Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért jó a libertarianizmus?

Miért jó a libertarianizmus?

Figyelt kérdés

Ezen az oldalon messze felülreprezentálnak a libertariánusok. Így jobb helyre fel sem tehetném ezt a kérdést!

Nos, ahogy én tudom a lbr. eszmének a célja minnél gyengébb állam, azaz pl alacsony adók, azaz az állam gazdaságba való beleavatkozásának lehetőleg nullára redukálása. Eddig tulajdonképpen megegyezik az amerikai republikánus párt eszméjévek. Tulajdonképpen amennyire én láttam a libertariánusok csak abban különböznek a republikánusoktól, hogy ők társadalmi kérdésekben liberálisok (abortusz, lmbtq-pártiak, vallásellenesek stb). Lényegében olyanok mint a DK meg a republikánus párt fúziója.

Viszont mi nekem a problémám a lbrt. eszmével?

Megpróbálom egy példázattal megértettni;

Képzeljük el, hogy a gazdaság egy óvoda. Az ovisok a különböző cégek. Ahogyan az ovisok is játszanak egymással, interakcióba lépnek egymással, ugyanúgy a gazdaságban is a cégek vagy egyéb vállalatok interakcióba lépnek egymással, akár üzletek lebonyolítása vagy akármilyen téren.

Viszont az oviban az óvónéni felügyeli az ovisokat. Az óvónéni tulajdonképpen az "állam". Az óvónéni szerepe, hogyha mondjuk Petike elkezdi rugdosni Pistikét akkor odalépjen és közbeavatkozzon. Vagy ha Józsika meghuzza Juliska haját és sírni kezd, akkor rászóljon Józsikára. Viszont ha az óvónénit eltávolítjuk az oviból, akkor az ovisok bandákba verődnek, a nagy gyerekek elkezdik terrorizálni a többieket. Petike magához állítja még egy-két haverját és ők együtt kezdik el rugdosni Pistikét. Egészen addig amíg már a földön fekvő Pistikéből el nem kezd önleni a vér. A többiek nem mernek semmit sem szólni, mert félnek nehogy Petikéék megverjék őket is. Hisz Janika olyan csúnyán nézett a múltkor is Petikére, amiért azok bosszúból verni kezdték és kényszeríteni kezdték, hogy az ovi előtt legelő boci kakiját megegye.

Egy idő után már az egész ovi teljhatalmú urai Petikéék lesznek, és aki beszól nekik az véresre fogják verni.

Ők lesznek a Squid Game VIP-jei.

Na most képzeljük el ugyanezt a gazdaságban is. Ha eltüntetjük az "óvónénit" azaz az államot, akkor előbb utóbb néhány erősebb cég kezd el egy teljhatalmú diktatúrát kiépíteni. Monopolhelyzetet alakítanak ki, és aki az útjukba áll az a legkíméletlenebb módszerekkel fogják eltenni láb alól.

Elsősorban a libertarianizmusban hívők válaszára vagyok kíváncsi.

2023. dec. 5. 03:51
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező még mindig egy alapvető tévedésben vagy. Kevered az libertarianizmust a korporatizmussal. Mindkettő szélsőjobboldali, de eléggé különböző megközelítéssel. Előbbi épp arról szól, hogy szélsőséges keretekben valósítsa meg a szabadságot. Így lényegében ütközik a korporatizmussal, amiben a vállalatok irányítanak. Bár az valóban igaz, mint a kommunizmusnál, hogy az elmélet és a megvalósítás legtöbbször teljesen eltér.
2023. dec. 11. 09:44
 12/13 anonim ***** válasza:

Én se értek ezzel egyet, de elvi szinten, az lenne a lényeg, hogy a cégeket a piac regulázza. Tehát az adott cég nem viselkedhet nagyon rosszul, mert nem lesz, aki üzletet kössön vele és a cégnek pénz kell a fennmaradáshoz, ez a pénz pedig az emberektől jön. Ha az embere annál a cégnél nem vásárolnak, akkor nem tud fennmaradni.

Az ovis példában ezt úgy lehetne szemléltetni, hogy az ovisnak meg a reggeli, ebéd, uzsonna kell, hogy funkcionálni tudjon, amit az ovis példában az állam, az óvónő ad. Cég esetében is lehet így, de a "táplálkozási lánc" egyik végén mindenképp az emberek vannak.

És ezt azért gondolják jobbnak, mert az a feltételezésük, hogy mindenki azt a pénzt keresni, amit ténylegesen ér a tudása. Az állam nem nyúlna bele, hogy pl. a tanároknak jobb bére legyen, annyit keresnének, amennyit a tudásuk ér.

"A kormányt, jelen esetben a fideszt az emberek választják meg."

Ez ugyanúgy problémás, mert az ember hozzáértés nélkül döntött a kormányról.

Egy cég ilyen szempontból egyébként jobb, mert profitra törekszik, vagyis célja, hogy hozzáértő emberek legyenek pozícióban, illetve az ember könnyebben elmegy cégtől, így a cégnek célja, hogy valamilyen szinten korrekt legyen az ott dolgozókkal, legalább annyira amennyire a versenytársai.

Ha a kettő közül választani kell, akkor a jelenlegi választási rendszer a rosszabb, mivel valójában, ahogy írtam, mindkettőben ott az ember és mindkettőt az emberek tartják fenn, viszont a cégnek célja, hogy az embereknek jó legyen, egy kormánynak nem feltétlen. Egy kormánynak csak el kell hitetnie, hogy jobb, akkor is ha nem igaz.

2023. dec. 11. 10:06
 13/13 anonim ***** válasza:

Azért a Libertarianizmus nem egyenlő az Anarchiával. Ha nincs óvónéni azt Anarchiának hívják.

Ha az óvónéni "csak" annyit csinál, hogy megakadályozza, hogy az óvodások megverjék egymást, és megbünteti a másokat megverő gyereket, akkor beszélnénk libertariánus rendszerről.

Ellenben a jelenlegi rendszer egy olyan óvoda, ahol az óvónéni azt is meg akarja szabni, hogy ki, mikor, milyen játékokkal és meddig játszhat, ki kivel játszhat együtt, ki milyen színű ruhát vehet fel, kinek milyen haja lehet, sőt azt is, hogy a gyerekek mit csinálhatnak az óvodán kívül.

márc. 10. 10:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!