Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A papoknak ne kelljen bejelent...

A papoknak ne kelljen bejelenteni a gyermekek ellen elkövetett bántalmazást?

Figyelt kérdés

A fidesz ismét mentegeti a pedofilokat minden téren? Az orvosnak és a pszihológusnak jelentenie kell minden bűncselekményt, de a papok nyugodtan beszélgethetnek pedofilokkal?

Ismét előre megyünk?

máj. 9. 11:12
1 2
 11/20 Demion ***** válasza:
34%
Annyira bullshit ez a "de hát a gyónási titok egy szentség"-magyarázat. A gyónási titoknak nem kellene egy létező dolognak lennie. Az állam és a törvények az egyházon felül állnak. Nem szeretnék teokráciában élni.
máj. 9. 14:40
 12/20 anonim ***** válasza:
47%

Demion,

én meg nem szeretnék pl. kínai típusú kommunista diktatúrában élni. Ott szabályozza (vagyis próbálja) az állam törvényekkel az egyház belső működését.

"Az állam és a törvények az egyházon felül állnak."

A törvények ember alkotta dolgok, bármikor megváltoztathatók és van hatályuk. És egymás mellett párhuzamosan működnek jogrendek. Azt kéne megérteni, hogy az Egyház nem egy sokadik kft. hanem egy államoktól független szerv. Önálló jogrenddel, önálló diplomáciával, önálló, az adott államtól független vezetéssel, önálló hierarchiával és önálló állammal.

Tarthatod "bullshitnek", de mutass egy normális, európai demokráciát, ahol az állami törvények pl. kötelezik a katolikus papságot a gyónási titok megszegésére. Nem csak hogy nincs ilyen, de Európában ez a kérdés fel sem merül.

máj. 9. 14:57
 13/20 Demion ***** válasza:
40%

"pl. kínai típusú kommunista diktatúrában élni. Ott szabályozza (vagyis próbálja) az állam törvényekkel az egyház belső működését."

Miért kell rögtön kínai kommunistázni? A bűncselekmény az bűncselekmény, és ha valaki tudomást szerez róla akkor jelenteni köteles a megfelelő hatóságnak. Ha egy gyerek az áldozat akkor meg pláne. Ebben mi a kommunista diktatúra?

"És egymás mellett párhuzamosan működnek jogrendek."

Egymás mellett nem működhetnek jogrendek, csak alá-fölé rendeltségben, mert ha ellentét van két jogrend között el kell dönteni, hogy melyik a magasabb rendű.

"az Egyház nem egy sokadik kft. hanem egy államoktól független szerv. Önálló jogrenddel"

Egy államban nem lehet egy szervezetnek önálló jogrendje, ami felüírja az állam jogrendjét. Ha mégis van, akkor az az állam nem szuverén. Ennyi erővel a vallásszabadságot is eltörölhetnénk, mert az nem fér össze az egyház jogrendjével.

máj. 9. 15:39
 14/20 A kérdező kommentje:

Így van, amikor például a papoknak nem kell háttérvizsgálat annak ellenére, hogy ők is táboroztatnak és gyerekekkel foglalkoznak, árvaházakat működtetnek, itt például mi a magyarázat?

Miért van "mentelmi joga" az egyháznak, ha gyermekvédelem miatt, a pedofiloktól védve a gyerekeinket létrehoznak egy szabályt?

Szerintem ezzel teljesen elveszíti az egyház a hitelességét és átláthatóságát. Gyakorlatilag Orbán Viktor kijelenti, hogy a papok a tanárok, pszihológusok, orvosok és mindenki más felett áll, rájuk nem vonatkoznak bizonyos törvények.

máj. 9. 15:52
 15/20 anonim ***** válasza:
Egy hithű pap igyekezni rá beszélni a pedofilt, hogy adja fel magát önként a rendőrségen. Már ha feltételezzük, hogy az ilyen elkövetők szoktak gyónni...
máj. 9. 16:38
 16/20 anonim ***** válasza:
58%

"Szóval ezek nem túl életszerű kérdések, "

Nagyjából annyira életszerűek, mint az, hogy óvodába megy bárki is nemváltást népszerűsíteni, a Fidesz mégis törvényt hozott ellene.

máj. 9. 17:55
 17/20 A kérdező kommentje:

16# Náluk az sem életszerű, hogy az igazságügyi miniszter a saját szájával mondja el, hogy korrupt a kormány és bírósági anyagokból húznak ki neveket.

Nagy baj amikor a fanatikus rajongás alacsony IQ-val találkozik.

máj. 9. 18:03
 18/20 anonim ***** válasza:

13: "A bűncselekmény az bűncselekmény, és ha valaki tudomást szerez róla akkor jelenteni köteles a megfelelő hatóságnak."

Ez így nem igaz.

Csak néhány esetben van ilyen kötelezettség. Ha egy iskolaigazgató tudomást szerez arról, hogy tanár beosztottja molesztálta az egyik, náluk tanuló gyereket, akkor van ilyen kötelezettsége. Ennek analógiája lehet, hogy ha egy pap szervez egy tábort gyerekeknek és ott egy nevelő tesz hasonlót. De ha a pap hall egy bűncselekményről, miért lenne köteles jelenteni? Ha én a kocsmában beszélgetésbe elegyedek egy idegennel és ő őszinteségi rohamában bevall nekem egy bűncselekményt, én se vagyok köteles jelenteni.

máj. 13. 09:13
 19/20 Demion ***** válasza:

"a kocsmában beszélgetésbe elegyedek egy idegennel és ő őszinteségi rohamában bevall nekem egy bűncselekményt, én se vagyok köteles jelenteni."

Ööö... de, nagyon is köteles vagy jelenteni, mert, ha kiderül, hogy tudtál róla és nem jelentetted az számodra is büntetőjogi felelősséget von maga után. A bűncselekmény súlyosságától függően akár letöltendőt is kaphatsz érte.

máj. 13. 09:52
 20/20 anonim ***** válasza:
19-es, ne adj jogi tanácsot senkinek, mert fogalmad sincsen a jogszabályokról.
máj. 13. 09:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!