Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért van munkaerőhiány...

Miért van munkaerőhiány propaganda, amikor manapság még egy gyári munkához is protekció kell?

Figyelt kérdés

Már sok-sok éve, lassan egy évtizede sláger propaganda a munkaerőhiány. Ez a második legkedveltebb propagandája a kormánynak a migrációs után, talán a "nyugaton mindenki meleg, transznemű és lassan már kötelező lesz az átoperálás" propagandával van azonos népszerűségen, azaz igen népszerű.

Mégis vidéki ismerőseim arról számolnak be, hogy még azért a minimálbéres gyári munkához ami ott van, ott is valakinek a valakije kell hogy legyél. Mindenki aki ott dolgozik az vagy külföldi (és kap utána támogatást a vállalat) vagy ha magyar akkor az valakinek a valakije tehát protekcióval dolgozik ott. Mindezt éhbérért.

Ezt nehezen tudtam elhinni azok után, hogy ennyi éven át hallgatom a munkaerőhiány propagandát nap mint nap. De ha belegondolok, hogy Budapesten is az van, hogy diplomás pályakezdői állást szintén éhbérért itt is csak protekcióval lehet szerezni. Sehogy máshogy. Még a legkeresettebb (IT-s) diplomákkal is. Csak akkor tudsz elhelyezkedni valahol junior-ként, ha van protkód. És még úgy is indiai bérekért. Ezt személyesen is tapasztaltam, nem csak valami ismerősöm mondta, tehát ez biztos, ezek után a vidéki verzió is hihető.

Bezzeg Nyugaton azért nem ez van. Igaz, hogy egy faluban vagy kisvárosban ott sincs mindenhol munka. De egy nagyvárosban valóban munkaerőhiány van Nyugat-Európában, szuper bérekért is. És semmi protekció nem kell! Sokkal könnyebben felvesznek, akár szakmai tapasztalat nélkül is, úgy vannak vele hogy majd betanulsz. Itt meg...

Akkor a Fidesz megint hazudik?

2023. dec. 5. 10:30
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:
Ja és ezek mellett persze rengeteg elméleti tudás amit egyetemen lehet megszerezni nem bootcampen, rengeteg matek, és informatikai rendszerek elméleti ismerete.
2023. dec. 5. 11:52
 22/27 anonim ***** válasza:

#20 hazudsz vagy nagyon büdös vagy, ezt a kettőt tudom elképzelni. :)

Ezt a kérdést is én írtam ki 2018-ban, nagy elkeseredettségemben, itt még az akkori fizut is leírtam:

https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__karrier-f..

2023. dec. 5. 11:53
 23/27 A kérdező kommentje:

Itt dögöljek meg ha hazudok.

Mellesleg minden interjúra frissen nyírt frizurával, alaposan megfürödve kimért mennyiségű és minőségi illetszerekkel és elegáns öltönybe mentem. Így a büdösség/suttyóság is kizárva.

Egyszerűen nem volt munka.

2023. dec. 5. 11:54
 24/27 anonim ***** válasza:

Egy vidéki cégnél dolgozom szakmunkásként. Durván a minimálbér dublájat keresem, igaz ebben van potlék, ügyelet.

A cégünk évek ota munkaerő hiannyal küzd.

Szerintem azon is mulik milyen teruleten dolgozik valaki de szakmát vàltani se nagy dolog.

2023. dec. 5. 11:56
 25/27 anonim ***** válasza:

17

Nekem 21 év gyári munkás tapasztalatom van. Csak tudom, hogy miket írok.

2023. dec. 7. 17:06
 26/27 anonim ***** válasza:
0%
Itt a szakmunkások egymást rugdossák hogy munkát kapjanak, de amelyiknek van egy kis esze nem itthon szenved hanem lelép külföldre.
2023. dec. 9. 21:48
 27/27 anonim ***** válasza:
Van munkaerőhiány, ez igaz. Sok helyen létszám stop van, és fele annyian végzik a munkát, mint kéne. Hiányzik feleannyi munkaerő, tehát igaz. Az más kérdés, hogy az eféle munkaerőhiánnyal nincs kisegítve az álláskereső.
jún. 27. 12:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!