Orbánék tönkretették a felsőoktatási autonómiát? Mit jelent ez pontosan?
Az egyetemi autonómia a felsőoktatási intézmény önrendelkezése? Pl gazdasági és tudományos ügyekben? Hallgatói létszám, gazdálkodás, tanulmányi és vizsga szabályzatok, tudományos-kutatási kérdések?
Szóval ez azt jelentené, hogy teljesen politika független?
Akkor tulajdonképpen, ha az autonómiát visszakapnák a felsőoktatási intézmények, akkor a politikusoknak milyen feladatai lennének a felsőoktatás tekintetében, ami az autonómiát nem befolyásolja?
Azt jelenti, egészen pontosan, ami a Corvinuson történt, hogy politikai alapon simán el tudnak intézni diplomát, ha akarnak, akár tett érte a diák, akár nem, ha kell, akkor meg még a tanárt is lapátra teszik.
Azt jelenti egészen pontosan, hogy az összes állami iskola vezetésében politikai káderek ülnek, akik annyira függetlenek, hogy, ha rájuk száll valaki, akkor parancsteljesités van.
Szerintem, a modellváltás bizonyos egyetemeknek kifejezetten jót tett.
Némelyikben viszont kevésbé.
A Corvinusnak jót tett, ha nem számoljuk azt a csalós esetet.
A győri egyetemnek szintén jót tett.
Valójában, az alapítványi egyetemek dönthetnek a felvételi követelményekről bizonyos keretek között.Dönthetnek új szak indításáról is.
3#
Melyik mérnöki képzésen van szó arról,hogy mit csinálnak az oroszok?
Egyáltalán nem így van. Én Debrecenről tudok nyilatkozni, egyáltalán nincs semmilyen ideológiai nyomás. A tanár azt tanít, amit akar, úgy, ahogy akarja. Sőt, többször is jelentősen megemelték az oktatók fizetését (x2 40%-ról tudok, meg azóta megint volt a legutóbbi). Persze sajnálom, ami a többi egyetemen történt, és őszintén kívánom, hogy álljanak helyre a dolgok, ahol elcsúszott, de nálunk kifejezetten pozitív hatása volt.
"Szerintem, a modellváltás bizonyos egyetemeknek kifejezetten jót tett."
Mi alapján mondjuk azt, hogy jót tett az egyetemeknek a modellváltás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!