Az albérlet / ingatlan árakra miért nem alkalmaznak Árstoppot?
Ha más tulajdonába bele lehet ugatni - volt már olyan, hogy embernek csak egy lakó és egy nyaraló ingatlana lehetett. Meg is szaporodott a válások száma - akkor a lakóhely szabad megválasztásába is. Erre is volt példa.
(Budapesten a rendszerváltás előtt az jelentkezhetett be állandóra, aki legalább 5 év ittlakást fel tudott mutatni.)
És ugyanúgy megoldaná a problémát, hiszen csökkenne az albérletet kereső, de elégséges jövedelemmel nem rendelkezők száma.
Mert elveszítenék a szavazóik nem krumplis rétegét.
Szerinted miért szavaz rájuk az felső 100 ezer és annak családjai?
Mert van kiadva 3-4 lakás, dolgozni se kell.
Aki meg dolgozik lassan csak szobát tud bérelni.
Persze, másé.
Amit a közösből mesterségesen feltornáztak.
Így könnyű vagyont halmozni.
Az adófizetők összedobják, hogy aztán még drágábban lakjanak:D
Az ingatlankiadás a világ legegyszerűbb passzív jövedelem, gyakorlatilag minimális munkával termeli a pénzt.
Minden más vállalkozás ettől bonyolultabb.
És még mindig több értelme lett volna árstopot kivetni erre, mint az élelmiszerekre, amiben sok ember munkája van, még eszel.
Még egy lakást elég 10-15 évente felújítani.
Ráadásul az rbnb-vel hatalmas profitra tettek szert.
Ezeket jobban kellene adóztatni.
Szóval ha nekem van egy kiadó lakásom mert spóroltam rá és amikor jó ára volt vettem egyet és felújítottam, vagy örököltem és nem adtam el azonnal, akkor az a közösből van?
Ha olyan jövedelmem van amihez nem kell megrokkanni, vagy megfeszülni, akkor könnyű nekem és el kell tőlem venni?
Hát a nagy túrót !! :)
Többen rossz felé keresik a megoldást a lakahatásiválság megoldásában. Nem kell senki tulajdoni jogát korlátozni vagy megmondani mit csináljon semmi ilyesmi nem kell.
Lengyelországban a kormányzat, lakhatási válságot ezekkel próbálja oldani:
1. jövedelemtől függően kamatmentes vagy kamattámogatott hitelt biztosít az első ingatlan vásárlók előtt. Magyarországon van ilyen? Nincs.
2. Kötelező önerő 20%-os részét kamatmentes hitel formájában az állam biztosítja a hitel felvevők részére.
Egyesült Királyságban még jobb a támogatás
A brit kormány az első ingatlant vásárlók esetében az évi 90 ezer font jövedelemmel rendelkezőkig a brit kormány állja a maximum 300 ezer fontig a hitel 30%-tól-50%-ig tartó részének a kifizetését.
Magyarországon van ilyen? Nincs.
Nem kell elvenni, csak nem kell jutalmazni azt, akinek szerencséje van/volt.
Pláne nem azok kárára, akik munkából élnek.
Mi a jutalom?
Annyira örül mindenki az egykulcsos szja-nak, mert az "igazságos", mert minden jövedelem 15%-os kulccsal adózik.
Akkor miért baj, ha a bérbeadásból származó is?
És ebből mi a kára annak akinek csak munkából van jövedelme?
Más országban is szabályozva van, így is bőven jól él, aki kiadja a lakását.
Svájcban pl.
Persze, a lakáskiadónak ez jó, olcsón megvette a lakást, majd 1 havi bérért kiadja, csak másnak is kell élnie, lakbéren kívül is.
A kevesebb néha több.
Így elhúznak az emberek más országba, ahol nem zsákmányolhatják ki ennyire minden téren a dolgozót olyan emberek, akik jókor voltak jó helyen.
Speciel a lakbér tőlünk nyugatabbra nominálisan jellemzően magasabb mint nálunk.
Csak azokból a fizetésekből meg lehet fizetni.
És fenntartom, hogy kapja be mindenki a bal bokámat, aki csak akkor sajnálja tőlem ha van egy olyan lakásom amit ki lehet adni, amiből jövedelmem, de azt a munkát, pénz amit beleöltem azt nem.
Akkor le voltam nézve, mert mindenki jobban tudta mit kellene kezdenem a pénzemmel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!