Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ez a mentalitás a szocializmus...

Ez a mentalitás a szocializmus öröksége ?

Figyelt kérdés
Olvastam egy cikket , hogy Magyarországon a legtöbb saját lakásra gyűjt. A legtöbben az albérletet rossz dolgoznak tartják még akkor is ha nem engedhetnek meg maguknak mást. Amíg mondjuk nyugaton és keleten is sok ember leélni az életét bérlakásokban. Erre jó példa Amerika, Kanada, Hollandia, Japán, sőt Kína is (itt leginkább a nagy városok mint Shanghai, Peking stb ) A cikkben azt írták ez a szocializmus hagyatéka , hogy anno mindenedet elvehették de házakhoz nem nyúltak. Ez igaz lenne ?
2023. nov. 13. 08:14
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
53%

Ha nem értesz hozzá ne pofázz bele.

Akármelyik Németországos csoportban le vannak írva ezek mind részletesen. Attól, hogy Magyarországon neked mint bérlő nulla jogaid vannak, nem jelenti azt, hogy máshol azt csinálhat a tulaj amihez épp kedve szottyan.

2023. nov. 13. 10:39
 12/19 anonim ***** válasza:

10: nem kötelező elhinned. A hivatalos szabályzás alapján 3 év alatt max 20%-ot emelhet.

Bizonyos városokban (pl Münchenben) ehhez jön hozzá egy Mietspiegel nevű dolog, ami szabályozza számos paraméter alapján, hogy a lakbér mennyivel haladhatja meg a környékbeli átlagot. Részletek itt: [link]

Az meg, hogy az ismerőseid ketten 3700-at keresnek az Münchenben egy relatív alacsony fizetést jelent. Így valóban nincs esélyük saját lakásra. Ahogyan örökség nélkül relatív alacsonyabb fizuval Magyarországon sincs.

Kint se könnyebb, de nem is nehezebb lakáshoz jutni.

2023. nov. 13. 10:51
 13/19 anonim ***** válasza:

11.

Jól van Mr. 1% emelés 5 évente 😁

A külföldi csoportokban sehol nem látok ilyet, csak olyat, hogy a tulaj feltolta az albi árát, kintebb keresünk albérletet, mert nem tudjuk már fizetni.

Lásd München.

2023. nov. 13. 10:51
 14/19 anonim ***** válasza:
13: jogszerű szerződés esetén ezt pont Münchenben nem teheti meg a tulaj, lásd a linkemet feljebb.
2023. nov. 13. 10:53
 15/19 anonim ***** válasza:
0%

"lásd a linkemet feljebb."

Látom.

20% 3 év alatt, az azt jelenti, hogy akkor 5 év alatt nyugodtan emelhet olyan 30%-ot.

Ebből vontam le az említett 1%-ot, így jött ki a 29%.

Szeretnél még valamit?

"hogy az ismerőseid ketten 3700-at keresnek az Münchenben egy relatív alacsony fizetést jelen"

Szerintem amikor Magyarországot tanulmányozod, akkor valahogy mindig a minimálbér az alap.

Abból is vonjuk ki az áfát meg a többit. Bezzeg ha Németország, akkor csakis az orvosi fizetés jöhet szóba, abból is a bruttó, mert akkor nagyon jól hangzik 😁

Most akkor döntsük már el, hogy mit nézünk.

Én jófej voltam, nem minimálbért néztem.

A másik ezzel kapcsolatban, hogy ha fentebb tolom a fizetést, akkor is egy lehetetlen szám jön ki.

Legyen 2500 euró a 2 fizetés. Igazad van, így nem 6 évig nem esznek, hanem 4 évig kell minden eurót elrakni.

Hűha, így már sokkal jobb. Közben meg hol van ilyen, hogy valaki elteszi a teljes fizetést, mert nem eszik?

Tökéletesen látszik, hogy nem is érdekel, hogy mit írok vagy számolok.

Értem, hogy fáj az igazság, de ez van.

2023. nov. 13. 11:04
 16/19 anonim ***** válasza:

15: erre a linkre gondoltam: [link]

Ez további szigorítás a 3 év alatt 20%-on felül.

A 2500 meg még mindig nem orvosi fizetés Münchenben, hanem egy nulla gyakorlatos pályakezdő mérnök vagy informatikus bére, de nyílván számos más területen is keresnek ennyit (mást ne mondjak, egy mezei tanár is megkap ennyit). Egy orvos vagy egy senior fejlesztő ennek a dupláját kapja. Nem azt mondom, hogy két év munkaviszony után lakást veszel, de nem lehetetlen.

