A kormány miért nem kezdi el már szabályozni a béreket?
Ahol én dolgozom, történt egy sajnálatos eset.
Az egyik munkatársam kapott egy új kollégát,hogy tanítsa be és kiderült,hogy a 0 kilométeres kis pályakezdő többet kap, mint ő.
Nyilván, az Y-Z generációs emberek a transzparenciát szeretik, nem titkolgatják a fizetésüket.
A munkatársam eddig szerette ezt a munkát, motivált is volt.Viszont legutóbb bement a főnökhöz emelést kérni, szerintem nem kapott.
Egyébként, multiról van szó, nem KKV-ról.Viszont, ez kisebb multi, nem dolgozik itt több ezer fő.
Én azt gondolom, ideje lenne szabályozni államilag a szenioritást, pontosabban kötelezővé tenni.
Megadni százalékos határokat,hogy pl 2,5 év szolgálati idő után, minimum 10 százalékkal kell magasabbnak lennie a bérnek annál, mint aki pályakezdőként kezd a munkahelyen.4 év után meg 25 százalékkal és így tovább.
Ez a kezdőknek is jó lenne, mert a cég lépéskényszerben lenne, nem vehetné fel annyira alacsony bérért.A tapasztalt meg nem érezné magát rosszul,hogy ennyire nem értékeli a vállalat.
Nem lehet, hogy az a pályakezdő 25 év alatti volt véletlen? :)
Úgy nyilván többet kap.
A kérdésre meg nyilván az a válasz, ha a kormány elkezdené felemelni a hangját a magasabb bérekért ezek a multik szépen keresnek maguknak más országot, ahol olccsón dolgoztathatnak embereket.
1#
A probléma,hogy a bruttója volt magasabb a friss husinak, mint a kollégának.
2.
Attól még szabályozhatná.A minimálbért is meghatározza.Ebben az országban muszáj is, ha az sem lenne szabályozva, sok cég egy tál rizsért dolgoztatna.
Azért, mert így is szívunk a piac túlszabályozása miatt. A kormány csak tovább rontana az egészen.
Más kérdés, hogy ez egyfajta diszkrimináció, ha igaz, és szerintem egy pert megnyerne, ha valaki egyszer végigvinné.
3
Hát akkor hagyja ott, igaza van a 2-esnek kapitalizmus van, itt rugalmasnak kell lenni, annak még soha nem volt jó vége, amikor az állam szólt bele ezekbe a dolgokba.
#5!
A minimálbár egészen más.
Ha pusztán az évek miatt kapna valaki több fizut, akkor az nem motíválná a feljődésre.
Van olyan volt kollégám, aki 25 éve a szakmában van és a szakma szégyene.
Jellemző, hogy emelést nem szoktak adni, de az új embereket magas fizuval csábítják. Ilyenkor be kell menni és szólni. Ha nem kap(sz) emelést, akkor lépni kell.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!