Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogy lesz valakiből köztársasá...

Hogy lesz valakiből köztársasági elnök? Ha valaki 10 évesen eldönti, hogy Ő köztársasági elnök szeretne lenni, akkor merre és hogyan induljon el? Milyen követelményei vannak?

Figyelt kérdés

Ha Én az akarnék lenni, hova kéne jelentkeznem? Milyen végzettséget igényel? Például Novák Katalin milyen pályán indult el, mi volt a ranglétrá amit meg kell mászni, hogy eljussunk odáig, hogy szavazzanak Rólunk?

Oké, hogy 35 éves magyar állampolgár kell hogy legyek, de utána? Bemegyek a munkaügyire és mondom, hogy szoszi van és meg szeretném pályázni a köztársasági elnöki tisztséget?

jan. 29. 11:29
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Kitalálja magától vagy felkérik, hogy induljon a posztért. Rendeznek egy szavazást a parlamentben és a többség megszavazza, aztán kinevezik.
jan. 29. 13:12
 12/24 anonim ***** válasza:

"Oké, hogy 35 éves magyar állampolgár kell hogy legyek, de utána? Bemegyek a munkaügyire és mondom, hogy szoszi van és meg szeretném pályázni a köztársasági elnöki tisztséget?"

Jelölnie kell a képviselők egyötödének. Ehhez vagy az kell hogy korábbi parlamenti munkásságod legyen és onnan ismerjenek, illetve jelöljenek, vagy valamilyen tudományos területen kell jelentős eredményeket elérned. Elméletben Kis Pistát Bugacpusztáról is lehetne jelölni és meg is választhatnák, nem kell hozzá semmilyen végzettség vagy előzetes munkásság. Gyakorlatban viszont Kis Pistát senki sem ismeri, és nem fognak rá szavazni a képviselők.

Ha van tudományos munkásságod, külföldi tapasztalatod, egy doktorid, beszélsz nyelveket és jó kapcsolatot ápolsz valamelyik erős parlamenti párttal, akkor van rá esélyed hogy az adott párt valamelyik ciklusra téged jelöl. De ha ennek menetéről a gyakorin érdeklődsz, akkor a következő 20-30 évben ne számíts ilyen lehetőségre.

jan. 29. 13:48
 13/24 A kérdező kommentje:

Miért gondoljátok azt, hogy azért tettem fel 29 éves ablakosként ezt a kérdést, mert potenciális életpályám lenne a köztársasági elnök posztjának a betöltése? :) Ha valaki maghasadásról tesz fel kérdést, akkor Ő a sufniban akar egy Fat Man-t összedobni? :)

A jogot valahogy sejtettem, hogy nem árt ismernie illetve az idegen nyelvet is megmertem volna tippelni.

De a köztársasági elnök az hivatalosan pártoktól független, nem? De ahhoz, hogy az legyél, mégis kötelező valamelyik párthoz benyalni Magad?

A megválasztós sztori az tiszta, Engem az odáig vezető út érdekel, hogy hogyan jut el egyáltalán a parlamentig. Gondolom nem egyik napról a másikra hipp-hopp barbra trükk, köztársasági elnökjelölt lesz az utca Embere.

Mondjuk elvégzi a jogi egyetemet. Hogy tud jogi diplomával bekerülni a parlamentbe? Milyen poszttal indulna a karrierje?

Bár Novák Katalint elolvasva,vagyis az Ő Wikipedia oldalát átolvasva kb választ kaptam a kérdésemre. De azért köszönöm szépen! Ha lenne bármi hozzáfűzni való, szívesen olvasom.

jan. 29. 16:07
 14/24 anonim ***** válasza:
#13 egyrész jóval többen voltak köztársasági elnökök magyarországon, mint akik a sufniban dobtak össze fat-mant. Az utóbbit igazából csak az ifjú einstein teljesítette, de ő is csak abból a célból hogy habot varázsoljon a sörre. Szóval rendkívül rossz a példa. Főleg hogy maghasadással nem csak bombát robbanthatsz, az egyedül a láncreakció létrejöttekor robban, energiát is termelhetsz, ezt csinálják pl pakson, ahova szintén könnyebb bekerülni mint atomot robbantani a sufniban. Szóval ha valaki atommaghasadásról kérdez, akkor semmi okunk nincs ketelkedni afelől hogy pl. emelt szintű fizika érettségire készül, hogy alkalmazott fizikat tanulhasson tovább valahol, amivel majd atomot hasíthat, ha nem is a sufniban, hanem az 1.-es számú reaktorban.
jan. 29. 17:22
 15/24 A kérdező kommentje:
Szóval szerinted akik a Gyakorikérdéseken próbál informálódni a maghasadásról, azok mind potenciális fizikusok? Akik meg a köztársasági elnökről tesznek fel kérdést, az meg potenciális köztársasági elnök jelölt? Vagy most nem értem. Szóval szerinted semmi okod nem volt abban kételkedned, hogy azért érdeklődtem erről, mert az akarnék lenni? Bocs! Be vagyok állva és kurv*ra fáj a nyakam, de tényleg baromira....
jan. 29. 17:27
 16/24 anonim ***** válasza:

#15 kellett volna?

Ha kételkedtem volna benne, nem is válaszolok, mert felesleges munka. Bár igazad van, jobb midig kételkedni és inkább egy kérdésre sem válaszolni ezen az oldalon. A kérdéseket elolvasni sem érdemes. Talán most végre le is szokok róla.

jan. 29. 17:34
 17/24 A kérdező kommentje:
Akkor azt akarod mondani, hogyha nem akar valaki a köztársasági elnök lenni, az ne is tegyen fel róla kérdést a Gyakorikérdéseken?
jan. 29. 18:05
 18/24 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem. Azt akarom mondani hogy nem érdemes rá válaszolni. Feltenni nyugodtan fel lehet.

jan. 29. 18:42
 19/24 A kérdező kommentje:

És miért nem érdemes egy olyan oldalon ami arra jött létre, hogy kérdéseket tegyünk fel illetve arra kapjunk-adjunk, választ válaszolni a kérdésekre?

Ez lenne az értelme-lényege az oldalnak.

jan. 29. 18:46
 20/24 anonim ***** válasza:
#19 attól hogy ez a célja az oldalnak, még nem érdemes rajta válaszolni. Vagy szerinted nincs olyan dolog ami annak ellenére hogy létezik, nem érdemes igenybe venni, használni, nézni, élvezni?
jan. 29. 18:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!