A nemzeti és vallási értékeket fontosnak tartó emberek továbbra is Orbán Viktor mellett állnak?
Nem vagyok vallásos, így nincs is szükségem a vallásra morális szempontból. De van egy rossz hírem számodra: az európai kultúra a zsidó-keresztény vallási értékrendre épül, így a te morális iránytűdet is alapvetően ez határozza meg.
"az Újszövetség felülírja az Ószövetséget."
Ezt kitől hallottad? Mert egyik keresztény felekezet sem ezt vallja, legalábbis abban az értelemben biztos nem, hogy érvénytelenítené.
És egyébként is, a Biblia tartalmazza mind a zsidó, mind a keresztény vallás szent iratait, amelyek a zsidó-keresztény kultúrkör legfontosabb alapjául szolgálnak. Tetszik vagy sem, az ebben a kultúrkörben született összes szellemi irányzat erre az alapra építkezik, még a vallással szembeforduló irányzatok is, a felvilágosodástól a woke-ig. Egyetlen kivételt tudok: Nietzsche és a nácizmus. Ők a zsidó-keresztény szellemi szférán kívüli alapot választottak maguknak. Remélem, te nem az ő morális iránytűjüket követed.
#15 Ezt maga a Biblia írja.
"Hallottátok, hogy a régiek ezt a parancsot kapták: Ne ölj! Aki öl, állítsák a törvényszék elé. 22Én pedig azt mondom nektek: Már azt is állítsák a törvényszék elé, aki haragot tart embertársával..."
"7Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot. 28Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele..."
"Hallottátok ezt a régieknek szóló parancsot is: Ne esküdjél hamisan, hanem tartsd meg az Úrnak tett esküdet. 34Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek, sem az égre, mert az Isten trónja, 35sem a földre, mert az lába zsámolya, sem Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa..."
"Hallottátok a parancsot: Szemet szemért és fogat fogért. 39Én pedig azt mondom nektek, ne álljatok ellent a gonosznak. Aki megüti a jobb arcodat, annak tartsd oda a másikat is..."
"Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. 44Én pedig azt mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért..."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!