál értékesebb vagy"
Minél ritkább vagy, annál jobban akarnak megszabadulni tőled. Előttem már írták, de a cégek nem szeretnek egy alkalmazottra támaszkodni. Felmondhat, kiéghet, meghalhat, bármikör követelhet fizetésemelést és nincs kivel helyettesíteni. Egy normális cégvezető első dolga, hogy ezeket az alkalmazottakat eltakarítja, és az érintett rendszerket optimalizálja. Jó dolog ilyen nagy szakinak lenni, csak kockázatos is. És nem jó ha mindenki ilyen nagy szaki, mert nincs mindenkinek ilyen hely, illetve ha mindenki a jól fizető állásokat tanulná, hipp-hopp lenyomná a béreket a sok jelentkező. Hiába van 5 diplomád meg hiába értesz 20 éves rendszerekhez, ha hirtelen jön másik 9 ilyen ember, és egyik a másik alá ígér, csak legyen munkája.
A jó szakembereket, jó munkaerőt mindenhol megfizetik. Tanárként is szar a fizetés, de ha jól csinálod, elmehetsz egy drága magánsuliba tanítani a korábbi béred háromszorosáért. Takarítani sem egy álommeló, de lehet magánklinikát is takarítani, ahol mindennek sterilnek kell lennie, és megkapod az iskolai takarító bérének többszörösét. Abban kell jó legyél amit szeretsz csinálni, ezt kellene javasolni és tanítani, nem pedig azt hogy mindenki csak azt a 6-7 jól fizető állást tanulja, a többivel meg majd lesz valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!