Nézzük Magyarországot:

Legyen a család összjövelembe havi 600 (ez ugye nem a minimálbér). Egy panel meg 40 milla. Ugyanúgy több évi teljes fizu.

Ehhez még hozzájön, hogy kint a lakáshitelek kamata kb a fele a magyarnak.

Igazából ezek mindenki számára hozzáférhető infók. Én meg nyílván tudom mennyit fizetek az albérletre. Ha nem tetszik nem kell elhinned. Részemről a téma lezárva. Nem is erről szól a kérdés.

2023. nov. 13. 11:33
 17/19 anonim ***** válasza:
19%

Felesleges ezen vitatkoznotok. Összefoglalom a lényeget:

Kint az emberek éheznek és áznak-fáznak. Hiaba keresnek akarmennyit ha ezer euró egy vekni kenyér és 3000%-os infláció van plusz megerőszakolnak a migránsok.

Ellenben Magyarországon mindenki gazdag és egy-két év alatt saját villát bír venni, plusz Orbán Viktor atyánk visszaverte a migráns hordákat.

Ezért senki se felejtse el, hogy hova kell majd húzni az X-et legközelebb 🍊

Ennyi. Pont. Vita lezárva.

2023. nov. 13. 12:14
 18/19 anonim ***** válasza:
0%

16.

Ismét megmutattad, hogy lövésed sincs semmiről.

Egyszerű arányt nem tudsz számolni, nehezedre esik a szorzás, osztás.

A saját példád is nekem ad megint igazat.

Nem is értem ezek után mit okoskodsz?

2023. nov. 13. 18:46
 19/19 anonim ***** válasza:

"Attól, hogy Magyarországon neked mint bérlő nulla jogaid vannak"

Ez mondjuk pont nem igaz. Magyarországon még a nem fizető, rongáló, szerződésszegő bérlőt sem lehet könnyen kirakni (sőt évek óta télen egyáltalán nem).

Egyébként ez az egész különbség arra vezethető vissza, hogy nálunk (részben a szocializmus évtizedei miatt, de igazából azóta sem) nem tudott kialakulni egy befektetők, vállalkozások által kifejezetten ilyen célból építtetett/tulajdonolt társasházak lakásaiból álló bérlakáskínálat. Ha megnézel egy olyan amerikai sorozatot, mint pl. a Jóbarátok vagy az Agymenők, ott az egész épület, amiben laknak, egy nagy cég tulajdona (van valószínűleg még több társasháza is ugyanannak a cégnek), akik kiadják a lakásokat. Itt valóban tud működni az, hogy könnyen lehet hosszú távra bérelni, egy fél életet egy bérlakásban leélni, ráadásul viszonylag egységes bérleti díjak, feltételek vannak az egyes lakásokban. Itthon, ahol a kiadott lakások jelentős része olyan, hogy (1.) kiadja az ember a 2. lakását, amit a nagymamájától örökölt, vagy (2.) amit azért vett, hogy a gyereke 5 év múlva, ha egyetemista lesz, ott lakjon, vagy (3.) amit azért ad ki pl. vidéken, mert ő egy másik bérlakásban lakik Budapesten, sosem fog tudni ez ugyanúgy működni. Az ilyen lakásokat nem fogják úgy kiadni az emberek, hogy ha a bérlő rendesen fizet, és nem akar elmenni, akkor 15 évig ott élhet. Hiszen bármikor előfordulhat, hogy az adott magánszemély tulajdonosnak 1-3-5 év múlva kell az ingatlan, mert ő költözne oda, vagy a gyereke, vagy eladja hogy kertes házat vegyen magának stb. Ilyen körülmények között ne is várja senki, hogy majd szabályozva legyen a piacon ilyesmi, hogy évtizedekig maradhat a bérlő (nincs rendes felmondás), mert az ilyen tulajdonosok egy része akkor egyszerűen nem fogja kiadni a lakást.

(Megjegyezném azt is, hogy azért sokan vagyunk olyanok, akik politikai értelemben sem értünk egyet az árak szabályozásával, azt a piaci viszonyokban való durva és szükségtelen beavatkozásnak tartjuk.)

2023. dec. 5. 01:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!