Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szólsz ahhoz, hogy 5,7%-os...

Mit szólsz ahhoz, hogy 5,7%-os reálkeresetnövekedést tud felmutatni Magyarország?

Figyelt kérdés

Tavaly novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 427 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,1, a nettó átlagkereset 14, a reálkereset pedig 5,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

[link]

jan. 23. 11:18
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:
9: Semmi hiba nincs, az átlag az átlag, az egész világon számolnak átlagbért, még ha ez neked fáj, akkor is. Amúgy fogadok hogy jobban értek nálad a statisztikához nálad. Én legalábbis biztos nem írnék olyan baromságokat, hogy 2 emberből áll a kérdéses sokaság, és 40 milliárdos egy havi fizetés.
jan. 23. 15:22
 22/26 A kérdező kommentje:
10: A probléma az, hogy te sem érted a reálbér fogalmát.
jan. 23. 15:22
 23/26 anonim ***** válasza:
47%

Mit szólok? Ez legalább nem nyílt hazugság. De az.

De nézzük közelebbről. Az egyszerűség kedvéért egyetlen termékről beszélek, de képzelj hozzá eltérő mértékben még tízezret. Vahgy sokkal többet. Óhajtásod szerint.

Tehát vegyük 2023 január 1-et. Ekkor a fizetés százezer egység. A zöldség meg két egység (a többi tízezernek és hozzáképzelheted, amit akarsz, csak bonyolultabb, nem pontosabb lesz. Meg embereket is gondolhatsz mondjuk hatmilliót). Tehát ez a helyzet januárban.

Vegyük mondjuk április 1-et, ekkor a zöldség 4 egység. Ha akarod, lehet 3 is. Ez így megy június elsején is. Augusztusban már csak 3,5 egység a zöldség. Novemberben 2,5 egység. Vagy 2,2 ahogy jólesik. A fizetés végig 100 ezer egység, és az emberek ennyit egy hónapban simán felzabálnak.

Az adatok tehát megvannak most számolunk. 2022-ben (feltéve hogy nulla infláció és béremelés volt, mai nem igaz, de így érteni fogod) is felzabálták a fizetésüket. Vagyis 2022-ben felzabáltak 1,2 milliót, és pont ennyi volt a fizetésük is. 2023-ban hat hónapig átlagosan 50% volt az infláció (sokkal több, de hagyjuk). Vagyis 6*300 ezret ettek, ez 1,8 millió. Utána 3 hónap 25% az infláció (ami hamis, mert ahhoz csökkenni kellett az áraknak de nem tették, de ez se számít), ez 3*150 ezer, azaz 450 ezer. Utána legyen 10% az infláció novemberig, ez 2*110 ezer. Eddig az ideig ettek 1800 + 450 + 210 = 2460 ezer. A fizetés meg maradt, tehát 1100 ezer. És ekkor emeltek 20%ot, tehát az infláció ekkor 10%, a fizetés 20% vagyis a reálbér november 30-án 10%-ot nőtt. Ezt nagyon komolyan mondom. A százalék tényleg ennyi! Csakhogy eddig az 1100 ezer keresetükből felzabáltak 2460 ezret, vagyis november 30-án volt 1460 ezer mínuszuk, ami a keresetük majdnem másfélszeres vesztesége. Vagy ennyit nem zabáltak, vagy spóroltak a többin, mindegy. A lényeg, a reálbér novemberben 10%-ot nőtt, aki tagadja, hazudik. Komolyan. De elveszett majdnem másfél évnyi bérük is, erről pedig hatalmas kussolás van! Na látod, milyen szépen tud hazudni statisztika? Bemutatjuk a jót, ez tényleg igaz, mélyen tagadjuk a tízszeres rosszat, ez is igaz. Az egyenleg meg a nyomor. ez is igaz. De ki hiszi? Megmondom, mindenki, aki átverhető mert nem a saját szemének és hasának hisz.

Maradjunk annyiban, örvendj a hülyeségnek és halj éhen. Én utálom a hazugságot és tudom hogyan kell az ezt terjesztőkkel elhitetni, hogy bevettem. De nem, és ráadásul, ami a lényeg, nekem nem is volt másfélszeres mínuszom. No ez az, amit viszont nem mondok el neked hogy kell csinálni. De lehet, biztosíthatlak.

jan. 23. 16:58
 24/26 anonim ***** válasza:
Most vettem észre, a javadra legalább 300 ezret tévedtem (rosszul számoltam). na ezt neked ajándékozom, tehát a valóság még rosszabb, de nem számít.
jan. 23. 17:02
 25/26 anonim ***** válasza:
100%
Noha elszámolta magát az előző hozzászóló, azért felébresztette bennem a kérdést, hogy vajon 2023 reálbérkimutatását hogyan fogja érinteni az, hogy decemberre vezették be a 2024-re emelt minimálbért?
jan. 23. 17:23
 26/26 anonim ***** válasza:

#25 Minimálisan érinti csak, hiszen az év 1/12 részére vonatkozik csak és kizárólag a minimálbért keresőkre. Mindenki másnak január 1. után emelik a bérét akkor is ha a minimálbér emelése előbb megtörtént.

De nyilvánvalóan van hatása rá, különben nem lépték volna meg ezzel az 1 hónappal korábban. Oka volt amiért a munkavállalók képviselői ehhez ragaszkodtak és a munkaadók is elfogadták.

jan. 23. 18:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!