A kormány miért nem tud soha kijönni a pénzéből, miért adósodik el folyamatosan?
10:
“a középiskolás közgazdaságtankönyvek elemi ismeretei” közül konkrétan melyikre gondolsz, amelyet “nem áll ki” a Telex cikk? Köszönöm!
"a belinkelt telex cikk egy olyan összefüggést akar elmondani, ami nem állja ki a középiskolás közgazdaságtankönyvek elemi ismereteit sem...el is magyaráztam hogy miért baromság"
Feltételezem az én linkemről van szó, ugyanis egyedül én hoztam telexes cikket. És persze, igazad van, almát körtével (GDP arányt és nominális értéket) nem lehet összehasonlítani, viszont a telexes cikk minden nemzetközi összehasonlításkor GDP arányt vett figyelembe, szóval nem értem a kritikád alapját.
Vagy ha rám gondoltál, hogy pontosítottam, hogy nominálisan nem csökkentették a kormányból az államadósságot, csak az aránya változott, akkor arra 2 okom volt (és azt is pontosításnak szántam, nem összehasonlításnak):
1. Nem ugyanaz azt mondani, hogy csökkent az államadósság, vagy csökkentették az államadósságot. Előbbi egy folyamat, utóbbi egy cselekvés és megtévesztő a folyamatot (aminek ezer tényezője van és abból csak az egyik a kormány) egyenest a kormányhoz bekötni, mint egyedüli felelőse, vagy érdeme. És amikor a cselekvés és a folyamat egymással szemben állnak, akkor óhatatlanul is két eltérő mértékegységben fogod azt tudni kifejezni.
2. Ezzel együtt téves volt, hogy az államadósság GDP aránya az állam bevételétől függött volna, vagy hogy bármi köze lenne hozzá. Nem az a vetítési alap, hanem az összgazdasági teljesítmény, aminek egy részét a kormány (értsd: államháztartás) csak újraelosztja.
"a telex szerint az olaszokkal vagyunk egy kategóriában, bármilyen értelemben is ez egy hatalmas ostobaság"
Mi a bajod a GDP arányos értelemmel? Nem elég csak annyit állítani, hogy ostobaság, fejtsd ki, elvégre csak középiskolás anyagról van szó szerinted.
az a bajom amit egyszer már leírtam
nem védi meg olaszországot az euró az ilyen hatásoktól, cserébe évekig lenyomta a növekedésüket, adósságfüggésben vannak a németektől stb stb stb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!