Az emberek miért azt nézik, hogy hány forintot ér egy euro, ahelyett, hogy azt néznék, hogy amit kézhez kapnak az hány eurot ér?
Veszek egy tetszőleges terméket, van egy ára forintban. Megnézem a havi nettó jövedelmem, ezt elosztom az árral, ennyi darab terméket vehetek havonta.
Ugyanezt megcsinálom euróval (ott, ahol ezzel kell fizetnem).
1. megállapítás. A darabszám elég sok esetben itthon kevesebb, mint külföldön. Ez azt jelenti, hogy nagyon ócska a forint.
2. megállapítás. Megnézem, a külföldön mennyit keresnek és azzal is elvégzem a műveletet. Eredmény, én gyakran fele, harmadannyi darabot vehetek, mint a külföldi. Következtetés, itthon nagyon kevés a bér. Az oka ennek az, hogy a szervezettség oltári pocsék itthon, ezért a munka hatékonysága jó ha harmadakkora. És ez nem a munkavégzőn múlik!
Úgy gondolom, hogy ennek nagyon kevés a valószínűsége.
Itt nem arról van szó, hogy idehaza keresünk-e többet, vagy külföldön.
Kérdező, egyébként próbáltál már bármit rendelni külföldről?
Mert akkor rögtön észrevennéd, miért probléma az árfolyam.
Próbáltam, de amire én fel próbálom hívni a figyelmet, hogy az árfolyamtól jelentősebb probléma, hogy mennyit keresel. Sokkal hátrébb voltál jó árfolyammal, amikor harmadannyit kerestél.
15 éves távlatban a bérek jobban nőttek, mint az árak, reálbércsökkenés az utóbbi 1, max 2 évben volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!