Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A politikusok mit tudnak...

A politikusok mit tudnak tenni az orvoselvándorlás ellen? Egyáltalán akarnak?

Figyelt kérdés
Még csak első éves vagyok az orvosi egyetemen, és soha nem terveztem azt, hogy külföldön kamatoztatom a megszerzett tudás. Viszont számos csoporttársam már most azt tervezgeti, hogy külföldön fog elhelyezkedni az egyetem után, mert sokkal jobb a fizetés, és az egészségügy. Az orvoselvándorlás már most is elég nagy probléma, de pár éven belül, ha nem történik változás, szerintem nagy egészségügyi válság várható. A politikusok mit tudnak tenni a folyamat visszafordításáért? Egyáltalán felfogják ennek a ténynek súlyát?
2010. okt. 21. 17:38
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
24%

Nekik meg van az orvosuk...

Neked nincs?

Gondolod, hogy érdekli ezeket?

Egyébként is: Minek ennyi orvos?

2010. okt. 22. 09:30
 12/25 anonim ***** válasza:
48%

"Azért azt hozzá kell tenni, hogy az a rendelet nem arról szólt, hogy 9 évig nem lehet elmenni, hanem, hogy 9 évig abban a kórházban kell maradni, ahol a rezidens képzést elkezdte az ember. Szerintem sem megoldás ez a "fizessék vissza a pénzt", mert aki ki akar menni, az pár éven belül vissza tudja fizetni, tehát nem lenne kevesebb azok száma, akik elmennek...

A komment megírásának időpontja: tegnap 17:57"

A SORREND nem mindegy, kedves Kérdező!

ELŐBB VISSZAFIZETNI, aztán menni, - ha még mindig erős az elhatározás.

2010. okt. 22. 09:33
 13/25 anonim ***** válasza:
24%

"A kérdező kommentje:

Ez szép, és jó, de sajnos ma a kezdő orvosi fizetésből (90000 Ft) nem lehet családot alapítani. ..."

Kedves Kérdező!

Nem vagy tisztában a kezdő fizetésekkel, - és szerintem azzal sem, hogy a multik mit művelnek "az üvegburán kívül" az emberekkel. Sok ember térdre borulna - az előtt, akit tisztel, - ha 90 rugó lenne, lehetne a keresete, - NEM A KEZDŐFIZETÉSE!

Tény, hogy pénzből él az ember. Mindegyik, - akinek megadatott, hogy dolgozhat. De azért nem alaptalanul merül fel bennem a kérdés, hogy mi az a fizetés, amire azt mondanád, hogy "Igen, ezzel meg vagyok elégedve!"

-Ehhez kapcsolódó kérdés, hogy lehet -e ilyen fizetési igényeket, ilyen tömegével finanszírozni egy alapjaiban nem működő társadalombiztosítási rendszerrel?

Mielőtt fellegekben kezdenél járni a fizetési igényeidet illetően, talán le kellene raknod valamit a közös asztalra, - van, aki több évtizedet ledolgozott már az életéből, és MÉG nincs 90000 forint a fizetése.

-Tudom, ez Téged nem érdekel, - nem azért tanulsz évekig, hogy dolgoznod kelljen.

2010. okt. 22. 09:43
 14/25 A kérdező kommentje:

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy vannak emberek, akik sokkal kevesebbet keresnek, de ha már tanulok 6+5 évet, vagyok 30, és még mindig nem tudom magamat eltartani. Nem mi tehetünk róla, hogy ilyen sok időbe telik az orvosképzés, de 30 évesen az ember szeretne már családot alapítani. Nem azért tanulok, hogy ne kelljen dolgozni, hanem, hogy később azzal foglalkozhassak, amit szeretek, és amiben jó vagyok... Arról nem is beszélve, hogy egy orvosnak sokkal több felelőssége van, mint egy multinál dolgozó embernek. Ha ő eltör valamit, kifizettetik vele, ha én rossz gyógyszert írok föl, belehalhat a beteg. A több felelősséghez szerintem több pénz járna. Nem 200ezres fizetésekre gondolok, de 90 ezernél többre.

A minek ennyi orvosra inkább nem is válaszolnék. Azért kell sokat várni egy rendelésre, egy beavatkozásra, mert NINCS ELÉG szakorvos. Pár éven belül a bőven nyugdíjas korú orvosok tényleg nyugdíjba mennek/meghalnak, és akkor ki fog gyógyítani. Lehet mondani, hogy el lehet menni, de a következményekbe senki nem gondol bele.

