Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ez a mentalitás a szocializmus...

Ez a mentalitás a szocializmus öröksége ?

Figyelt kérdés
Olvastam egy cikket , hogy Magyarországon a legtöbb saját lakásra gyűjt. A legtöbben az albérletet rossz dolgoznak tartják még akkor is ha nem engedhetnek meg maguknak mást. Amíg mondjuk nyugaton és keleten is sok ember leélni az életét bérlakásokban. Erre jó példa Amerika, Kanada, Hollandia, Japán, sőt Kína is (itt leginkább a nagy városok mint Shanghai, Peking stb ) A cikkben azt írták ez a szocializmus hagyatéka , hogy anno mindenedet elvehették de házakhoz nem nyúltak. Ez igaz lenne ?
2023. nov. 13. 08:14
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
94%

Mivel ez a mentalitás jelen van a környező, egykori szoci országokban is -Szlovákia, Csehország, Lengyelország-, igy a válasz valószinüleg igen.

Én is inkább annak a hive vagyok, hogy a helyhezkötés az szűkiti a lehetőségeidet, ráadásul a saját környezetemben látom, hogy egy saját tulajdon, mennyire tud börtön lenni a tulajdonos számára, mégha, kétségtelen, hogy vannak is előnyei.

2023. nov. 13. 08:20
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Már hogyne nyúltak volna hozzá, Rákosiék egyik első intézkedése a lakáshiány miatt az volt, hogy újraosztották az ingatlanokat.
2023. nov. 13. 08:31
 3/19 anonim ***** válasza:
81%
Ha jobban belegondolsz a bérlésnek sok értelme nincs. 10-20 év alatt ugyanúgy kifizeted a lakás árát csak a végén semmid sem lesz. Jó üzlet mi?
2023. nov. 13. 08:53
 4/19 anonim ***** válasza:

Ha a magyarok keresnének annyit hogy egy albit simán kifizessenek és még emberhez méltón meg is élhessenek, akkor nem lehetne egy ilyen politikai rendszert rájuk kényszeríteni.

Fidesz az emberek szegénységének kalmára. A közpénzből elmutyizott milliárdok mit gondolsz miből vannak?

2023. nov. 13. 08:56
 5/19 A kérdező kommentje:

10-20 év alatt ugyanúgy kifizeted“

Amúgy ezt itthon sokan mondják erre. De akkor fordítsuk meg a dolgot:

Ha igaz az hogy 10-20 év alatt kifizetsz annyi pénzt albira mint egy lakás ára akkor a fent említett országok mint Amerika, Kanada, Japán , Kínában, Hollandiában ez miért nem divat ? Vagy miért nem így gondolkodnak ott ?

2023. nov. 13. 09:02
 6/19 anonim ***** válasza:
77%

Két gondolat:

1. Reflektálnék arra, hogy úgyis kifizeted az árát.

Ahhoz, hogy vegyél meg kell lennie az önrésznek. Sokaknak nincs meg, hiszen a mai áraknál az is sokszor 10 milla feletti összeg. Ha meg is van, akkor is fel kell venned egy nagyobb hitelt. Arra elég komoly kamatokat fizetsz havi szinten. (7% esetén 30 millióra 2.1 milla per év, azaz közel 200 ezer/hó, ami már majdnem egy albérlet ára).

Ha bérelsz, akkor a meglévő pénzedet lekötheted, ami folyamatosan hozamot hoz.

Persze ez komplex képlet, függ a lakás és albi áraktól, az aktuális kamatoktól, a rendelkezésre álló tőkétől és mindezek jövőbeni változásától. De szummában a kifizeted albérletre 20 év alatt egy lakás árát ma már nem feltétlenül helytálló.

A másik gondolat:

Szerintem a piac szabályozatlansága a gond: a főbérlő akkor emel díjat, amikor akar, akkor tesz ki, amikor akar, a kauciót jellemzően benyeli stb.

Én Németországban élek, bérlakásban és ez olyan kényelmes, hogy nem is változtatnék rajta:

-meg van szabva mennyit emelhetnek a lakbéren és alapvetően nem sokat, 5 év alatt egyszer emeltek, az is 1% körüli volt

-nem tehetnek ki, amíg fizetem a lakbért: mivel cégtől béreljük a lakást, ezért amíg fizetjük a lakbért nem nagyon tehetnek ki, ergo ha akarok itt öregszem meg

-bármi elromlik küldik a szerelőt és a nagy részét a főbérlő fizeti

Ilyen körülmények mellett megéri bérelni.

2023. nov. 13. 09:14
 7/19 anonim ***** válasza:

Hollandiáról tudok nyilatkozni. Ott ugyanis léteznek szociális lakások, amiknek a lényege, hogy X bevétel alatt (most bem tudom fejből ez hány eurót jelent évente) az állam biztosít neked olyan lakbért ami nem haladhat meg egy bizonyos összeget.

2023. nov. 13. 09:21
 8/19 anonim ***** válasza:
84%
Jó, értem, mobilitás, albérlet. A gond akkor lesz, mikor megöregszel és annyi pénzed lesz, ami kell gyógyszerre, kajára, akkor hol fogsz lakni? Jelen pillanatban nem sokan vannak, akik nyugdíjas éveikre félretudnak albérlet mellett tenni pár száz millát. Amcsi ismerősömnek ezen szempont nem gond, mert vett lakóautót és mindig megy olyan helyre, ahol kevesebből lehet élni, mondjuk nem kell fűteni. Erre meg is vannak a lakóautó parkok.
2023. nov. 13. 09:28
 9/19 anonim ***** válasza:
81%

Nem akarok senkit bántani, de ez a józan ész öröksége.

Semmi értelme nincs az albérletnek.

Vannak ilyen hangzatos szavak, hogy mobilitás.

Hol?

Normális helyen kell venni és akkor nem kell mobilnak lenni.

Én Pesten lakok, mennyi az esélye, hogy Ózdról jön egy ajánlat?

Másrészt ott az öregkor is ott van, amíg már említettek. Kb a nyugdíj a fele lesz a keresetnek.

Aki most keres 300 ezret, miből fog kifizetni albérletet?

2023. nov. 13. 09:58
 10/19 anonim ***** válasza:
0%

"meg van szabva mennyit emelhetnek a lakbéren és alapvetően nem sokat, 5 év alatt egyszer emeltek, az is 1% körüli volt"

Aha, biztos beveszem ezt a baromságot 🤣🤣🤣

2018 óta nem emeltek, ami azt jelenti, hogy a tulaj benyelt egy laza 29%-os inflációt.

Hát persze 🤣🤣🤣

És gondolom most megint 5 évig semmi, majd utána megint 1%, aztán a végén még ő fizet neked.

Úgy imádom ezeket az újpalotai vagy békásmegyeri albiből írt fantáziákat 🤣

Egyébként volt az is kérdés, hogy hát Németben akkor miért nem vesznek:

Na, hát elmondom én neked:

Ismerősök kint vannak Münchenben. Egy szaros 2 szobás panellakás van vagy 250-300 millió. Ennek az önereje kb 50-60 milla kint is.

Na, ketten keresnek 3700 eurót, ez kb 1,4 millió forint. Ebből lejön 400 ezer az albira. Ha a maradék 1 milliót elteszik, akkor csak 5-6 évig nem kell enniük. Megvan az önerő. Utána már csak egy laza 200-250 milliót kell felvenni, aminek a törlesztője alsó hangon 1 Milla.

Tetszik, nem tetszik az átlag németnek nem nagyon fér bele, hogy lakást vegyen. Ennyi.

2023. nov. 13. 10:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!