Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az, hogy a ped0 katolikus...

Az, hogy a ped0 katolikus papokról nem kell jelenteni, ha gyóntatófülkében vallanak az nagy segítség most a ped0 katolikus papoknak? A fideszeseket tényleg nem háborítja fel ez sem?

Figyelt kérdés
[link]
máj. 7. 11:34
1 2 3
 11/29 Demion ***** válasza:
33%

Aha, és akkor miért kellett ez az új törvény? Na, vajon miért?

máj. 7. 12:17
 12/29 A kérdező kommentje:
A bicskei viszont katolikus volt akit Ká Endre és Balog mentett. Szóval ezek ugyanazok.
máj. 7. 12:17
 13/29 anonim ***** válasza:
61%

"református lelkész. Akiknél nincs is gyónás."

Kaletta fideszes pedofil Gábor katolikus volt, a bírói ítélet enyheségében külön kitérnek rá katolikus mivolta és példamutató keresztényi viselkedése miatt kapott rendhagyóan szokatlanul enyhe ítéletet.

Böjte csaba ferences rendi barát ami ugyan csak a katolikus egyház tulajdonképpen világi értelemben véve leányvállalata.

Meg lehetne sorolni reggelig a fideszes pedofilokat csak értelmetlen hiszen bedobják a "keresztény vagyok" joker lapot és megúsznak mindent.

máj. 7. 14:08
 14/29 anonim ***** válasza:
46%

Csak úgy tájékoztatásból írom, hogy a gyónás titok egy egyházjogi szabály. A világi jog és a katolikus egyházjog két külön dolog. Még a középkorban is külön volt. A magyar kormány a gyónási titoktartást pont ugyanannyira tudja szabályozni, mint mondjuk az amerikai elnökválasztás rendjét. Azaz semmi köze hozzá.

Gyónás titok meg mindig is volt és minden bűnre vonatkozik, ami gyónás során derül ki, nem mostani szabályozás (de azt hittem, hogy ez evidencia). Ezt még a kommunista pártállam sem írta felül - a fidesz akármennyire is igyekszik őket utánozni.

Természetesen ha valami nem gyónás során derül ki, akkor ott a pap kihallgatható tanúként, vádlottként, akárhogyan, hiszen a gyónás titok- ahogy a nevében is benne van- a gyónásra vonatkozik, másra nem. De ez eddig is így volt, szóval jelenleg érthetetlen, hogy a fidesz mit erőlködik ezzel...

máj. 7. 21:25
 15/29 anonim ***** válasza:
51%

Ezt a gyónási titok más törvénykezés alá esik dolgot nem értem.

Ha én hozok egy szabályt, hogy az én házamban pl. szabad állatot kínozni, akkor senkinek semmi köze hozzá, mint az amerikai elnökválasztáshoz?

Mivan???

máj. 7. 21:34
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

Ennek a kérdését jogi egyetemen minimum egy félévig tanulják a joghallgatók, úgy tudom ma is kötelező egyházjog (állami jogi karokon).

De röviden: az egyház és állam elválasztásának alapelvéből fakadóan, az egyház saját belső jogának érvényesítésére állami kényszer nem alkalmazható. A latin kereszténység és a római jogon alapuló országokban (amilyen elvileg Magyarország is), ezért nem szabályozhatja az állam az Egyház jogrendjét (itt a Katolikus Egyház értve, a protestánsok másképp működnek). Szemben a bizánci állam-és egyházmodellel, ahol az állam és egyház nincs ennyire szétválasztva és az állam több belső szabályozás a beleszólhat az ortodox egyházak esetében (lásd Oroszország).

"Ha én hozok egy szabályt, hogy az én házamban pl. szabad állatot kínozni, akkor senkinek semmi köze hozzá, mint az amerikai elnökválasztáshoz"

Amennyiben az államtól elválasztva működsz, mint az Egyház úgy 1500 éve és ezt az állam is elfogadja, ne adj Isten egy nemzetközi értelemben teljesen független államod is van (mint a Vatikán) akkor igen, semmi köze hozzá.

máj. 7. 22:23
 17/29 anonim ***** válasza:

"Amennyiben az államtól elválasztva működsz, mint az Egyház úgy 1500 éve és ezt az állam is elfogadja, ne adj Isten egy nemzetközi értelemben teljesen független államod is van (mint a Vatikán) akkor igen, semmi köze hozzá."

Én csupán laikusként kérdezem, és sorry az OFF-ért, de ezek alapján, ha pl. a katolikus egyházon belül emberölés történne, akkor azt csak vatikáni bíróság ítélheti el? Nekem az sántít, hogy viszont a magyar katolikus papok nem vatikáni állampolgárok, tehát itt jogi anomália is van...

máj. 7. 22:29
 18/29 A kérdező kommentje:
Egyházjog? Akkor csuhás kell küldeni rabolni ha a törvények felett állnak.
máj. 7. 22:59
 19/29 anonim ***** válasza:

#16 Ezt tudom, értem, jogi egyetem sem kell hozzá, hogy az állami jog nem vonatkozik az egyházi joghatóság által kezelt területekre.

Én csak azt nem értem, hogy miért létezhet egyházi joghatóság. Miért létezhet ilyen "zárvány"? Miben más ez, mint a sharia-jog, amit innen "szent felháborodással" nézünk? Közben meg fel sem tűnik, hogy nálunk is létezik egy különleges joghatóság?

Egy állam alapvető tulajdonsága, hogy területén szabályokat hoz, és ezeket akár erővel is be tudja tartatni. Ettől szuverén. De akkor ez most hogy van?

máj. 8. 08:37
 20/29 anonim ***** válasza:
18%

A gyónás az egyház egyik legfontosabb szentsége, a történelemben számos eset volt hogy inkább az életüket adták papok, mint sem felfedjék amit a gyónó mondott. Ezen nem tud egyetlen világi törvény sem változtatni.

Az egész feszkó amit a sz@rházi baloldal terjeszt arra jó, hogy a proli csőcseléket idegesítse. Már bocsánat de az ide eddig válaszolók nagy többsége ez a kategória, tudatlan, agyhalott csőcselék.

máj. 10. 09:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!