Egy frissen végzett orvos (rezidens) minden féle gyógyszereket felírhat? Hogy van ez?
Egy barátom par honapja diplomázott le, tehát már orvos, van pecsétje, ott a neve előtt a dr.
Kértem tőle hogy írjon fel nekem egy gyógyszert, de azt mondta hogy ő nem tud csak így.
Ez igaz? Miért nem tud felírni egy orvos gyógyszert?
Kinek írhat és kinek nem? Hogy van ez?
Előre is köszönöm a válaszokat.
És azt honnan lehet tudni hogy melyik szakterületen milyen gyógyszert lehet írni?
Illetve gondolom azért antibiotikumot vérnyomás csökkentőt meg ilyesmiket mindenki írhat, nem?
És hogy van hogy bárkinek nem?
Mitől függ hogy kinek igen, kinek nem?
Vérnyomáscsökkentőt pont úgy nem írhat fel minden orvos, mint ahogy antidepresszánst sem.
Nem mindegy milyen orvosnak tanult.
Nyilván egy pszichiáter nem fog antibiotikumot vagy gyulladáscsökkentőt felírni, ahogyan egy urológus sem fog antipszichotikumokat felírni.
Tehát családtagnak igen, barátnak nem?
Nem teljesen értem ebbe a logikát, az én szervezetem se működik máskeppen szerintem mint a testvéréjé mondjuk.
Az a logika, hogy nem életszerű, hogy a saját gyermekedet elviszed egy másik rendelőbe, egy másik orvoshoz, hogy vizsgálja meg, és lássa el gyógyszerrel. Vagy a szülőket.
Ha barátnak is írhat, akkor kinek nem?
És az is fontos, hogy az orvosnak teljes képe legyen arról az emberről, aki rábízza az egészségét.
Anno volt a cégnél üzemorvos, és így teljes joggal foglalkozhatott velem, és persze a körzeti (akkor még az volt). Ott is csóválták erősen a fejüket, mert hol egyikhez, hol másikhoz mentem.
Te most barátként kérsz egy gyógyszert. És ha elpatkolsz? Lehet olyan betegséged, allergiád van, vagy olyan más gyógyszert is szedsz, amelyiket nem szabad a kért dologgal együtt alkalmazni? Akkor mi van?
8: pro familia felírhatja, de ugye monitorozzák a receptfelírásokat, tehát hamar kiderülhet, hogy kamuból ír fel és aztán továbbadná neked.
Meg ugye ez alapvetően ütközik az orvosi etikával!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!