Az ellenzéki média miért hoz le egyre több cikket arról, hogy milyen sok magyart fenyeget a szegénység, holott pont a pénzbőség miatt vannak ilyen árak?
Pont azért vannak ilyen árak amilyenek, mert a magyarok ezt is meg tudják fizetni. Mert óriási a pénzbőség a keresleti oldalon. Ezért van az, hogy egy panel ami az előző kormány idején még 6 millió volt az már 50 millió, egy sajtburger a mekiben ami 180 forint volt most 760 forint, mert egyszerűen rengeteg pénzük van a magyaroknak, pénzbőség van, és ezeket az árakat is meg tudják fizetni. Különben nem lennének ilyen árak.
Minden tranzakció oldalán két fél van, egy eladó és egy vevő. Az eladó nem tudná ilyen drágán eladni, ha nem lenne a vevőknek olyan sok pénzük.
Az ellenzéki média mégis azt hozza le mindig milyen nagy szegénység van ebben az országban? Hol? Aki szegény annak nincs 50 millió forint a zsebében egy ócska dohos panelért.
De épp ez az, hogy nincs a zsebükben 50 millió forint. Az a legjobb esetben is hitel. Ha hitel, akkor nincs, nem ők fizetik, hanem a bank. Már aki szerencsés annyira, hogy le tudja rakni legalább az önerőt.
Az az arány pedig már megfordult, hogy panelben a szegények laknak. Kertes házak már gyakran olcsóbbak. Csak fenntartani drágább a kertes házakat hosszú távon, ezért is vesznek sokan inkább lakást, még ha drágább is.
Az arányokkal is jobb tisztában lenni. 200 ezren szeretnének saját lakást, házat, ebből pár ezer tudja megvenni valahogy. Ez nem úgy tűnik, mintha mindenkinek lehetősége lenne, akár csak hitelre is ingatlant vásárolni.
"Csak 2 éve volt, hogy jött egy 25%-os inflációs hullám, ami csak a bevallott volt, az élelmiszereknél 40, vagy 50%-os árnövekedések is tapasztalhatók voltak. "
Nekik 42% jött ki élelmiszerre és messze ez drágult a legjobban, pár hete számoltam ki az ő metódusukkal a vásárlói kosarukat és ami nekik 23980 forintba került 23 év végén az most 24 756 forint. Szóval összesen volt 47%-os élelmiszerinfláció.
Ehhez képest 2021 óta 59%-ot nőtt a minimálbér. (medián és átlag is ennyit nőtt kb.)
" Csak pár százaléknak van jelentősebb összeg"
A leggazdagabb 30%-nál van a megtakarítások 83%-a, a következő 40%-nál 12%-a, a legszegényebb 30%-nál az 5%-a.
A leggazdagabb 30%-nak átlagban fejenként 30 millió megtakarítása van.
A középső 40%-nak átlagban fejenként 3,24 millió megtakarítása van.
De még a legszegényebb 30%-nak is átlagban fejenként 1,8 millió megtakarítása van.
"275Ft körül volt egy euró, most 410. Ez 49%-os pénzromlás..."
És? Egy panel 6 millióba került anno, most 50 millióba. Neked ki jön a matek? A pénzromlás miatt 9 millióba kellene hogy kerüljön, ha nem lett volna ekkora gazdasági bővülés. Vagy te hiányoztál általános iskolában a matek órákról? :)
"De épp ez az, hogy nincs a zsebükben 50 millió forint."
2000-es évek közepén volt a zsebükben egy házra való? Ne csináljunk már úgy, mintha régen az emberek 1-2 év spórolás után vettek volna házat.
Az utóbbi pár évet leszámítva nagyon olcsón lehetett hitelhez jutni, ezért is volt opció sokak számára az, hogy minimális önerővel is lakást vásároltak. (2006 környékén is opció volt ez hála a devizahiteleknek, csak épp azoknak eléggé rossz vége lett)
" 200 ezren szeretnének saját lakást, házat, ebből pár ezer tudja megvenni valahogy" tavaly 105 ezer lakástranzakció volt magánszemélyek között.
#23: én nem pénzromlásról (inflációról) írtam, hanem a forint elértéktelenítéséről (amire a kormánynak, annak gazdaságpolitikájának közvetlen hatása van). Te pedig a felfújt ingatlanárakról beszélsz, amin a kormány csak rontott. Ha az átlalad említett példát nézzük, akkor az infláció még rosszabb, mint ha abból indulunk ki amit én írtam (gyk: az inflációt nem egy terméken keresztül vizsgáljuk). 2010-ben az átlagkereset 133 ezer volt (nettó), most 440 ezer. Kicsit több, mint háromszoros növekedés. Ha a 6M->50M lakásár növekedést nézem, akkor átlagbérből most sokkal nehezebb lakáshoz jutni (12 évnyi átlagfizetés), mint az "eemútnyócévben" (4 évnyi átlagfizetés). Ez szerinted jó dolog?
Amúgy meg ha a forintot nem értékteleníti így el a fidesz, akkor már elég közeli lenne az 1000 eurós minimálbér.
22 Szerinted ki hiszi el, amit az MNB állított a cikkben, hogy "Átlagosan 13 millió forint megtakarítása van egy magyar háztartásnak"?
Mert ne hidd, hogy ha 444-et linkelsz, attól jobban fog hinni bárki is az ilyen nonszensz kijelentésekben.
Mert ez csak hangzatos állítás, semmi több.
Ergo a többi is csak egy becslés, kb. a hasukra ütöttek.
A minimálbérről nem írtam konkrét számot.
A 47% is a 40 és 50 között van, de én emlékszek rá, hogy volt olyan hústermék, ami 70%-al került többe a "háborús válság" után és ezt onnan tudom, mert azt addig szoktuk volt venni. Én és még sokan nem a g7 cikkből néztük a bolti árakat, hanem vásárláskor.
Azért kíváncsi lennék, hogy te mit tettél bele a vásárlói kosárba, légy szíves másold már be részletesen az egész számítást amit végeztél, alátámasztva, hogy honnan vannak az árak, mikorról, miért úgy számoltál, stb., az egész módszertant. Köszi.
A 2000-es években két nagybátyám is telket vett és építkezett. Ma már nem tudnák megcsinálni. Esetleg most CSOK-al lehetséges, de azzal most ne számoljunk, mert az akkor nem volt és nem lenne tisztességes számításba venni, akkor semmilyen segítséget nem vettek igénybe.
Nem teszünk sehogy. A hitel a 2000-es években is azt jelentette, hogy nincs meg valakinek a "zsebében" a szükséges KP és a hitel most is azt jelenti, hogy nincs a "zsebében" a KP.
Egyébként emlékszel, hogy legutóbb azon vitatkoztál, hogy nem is nőttek 5-6%-al az ingatlan árak? Példálóztál, hogy most 800 ft/m2 a budapesti átlag ingatlan ár a KSH szerint (amit már Központi Statisztikahamisító Hivatalnak csúfolnak már a hozzáértők is). Hát elég sok ingatlanközvetítővel és korábbi ingatlanfejlesztővel beszélgettem, egyeztettem, a fejüket fogták, amikor elmeséltem az esetet, a gyakorikerdesek kommentelővel. Van olyan budapesti rokonom, akinek 2012-ben vett ÚJ lakása most már annak a tízszeresét éri, ekkora ajánlatot kapott rá. Ennyit a statisztikákról.
Meg akarjátok magyarázni a valóságot látó embereknek, hogy az nem is a valóság, amit tapasztalnak, hanem az a valóság, amit ti akartok nekik beadni. Sok sikert hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!