16% SZJA - bérkalkulátor. Ti mit szóltok?
Az alábbi cikket és a kalkulátort a neten itt találtam:
Cikk:
Kalkulátor:
Az állam "szolgája" vagyok. Jó, nem éppen életbiztosítás a hivatásom, de: közel 400E bruttó a fizetésem. A kalkulátor szerint a jelenlegi 230-ról majd' 270 lesz 2013-ra, azaz 40 nettó differencia. Gyerkőc nincs.
Kíváncsi voltam arra, hogy mi van például a tanárokkal.
Az alábbi, viszonylag "friss" cikkből szedtem ki pl. egy középiskola tanár átlagfizetésének mondható 175 bruttót.
Behelyettesítve a táblázatba:
2010: nettó 122, 2013: 130. 8 ezer nettó plusz.
2 gyerekkel: 2010: 122, 2013: 145. 22 plusz 2 év múlva.
Persze ez csak egy példa. Nem sajnálom tőlük. Sőt. Csak valahol erősen bántja az igazságérzetemet az, hogy ahol gyerekeink (akár van / akár még csak tervben van) jövőjéről olyan emberek is gondoskodnak napi 6-8-10 órákban, akik megélhetése nagyon a periférián rezeg.
Bántja az igazságérzetemet, hogy mivel egységesen csökken az SZJA, aki eddig is keves(ebb)et keresett, annak ugyanolyan kevéssel nő, aki meg többet, annak meg arányosan többel. Arányosan ugyan, de ez az egyszerű életeket nem teszi rendbe. Valahol mintha nem stimmelne a "javak elosztása".
Tudom, hogy a 400-as bruttómmal inkább tartsam a pofámat. Sajnos biztos vagyok benne, hogy sok embernek lehet egy ilyen kijelentéssel bicskát nyitni a nadrágjában. Nem a "személyreszóló tanácsokra" vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy:
MI A VÉLEMÉNYETEK? Jó ez (16% szja és az újonnan bevezetésre kerülő juttatások / elvonások), vagy esetleg lenne más elképzelésetek, megoldásotok GLOBÁLISAN?
3 gyerekem van...
Aki azt mondja, hogy csak a gazdagoknak kedvez, az hlye!
Végre valaki, aki motiválni, megbecsülni akarja a családosokat!
Én nem számoltam utána, de én ahhoz a réteghez tartozom, akinek 100nettó alatti a fizetése, és egy vidéki kisváros multinacionális vállalat alkalmazottja vagyok.
Az én szemszögemből nézve, ez egy igazságtalan rendszer, mert ezzel azok járnak jól, akiknek amúgy is magas a keresetűk.
A minimálbéresek, és vidéken élő alacsony keresetű embereknek nem jó ez az adózási rendszer.
De akik kitalálták ezt a 16%-os egy kulcsos rendszert, azok a saját, és a rokonaik zsebét tömik, nem a kis embereket.
Más:
A másik hülyeség ez a családos, nem családos dolog. Tehetek én arról, hogy nincsen társam? Tehet arról sok embere, hogy még nem sikerült családot alapítania?
Kik nagy családosok? Jééééé, csak nem egy bizonyos kisebbségi réteg.
"ma 20:34"
akkor pötyögd be az 1 db rubrikába a fizetésed, nem neked kell számolnod.
A véleményem? Én még így sem tudok gyereket vállalni. Pontosabban nem merek. Az utolsó havi fizetésem 61.000. Diplomával (mielőtt megkapom, hogy mért nem tanultam, stb) Mivel a sulit a cég fizette, mert a családom örült, hogy a közép- meg szakmai sulival el tudott indítani, még évekig vagyok köteles ennyiért gályázni nekik.
Bocs az előéletért, csak ez is kell hozzá. Namármost nekem egy gyerek után járna +10.000 havonta. Kettő után 20.000. Hát én kérek bocsánatot, de nem olyan embernek születtem, aki ennyi pénzből nemcsak magát, hanem még két gyereket is el tud tartani. Vagyis nem érzem magam ennyire felelőtlen embernek. Annak sincs semmi értelme, hogy 3-at szüljek, igaz, utánuk már havi 3x 33.000 jár... ha van annyi adód, amiből ezt le tudod írni. Nekem nincs.
Ez most nem annyira panasz volt, már évek óta tudom, hogy a helyzetem kilátástalan, a kormány nem egészen tehet róla. DE. Tegyük fel, hogy szép lassan elveszik az adójóváírást. Ezzel átellenben emelik a minimálbért, hogy ők ne járjanak rosszul. És én, aki a mindenkori minimálbér felett vagyok 10.000-rel kb.? Nekem ez szintén ráfizetés lesz.
És elképzelésem van-e? Persze, csak most mennem kell aludni, holnap korán ébresztő :)
Elnézést, lemaradt a tanári fizetésekről szóló cikkhez a link:
Leteszteltem a legutóbbi 2 munkakörömben kapott fizetéseimet.
Kölcsönzött munkaerőként 105.000Ft volt a bruttóm, ennek a nettója 79.580Ft volt, az új szerint 77.914Ft lenne első évben (a többi évet nem veszem, mert bármi közbejöhet). A másik munkakörömben már nem kölcsönzött voltam, hanem alkalmazott, a bruttóm 125.000Ft volt, ennek a nettója 91.862Ft volt, de ebben benne volt a 17.000Ft cafeteria is, az új szerint első évben 90.450Ft lenne (a többi év ugyancsak kérdőjel).
És a (nem luxus) kiadások összege csak emelkedik, de nagyobb arányban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!