2010. okt. 22. 10:29
 15/25 anonim ***** válasza:
48%

Ez mind szép és jó, amit leírtál, de kérlek ismerd el, hogy nem erénye a ma Magyarországon praktizáló orvos állománynak a felelősségvállalás. Írok konkrét példát, - AMI NEM ORVOSI MŰHIBA:

Rendelési idő: Havonta (!) egyetlen egy (!) napon, - három (!) órás időtartamra, - AMIRŐL AZ "ORVOSNAK" VAN POFÁJÁN BŐR MÁSFÉL (!) ÓRÁT KÉSNI.

Másik példa:

"Munkaképesség-csökkenés megállapítás"

A lábán (is) maradandóan sérült ember bemegy a munkaképesség csökkenését megállapító "bizottsághoz" - egy általuk megadott időpontra. Amikor nagy nehezen sorra kerül az ember - és bejut, - akkor azzal nyit a "bizottság", hogy "Nem kell levenni a fáslit, - látom, hogy rossz a lába!"

-Ezek után csoda-e, hogy 27 % -os munkaképesség csökkenést állapított meg a "bizottság"?

Másod fokon ugyanez a szám 40 % -rs ugrott, - miután megfogalmaztam az Ismerősömnek a felebezésben, hogy csodákat nem várunk, de lelkiismeretes vizsgálatot igen.

Párhuzamba állítanám ezt az eljárást azzal, hogy vannak emberek, akik vigyorogva dicsekednek azzal, hogy úgy sikerült leszázalékoltatniuk magukat, hogy hülyének tettették magukat, - és "megbeszélték" a dokival az ügymenetet.

Legyek őszinte?

Ehhez képest sok az orvos.

2010. okt. 22. 12:53
 16/25 anonim ***** válasza:
64%

Azért bebaszna ha az orvos is annyit keresne mint pl egy gyári munkás. Szerintem kezdő fizetésnek 200E lenne megfelelő. Az átlag pedig olyan 500E.

Most lehúz 20 évet és máris annyit kellene keresnie mint egy orvosnak. Azért van felelősség. Pl egy pilóta kb 1.5M ft-t keres. És akkor az lenne az igazságosabb ha csak kicsivel keresne többet mint egy multis dolgozó.

A multisnak ha ledőlt egy egész polc sort max ki kell fizetni ami összetör. De egy pilóta mégis 150-200 emberélt felel. Vagy egy sebész.

Ezért mennek sokan ki mert itt röhejes a fizetés.

Kb ők az átlag fizetést kapják. És itt van az, hogy ők ORVOSOK.

[link]

Erre volt egy jó 2003-as cikk, hogy összehasonlították a magyar és amerikai béreket. Kint egy átlagos egészségügyi dolgozó 17.5X többet kap mint itthon.

[link]

Egyik ismerősöm informatikával foglalkozik és 500E a fizetése. Annyira nincs nagy felelőssége mint egy orvosnak, nem tanul csak 3.5 évet, de mégis többet keres.

És igenis szakorvos hiány van. Az oka a rossz fizetés.

2010. okt. 22. 15:34
 17/25 anonim ***** válasza:
22%
A megoldás egy szó: vasfüggöny
2010. okt. 22. 17:14
 18/25 anonim ***** válasza:
48%

"A megoldás egy szó: vasfüggöny"

Tehát rákényszerítik az embereket arra, hogy itt maradjanak? Akkor hol van a szabadság?

2010. okt. 22. 17:28
 19/25 anonim ***** válasza:
55%

"Akkor hol van a szabadság?"

Úgytűnik sehol. A mai világot és körülményeket se lehet igazán "szabadnak" nevezni, hiszen a Nyugat ráerölteti mindenkire a saját életstílusát és gondolkodásmódját.

2010. okt. 22. 17:35
 20/25 anonim ***** válasza:
23%

" Nyugat ráerölteti mindenkire a saját életstílusát és gondolkodásmódját."

Már megint a nyugat. Mit erőltet ránk? Ha nem akarod akkor nem erőltetik rád. De akkor ne használj olyan terméket amit nyugaton gyártanak vagy nyugaton találtak ki. Ergo ne netez.

2010. okt. 22. 17:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!