Miért vezet be nemi kvótát a Momentum? Miért nemek alapján akarják meghatározni a részvételt, miért nem tudás, hozzáértés alapján?
"Én azt írtam, hogy nem kvóta kell. Nem azt kell nézni, hogy nő vagy férfi, hanem a tehetséget."
Ez nagyon jól hangzik elméletben de a valóságban, a férfiak egymást segítik előre, mintahogy ha női többség lenne ott meg a nők segítenék egymást előre. Alapvető evolúciós probléma ez. Ezért beavatkozás szükséges, a mértékéről lehet vitatkozni, de pl 100 éve nő elképzelhetetlen volt a politikában, ma meg nem...ott is beavatkoztak, hogy innentől szabad mégse ért hátrány egyetlen férfit sem.
Persze, nem ezt állítottad, hanem hogy a kvóta torzít. Én pedig erre mondtam, hogy igen, torzít, de az egy naiv gondolat, hogy ha nem lenne kvóta, akkor teljesülne a tehetség alapú kiválasztás. Nem teljesülne, hiszen a társadalomban sok olyan nézet uralkodik, amik a nőket nem szeretnék bizonyos helyekre, holott ezt a képességek nem indokolják.
"az egy naiv gondolat, hogy ha nem lenne kvóta, akkor teljesülne a tehetség alapú kiválasztás"
Ezzel egyetértek.
Viszont megfordítva a dolgot, az is naiv gondolat, hogy ha van kvóta, akkor teljesül bármi is a kvótán kívül, és ez előrébb viszi a párot.
Nem olvastam az eddig beszélgetést, bocs, ha ismétlek.
Nekem vannak a kvótarendszerrel szemben erős fenntartásaim, ugyanakkor azt a kitételt, hogy a kvótarendszer arról szólna, hogy az alkalmasság HELYETT a nemet nézzük, egy erősen túlzó állítás, végeredményben hamis dilemma.
A félreértés tisztázását szerintem a prekoncepciók szintjén kell kezdeni. A te előfeltevésed az, hogy azért vannak a férfiak többen a politikában, mert motiváltabbak, alkalmasabbak erre a posztra - erre utaltál a kohó és óvoda példával. Ha ez így van, és mi elkezdünk több nőt erőltetni a rendszerbe, akkor valóban az lesz, amit te mondasz, és kontraszelekció mentén rosszabb lesz a végeredmény.
A kvótarendszer prekoncepciója ettől eltér. A kvótarendszer hívei szerint - és bár nem vagyok a kvótarendszer híve, szerintem is - egyáltalán nem tehetségtelenebb, vagy kevésbé motivált politikusok, vezetők a nők. Nem azért van kevesebb nő a politikában, mert kevésbé alkalmasak, hanem mert a közélet történelmileg férfiközpontú. Ez a példa, ez a sztenderd.
Ha elfogadjuk, hogy a nők simán vannak olyan jó politikusok, mint a férfiak, akkor a kvótarendszer arról szól, hogy tessék keresni x% alkalmas nőt a pártodba. Nem alkalmasság HELYETT, hanem mellett.
"Nyilvánvaló, hogy ez is csak ideológia miatt történik"
Szerintem az ideológiával semmi gond, egy pártnak kell hogy legyen, különben egy populista szélkakas lesz aki arra fúj amerre éppen a pénztárcája és a politikai haszna megkívánja.
"Ha elfogadjuk, hogy a nők simán vannak olyan jó politikusok, mint a férfiak"
De miért kéne ezt elfogadni? Az alapvető biológiai, evolúciós folyamatokat nem lehet kidobni az ablakon. Alapvetően jobbak óvónőnek, tanárnak a nők, mert gondoskodóbbak, gyengédebbek, erősebb kötődésük van a gyerekekhez. Azért női szakma a műkörmös és a belső dizájner, mert jobb a nők szépérzéke, mint a férfiaké. Bányászok meg azért férfiak, mert ők a szívósabbak és ők tudnak nagyobb fizikai erőt kifejteni. A katonák ugyan ezért férfiak. Sofőrnek is azért jobbak a férfiak, mert jobb a térlátásuk és a reakcióidejük, míg egy nő jobban tud háztartást vezetni.
Egyáltalán nem azért nem bányásznak a nők és festenek körmöt a férfiak, mert ez a sztereotípia, meg így alakult ki, hanem mert a különböző nemek sajátosságai alapján az egyik nem az egyik, a másik nem a másik feladatra alkalmasabb. Ugyanígy a vezető és politikai képességei is sokal jobbak egy férfinak, mint egy nőnek, ezt el kell fogadni.
Egyébként még ha a nő alkalmas is. Tegyük fel, van a Momentum listája, az utolsó, még bejutó helyen megy éppen a vita. A Momentum azt mondja, hogy még kell egy nő a kvótához, így én bármilyen tehetséges vagyok, bármilyen eredményt is értem el, nem jutok a parlamentbe, míg más esélyt kap kizárólag a neme miatt. Szerinted ez nekem jól esik? Ezzel én mit tudok kezdeni, ha szeretnék politizálni? Váltsak nemet? Még ha azonos is a politikai tudásunk, hogy lehet valakit a neme alapján diszkriminálni, miért rangsorolnak engem hátrébb nyíltan azért, mert nem vagyok nő?
Szavazóként ugyan ez a bajom, férfiként miért szavaznék a Momentumra? Van egy vezetői állás amit 5 éven belül szeretnék elérni, de attól kell tartanom, hogy a Momentum kvótarendszere miatt majd egy nőt vesznek fel helyettem? Miért lenne ez nekem jó, milyen üzenet ez a szavazóknak?
Ráadásul hogyan lehet azt mondani hogy a nők is jó politikusok, ha még egy listás helyet sem tudnak kiharcolni maguknak? Akkor mit csinálnak majd a parlamentben, hogyan lobbiznak a támogatásokért, fejlesztésekért, mit csinálnak egy tárgyaláson? Nem ellentmondásos ez? Kvótarendszer kell hogy egyáltalán listára kerülhessenek, de azért jó politikusok ők...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!