Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért kell a rendszeresen...

Miért kell a rendszeresen szedett gyógyszerekhez is recept?

Figyelt kérdés
A túladagolása vagy illetéktelen személyekhez kerülése a gyógyszernek mindenképpen veszélyes. Azt viszont nem tudom, hogy mi akadályoz meg abban, hogy a 2 havi adagokat kiváltva otthon beszedjem az összeset egy nap alatt. Esetleg adjak belőle másnak is.
szept. 5. 09:07
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

#10, elolvastam, épp ez az. A párbeszéd a következőképpen zajlott, leegyszerűsítve:

kérdező: minek ez a recept szarakodás, ha úgysem akadályoz meg abban, hogy elosztogassam?

#2-es hosszászóló: de megakadályoz, mert ha elosztogatod, nem marad neked

kérdező: dehogyis, ha akarnám, egyszerűen elosztogatom, és azt hazudom, hogy elhagytam a receptet

te: tehát el akarod osztogatni?

szept. 6. 11:14
 12/20 anonim ***** válasza:
Elakarod osztogatni, gyűjtögetni akarod, akkor gyógyszerésszel kell kapcsolat és nem orvossal. Ők tudják a legkisebb lebukással csinálni.
szept. 6. 12:24
 13/20 A kérdező kommentje:
#11 : Ugyanez az egész doboz egyben bevevése. Tehát mitől véd a recept?
szept. 9. 17:29
 14/20 anonim ***** válasza:

"azt hazudom, hogy elhagytam a receptet"

Kérdező, láttál te már receptet? Tudod, ami névre szól, kérik a kiváltáskor a személyit, és aláírást, és persze a recept bekerül egyből egy központi nyilvántartási rendszerbe, ami pont azért van, hogy nyomon követhető legyen a gyógyszerfelhasználás, és az estleges visszaélés is. Na most elmondom, én már nem láttam ilyen receptet jó rég óta, mivel ez a régi rendszer volt, most a doki feltölti a receptet a felhőbe, te meg a személyiddel, taj számoddal odamész a patikába, és kiadják neked. Na most, mi gátolhat meg benne, hogy a kiváltott gyógyszert elosztogasd? Elviekben semmi, gyakorlatban az van, hogy az orvos indokolatlanul nem fog gyógyszert felírni hacsak nem vagytok rohadt nagy cimborák, különben nem fogja a praxisát, megélhetését veszélyeztetni. Vagyis ha betegséged van amire kaptál egy hatásos gyógyszert és nem veszed be, akkor az lesz, hogy nem biztos hogy magadtól meggyógyulsz és újra a dokinál fogod magad találni, csak sokkal súlyosabb állapotban, és akkor a doki feltehet kényelmetlen kérdéseket. Nem mondom hogy ne lehetne eljátszani egyszer-kétszer ezt a történetet, már velem is volt, hogy kiváltottam egy gyógyszert és végül nem vettem be, de rendszert biztos nem lehet belőle csinálni. Ha meg olyan pszichotrop tartalmú gyógyszerről van szó ami kábszinek is használható, akkor meg különösképp figyelnek a felhasználásra, és a legtöbbször csakis szakrendelés írhat ki ilyesmit. Ott meg megvannak a módszerek, hogy ellenőrizzék hogy beszeded a gyógyszert vagy nem, különben a második próbálkozásnál megszüntetik a kezelésed, és örülhetsz ha nem dobnak fel a yardnál.

szept. 9. 17:48
 15/20 A kérdező kommentje:
#14 : Ha jòl èrtem, akkor azonosítani fognak. Végre! Ez iratok nélkül egyelőre abban a patikában sem megy, ahova járok. Ezekhez a nagyon komoly dolgokhoz olyan nagyon komoly munkaerőt kellene alkalmazni, aki megismer valakit, akit már 100-szor látott. Addig ez egy komolytalan rendszer és egy játék.
szept. 10. 07:05
 16/20 anonim ***** válasza:

Bakker, te az űrből jöttél? A doki fog azonosítani, aki felírja neked a gyógyszert. Amíg nincs TAJ szám, és nem azonosít a rendszer, hogy fizetve van a TB-d, a doki szóba se áll veled. A gyógyszertárban meg egy antibiotikumért nem fogják elkérni a személyidet, de egy komolyabb cuccért lehet hogy megnézik, és ott kezdődik a dolog, hogy alá kell írnod a vényt, de ha nem a te nevedre szól, mert az is életszerű, hogy te váltod ki a fekvőbeteg nagymamádnak, akkor mindenképp elkérik a személyit, és oda kell írnod az aláírásod mellé olvashatóan is a neved, és a személyid számát. Ha nincs személyid, akkor simán megtagadhatják a gyógyszer kiadását, vagy azt mondják, küldj egy olyan valakit akinek van. Egy doboz gyógyszerrel nem fog lebukni senki, de dőltek meg dokik nem is egyszer hogy anabolikákat írtak fel kamu betegeknek, amelyek a badisoknak kellettek, vagy azzal is dőlt meg doki, hogy rendszeresen írt fel itthon támogatottan nagyon kedvező árú gyógyszert, amit aztán kivittek külföldre, és ötvenszeres áron adták el. Most már ha a doki felír egy gyógyszert, azt közvetlenül a TB adatbázisából teszi, és ki van adva nekik hogy a hatóanyagot nézzék, és ha van olcsóbb ugyan olyan hatóanyagú tabletta, akkor azt kell preferálniuk.

szept. 10. 11:27
 17/20 A kérdező kommentje:
#16 : Egy gyógyszer ára és az azon lévő állami támogatás mértéke két külön dolog. A kettőnek semmi köze egymáshoz!
szept. 10. 13:24
 18/20 anonim ***** válasza:

Már hogyne lenne. Ha nem támogatottan vennéd, akkor a teljes árat kéne fizetned. Mondjuk nincs TB jogviszonyod, akkor perkálhatod a teljes árat, vagy van olyan gyógyszer, amit megvehetsz vény nélkül is, akkor is a teljes árat fizeted. Franciában egy barátomnak el kellett mennie dokihoz, egy antibiotikum, plusz lázcsillapító, a két gyógyszerért fizetett 108 eurót a patikában vagyis több mint 40 ezret, itthon kb 5 ezerből meg lett volna vényre. Attól hogy te tizedéért kapsz egy gyógyszert, a másik 90%-ot a TB gyógyszerkasszája kiperkálja a beszállítónak-gyártónak, csak feltüntetik a valós árat, hogy érezzed a pénzügyi súlyát a dolognak.

szept. 10. 13:39
 19/20 A kérdező kommentje:
#18 : Az állami támogatás mértéke nem egy fix összeg. Gyógyszerenként változik és nem is egy adott százalék. A franciák egész nap franciáznak állítólag, hagyjad őket.
szept. 10. 15:22
 20/20 anonim ***** válasza:
Mert a patikusok ostobák és nem emlékeznek rá ki mit szed.
szept. 10. 15:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!