Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Fideszesek, ha az ország...

Fideszesek, ha az ország javarészt importál, és a gyengülő forint miatt egyre drágábbak lesznek a termékek (hisz a kereskedő nem fogja saját zsebből kifizetni), akkor is tapsikoltok a gyenge gazdaságnak?

Figyelt kérdés
Vagy a közgazdaságtan nem erősség és még mindig rendben van, amit a tolvaj gazdi és sleppje csinál?
okt. 29. 21:13
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

9: "„A forint árfolyamának a gyengülése az egyik oldalról kedvező, a másik oldalon viszont negatív, a lakosság például ebből nem tud profitálni, sőt, vannak olyan termékek, amelyek árában a forint esése szinte azonnal meglátszik. Ilyenek az üzemanyagok” – mondta a szakértő, és hozzátette, az üzemanyagok áremelkedésének azonnali inflációs hatása van, de ha tartósan a 400 forintos árfolyam stabilizálódik, akkor egyre több termék és szolgáltatás árában jelenhet meg, hiszen a bevásárló kosárban még mindig jelentős hányadot tesznek ki a külföldről behozott áruk, alapanyagok.

„A forintnak a gyengülése árfelhajtó hatással bír, ezért a gazdaság egészére nézve inkább negatív hatása van” – értékelt Hornyák József. Az egyik negatív hatás, hogy a külföldi devizában fennálló államadósság szempontjából sem kedvező a gyenge forint, és árt a magyar gazdaság kilábalásával kapcsolatos kilátásoknak is. A forint gyengülése inflációs hatással bír, ezért a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési lehetőségét csökkenti, mert a jegybanknak a döntéskor nemcsak a forint–euró árfolyamot kell néznie, hanem azt is, hogy az inflációt mennyire emelte meg a gyengülés.

„Az árfolyamszint óvatosabb viselkedésre ösztönözheti a jegybankot, ez pedig azt jelenti, hogy a kamatok lassabban mérséklődnek, így a hitelezés is lassabban indulhat be, ami pedig a magyar gazdaság növekedésére visszahat” – magyarázta az elemző."

[link]

tegnapelőtt 16:11
 12/22 anonim ***** válasza:
0%

#10 Ettől még tény, hogy az exportunk is éppen olyan nagy mint az import.

Amit exportálunk azt nem látod a boltban, mert az kint van a boltokban. Ettől még a tény az tény marad.

tegnapelőtt 16:35
 13/22 A kérdező kommentje:
#12 Te és a fideszes birkák nem értitek, hogy az emberek nem látnak semmit az exportból, mert az nem fog a boltban vásárláskor megmutatkozni, ellenben az importált termékek (gyakorlatilag minden) egyre jobban drágulnak.
tegnapelőtt 16:57
 14/22 anonim ***** válasza:
66%

12: olvasd el a 11-est, világosan leírja, hogy milyen problémákat okoz a gyenge forint

Attól, hogy egy exportáló cég éppen keres ezen, a boltban még drágulni fognak az importdolgok, amikkel tele vannak a boltok.

tegnapelőtt 17:08
 15/22 anonim ***** válasza:
0%

#14 Amit nem fogtok fel, hogy annak, hogy problémát okoz a gyenge forint semmi köze ahhoz, hogy nem csak importunk van, hanem exportálunk és és épp most volt export többlete az országnak. Erről tettem be linket, de nem nézitek meg, mert minek, csak bezavar az elméleteitekbe.

De akkor leegyszerűsítem. Ez olyan, mintha a folyamatosan növekvő energia árak miatt azon sápítozna valaki, hogy CSAK kiadása van és csődbe fog menni - miközben minden hónapban megkapja a fizetését.

Ha a fizetése és a kiadásai egálban vannak, vagyis nem csak a kiadásai nőnek de a bevétele is, akkor nem fog csődbe menni attól ha emelkedik a villanyszámla. Ahogy attól mert emelkedik a villanyszámla még nem lesz igaz, hogy csak kiadásai vannak, bevétele meg semmi.

Igen, romlik a forint és igen, ez rossz, növeli az import termékek árát és igen, beépül mindenbe.

DE ettől még nem ez volt a kérdés!

Az állítás az volt, hogy " az ország javarészt importál". Nem igaz! A forint árfolyamától totál függetlenül az az igazság, hogy az exportunk is nőtt és most éppen az exportunk volt többletben az importhoz képest.

EZT kellene felfogni, hogy ti hisztiztek a forint miatt miközben én nem erről beszéltem és teljesen mindegy hogy a forint árfolyama milyen, az alap állítás NEM IGAZ, az ország pont annyit importál mint amennyit exportál.

tegnapelőtt 19:00
 16/22 anonim ***** válasza:
66%

15: egy márciusi cikket idézgetsz, holott azóta vannak friss adatok, hogy erősen visszaesett a külker egyenleg, és mínuszba is csúszhatunk az év végén, ahol 2022-23 között tanyáztunk:

Nagy menetelés után hirtelen beszakadt a magyar külkereskedelmi mérleg többlete - Portfolio.hu

[link]

tegnapelőtt 19:34
 17/22 A kérdező kommentje:
Amúgy igen, ahhoz mennyire kell ostobának (fideszesnek) lenni, hogy egy majdnem 8 hónapos cikket idézz?
tegnapelőtt 19:40
 18/22 anonim ***** válasza:
0%

#16, #17 Mi annyira bonyolult, hogy nem vagytok képesek felfogni?

Azt hazudtad kérdező, hogy " az ország javarészt importál", ami nem igaz.

ERRE raktam be két linket ami cáfolja. A linken ott van, hogy a tavalyi évben nem csak hogy nem volt igaz, hogy az ország javarészt importál, de ráadásul az export mértéke magasabb volt.

Most nem magasabb hanem közel egyforma nagy.

ETTŐL MÉG HAZUGSÁG AZ ÁLLÍTÁSOD.

tegnapelőtt 21:52
 19/22 anonim ***** válasza:
66%
18: a kérdés lényege a drágulás volt a forintgyengülés miatt, egy félmondatba kapaszkodsz görcsösen, hogy ne kelljen a lényeggel foglalkozni
tegnapelőtt 22:08
 20/22 anonim ***** válasza:

#19 Bakker, nem egy fél mondatba kapaszkodok görcsösen, hanem EZT a félmondatot cáfoltam meg!

Mert nem igaz.

Ha a mondatod fele nem igaz, akkor hogy lenne igaz a mondat? Sehogy.

Te jöttél totál mással. Én csak és kizárólag erre reagáltam és nem állítottam mást, be is bizonyítottam, ki is emeltem, odatettem idézőjellel.

tegnapelőtt 23:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!