A DK nyugdíjasai miért nem látják, hogy példaképük, Gyurcsány éppen a 2/3-ad okozója?
"2014-ben, 2018-ban is sokan Gyurcsánytól külön indultak, és nem mentek ezzel a világon semmire."
Az hogy külön indulnak csak egy fokkal jobb annál minthogy együtt. Én nem értem miért kell újra és újra félreérteni és kisiklatni ezt a jelenséget. Itt akik ezt mondják hogy Gyurcsány miatt nyer a fidesz azok természezesen úgy értik hogy Gyurcsány aktívan politizál és az ellenzék része még ha nem is közösen indulnak.
"Ha külön indulnak, még annyit sem érnek el,"
Ez is az egyik probléma hogy minden esetben a rövidtávú és csakis rövidtávú szavazat maximalizálásban hisznek. Ez a különbség az elvszerű politizálás és a kizárólag politikai hatalomteknikai politizálás között. Mindig a rövid távú megtérülést keresik ahelyett hogy hosszabb távon gondolkoznának és abból lehetne is valami.
"Ha Gyurcsány nem lenne, hangolnának a másik ember ellen. Teljesen lényegtelen, ki van ott."
Egészen biztosan más ember ellen is próbálnának hangolni a különbség az hogy még egy ilyen hasznos hülye sehol nincsen mint Gyurcsány Ferenc. Őt még csak legyártani sem kell mert legyártotta saját magát. Ez nem mellesleg kb olyan mintha egy rabló kezéből nem akarnád kiverni a kést mert minek? Úgyis van nála bot amit felhasznál ellened. Ez "gyurcsány nélkül is ugyan az a helyzet nem jelent semmit" dolog afféle politikai apátiaként tudom csak értelmezni.
" Az ellznék szidja a kormányt, a kormány szidja az ellenzéket. Semmi különös nincs ebben."
Ha te ezt csak ennyire messziről vagy hajlandó szemlélni akkor így nézve én is így látnám csak szerintem ez ennél bonyolultabb.
A hatalomtechnikai politizálás nem zárja ki az elvszerű politizálást. Mindenhol vannak politikai együttműködések. Ez csak Magyarországon fura, mert Magyarországon nem megszokottak a vegyes kormányzások. Máshol teljesen természetes.
Kizárólag ez szolgálja a hosszú távú érdekeket. Megnyerni együtt településeket, és megpróbálni alternatívát teremteni. Nem nagyon sikerül, de csak ezzel lehet ellenzékben eredményeket felmutatni. Kizárólag ez szolgálta a hosszútávú sikereket.
A gyurcsányozás ebben az esetben olyan, mint amikor a "van másik" bohóc kezéből ki akarsz ütni valamit, és azt hiszed, hogy nem fog előzúzni valami mást. Ez nem politikai apátia, ez politikai realitás. Az ellenzék mindenhol szidja a kormányt, a kormány mindenhol szidja az ellenzéket. Ha nem Gyurcsány lenne ott, szidnának mást. Szidják is a többi pártot is, korántsem csak Gyurcsányt, azokat szerintem még nevetségesebbnek és komolytalanabbnak tartják.
Sokkal bonyolultabb ez annál, hogy "mert Gyurcsány", és sokkal mélyebb. A fidesz-szavazó minden körülmények között a fideszre szavaz, teljesen mindegy, ki a másik fél. Ez így volt Gyurcsány előtt is. Nem Gyurcsány kreálta a mammut-fideszt.
"Szidják is a többi pártot is, korántsem csak Gyurcsányt, azokat szerintem még nevetségesebbnek és komolytalanabbnak tartják."
Nem látod hogy valahol itt van elásva a kutya? Gyurcsányt nem tartják nevetségesnek pont ez az ijesztgetés és a vele szemben való pozicionálás alapja. Nagyon jól mondod, a többi pártot csak nevetségesnek tartják.
"A hatalomtechnikai politizálás nem zárja ki az elvszerű politizálást. Mindenhol vannak politikai együttműködések. Ez csak Magyarországon fura, mert Magyarországon nem megszokottak a vegyes kormányzások. Máshol teljesen természetes."
