Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Lehetne a kövérekkel több...

Lehetne a kövérekkel több egészségügyi hozzájárulást fizettetni?

Figyelt kérdés
Végülis vitán felül áll, hogy az elhízás nagyon súlyos probléma és rengeteg betegség kialakulásához hozzájárul, magyarul az államnak többet kell költenie a kövérekre. Ha megnövelnénk az adójukat, akkor ezzel ösztönözhetnénk őket arra, hogy mozogjanak és egészségesebb életet éljenek. Ergo mindenki csak nyerne vele, csak persze népszerűtlen lenne.

2023. dec. 2. 20:39
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
80%

2# Úgy tudom a hanyatló amerikában a dohányosok esetleg magasabb biztosítási díjat kell fizessenek. [link]

Nálunk feltételezem a dohánytermékek árába építik be a költségeket, legalábbis egy részét.

Annak eldöntése valamennyi orvosi vizsgálatot igényel, hogy ki tekinthető kövérnek és tudna e ellene tenni. Egy gyors BMI számítás nem feltétlen elég. Persze lehet vizsgálgatni, de hol van erre kapacitás? Esetleg a fordítottját tudnám elképzelni, aki nem kövér elmegy egy hitelesített vizsgálatra a saját pénzén és ha megfelelet kedvezményt kap.

Amúgy nem csak a kövérség lehet probléma, hanem a soványság is.

[link]

A képen a bal felső sarokban a 3-4%-os úr már nagyon nem egészséges. Életkortól függően 10-20% testzsír az optimális férfiaknál.

2023. dec. 2. 21:16
 12/28 anonim ***** válasza:
42%
#8 Te teljesen hülye vagy? Közösség elleni izgatás, mint bűncselekmény nem szerepel a Btk-ban, legfeljebb a közösség elleni uszítás, 332. paragrafus, viszont ezen tényálláshoz a kérdésnek nem sok köze van. Talán tanulmányozd is a vonatkozó jogszabályokat, mielőtt okoskodsz!
2023. dec. 2. 21:17
 13/28 anonim ***** válasza:
24%

Mennyi digi dagi van itt. Egyből felháborodtak. Pedig jó ötlet.

Ugyanezek az emberek röhögcsélnek Orbán hordó hasán is? Vicces lenne.

2023. dec. 2. 21:19
 14/28 lali51 válasza:
0%

A kövérek már megvannak afóztatva.

(Chips adó/

2023. dec. 2. 21:23
 15/28 anonim ***** válasza:
70%
#9 De, bizony okoz többletköltséget az ebből kialakuló betegségek, és az ezekre normatív tb támogatással felírt, rendszeresen szedett gyógyszerekkel. Miközben egy egészséges ember évente legfeljebb 1-2x betegszik meg úgy, hogy háziorvoshoz kelljen fordulnia, és a háziorvos írjon fel neki normatív tb támogatással gyógyszereket. Nagyon nem mindegy.
2023. dec. 2. 21:26
 16/28 anonim ***** válasza:
72%
Kit tekintünk ún. kövérnek a Gyakori Kérdések alternatív valóságában?
2023. dec. 2. 21:57
 17/28 anonim ***** válasza:
0%

Ez nem alternatív valóság. Parancsolj, roppant nehezen találtam meg...:

[link]

2023. dec. 2. 22:07
 18/28 anonim ***** válasza:
57%
És akkor én visszakapom az összes befizetett összeget, amit egész életemben fizettem és eddigi életem során kB 5x voltam orvosnál és vagyok 50 éves?
2023. dec. 2. 22:16
 19/28 anonim ***** válasza:
100%
Nem, ez nem Tündérország.
2023. dec. 2. 22:22
 20/28 anonim ***** válasza:
77%

Lehetne változásokat kezdeményezni, de a többség nem támogatná, inkább ellenezné. Ezért a pártok sem kampányolnak ezzel.

Az egészségügy finanszírozása alapvetően inkább szociális alapon megy, nem piaci, biztosítói alapon. Ha privatizálnák a rendszert, magánbiztosítók lennének, akkor nyilván a kockázatosabb (várhatóan költségesebb) ügyfeleknek magasabb biztosítási díjat kellene fizetni a szerződési időszakra. Az elhízás, dohányzás, alkoholizmus, rossz életkörülmények, öregedés, extrém sportok vagy éppen a nagyon mozgásszegény életmód... statisztikaialg kimutathatóan növelik a megbetegedés, költséges kezelés igényének valószínűségét.

Amit én inkább el tudnák képzelni, az a fordított megközelítés. Nem az egészségtelen életmódot folytatókat kellene büntetni, hanem az egészséges életmódot kellene támogatni. Például zöldségekre, gyümölcsökre ÁFA csökkentés, chipsekre külön díj. Aktív uszoda, edzőterem használat esetén a költség egy része levonható lenne az államnak fizetett járulékból.

2023. dec. 2. 23:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!