Nem mondtam hogy kizárja. És nem az önmagában elvek mentén való együttműködésre értettem...ezt nagyon félreérted. Nem az együttműködéssel van a baj hanem amikor "mindegy kivel, csak valakivel álljunk össze hogy több szavazat legyen" a példámban ezt neveztem hatalomtechnikai politizálásnak. Mert egy kockás füzetben kiszámolják hogyan lesz több szavazat és ezért álnak össze. Nem pedig azért mert egyébként közös programjaik vannak és ezeket együtt kívánják megvalósítanuli.
"Kizárólag ez szolgálja a hosszú távú érdekeket. Megnyerni együtt településeket, és megpróbálni alternatívát teremteni. Nem nagyon sikerül, de csak ezzel lehet ellenzékben eredményeket felmutatni. Kizárólag ez szolgálta a hosszútávú sikereket."
Véleményem szerint ez semmi féle hosszú távú sikert nem szolgál lásd amit az előbb írtam. Ez egy rövidtávú cél, egy szavazat maximalizálás.
"Az ellenzék mindenhol szidja a kormányt, a kormány mindenhol szidja az ellenzéket. Ha nem Gyurcsány lenne ott, szidnának mást. Szidják is a többi pártot is,"
Nem az a kérdés hogy szidnák e hanem hogy ugyan azzal a hatékonysággal müködne e mintha valakinek saját udvari ellenzéke van akit Gyurcsány Ferencnek hívnak.Senki nem azt mondta hogy Gyurcsány nélkul leállna a fidesz karaktergyilkos gépezete hanem hanem hogy nélküle nehezebb dolga van Rogán Antalnak.
"A fidesz-szavazó minden körülmények között a fideszre szavaz, teljesen mindegy, ki a másik fél. Ez így volt Gyurcsány előtt is. "
Bárcsak így lenne.
"Bárcsak így lenne"
Így is van. A fidesz már jóval Gyurcsány előtt is egy mammutpárt volt, meggyőzhetetlen hívekkel. Gyurcsány nem oszt nem szoroz az ő esetükben.
Ahogy az sem igaz, hogy ez csak rövidtávú szavazatmaximalizálás. Budapesten megvethetik a lábukat, persze ennél sokkal jobban kellene kormányozniuk. De célt csak így tudnak elérni.
A kormány mindig ijesztget az ellenzék ellen. Gyurcsányra pont azért szavaznak egyesek, mert látják, hogy a fidesz tőle valamennyire tart.
"A fidesz már jóval Gyurcsány előtt is egy mammutpárt volt, meggyőzhetetlen hívekkel. Gyurcsány nem oszt nem szoroz az ő esetükben."
Az még egy teljesen másik Fidesz volt, a polgári világra építő Fidesz.
A mai rendszer ellenpontja teljes egészében Gyurcsány, akire mindig lehet hivatkozni, hogy ki jönne Orbán helyett. És hát való igaz, Orbánnál egy rosszabb van, a költségvetéshamisító, éjjel nappal hazudó, szemkilövető Orbán 2.0, akit Gyurcsánynak hívnak.
Nem hiszem, hogy teljesen más fidesz volt, ugyanezt az arrogáns stílust tolták akkor is.
A fidesz-hívők nem Gyurcsány miatt szavaznak a fideszre. Ők már Gyurcsány megjelenése előtt is egy nagy párt voltak, meginghatatlan hívekkel. Még ha a fidesz kommunikációja itt-ott el is tér az akkori fidesztől (lényegében semmiben nem tér el), a híveik szempontjából ez teljesen mindegy. Ők a vezért imádják, és amit a vezér mond, számukra az van. Mindegy, mit mond a vezér, mindegy, ki az ellenségkép. Teljesen mindegy. A lényeg a hívek tűzben tartása, a hívek pedig minden szavák isszák, ez a vezérelv, ez a tekintélyelv, ez a fasizmus lényege.
Gyurcsánynak egy dologban van jelentősége, egyesek benne látják Orbán legádázabb ellenfelét, akitől még Orbán is tart, ez hoz némi szavazatot az ellenzéknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!