Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Svájc-ba vagy Németország-ba...

Svájc-ba vagy Németország-ba éri meg jobban elmenekülni Magyarország-ról? Előnyöket és hátrányokat is kérek.

Figyelt kérdés

2023. nov. 2. 09:00
1 2 3 4 5 6
 21/56 anonim ***** válasza:
48%

20

aha

[link]

Hungary 28k

Switzerland 73k

usd az átlagfizetés ppp alapon.

2023. nov. 3. 12:28
 22/56 anonim ***** válasza:
60%

"Rengeteg régióban több mint ezer frankkal is alacsonyabbak a fizetések Zürich környékéhez viszonyítva."

Budapest és Borsod között is megvan ugyanez az arány, ahogy minden országban megvan ugyanez a felkapott nagyváros és a vidék között.

Amit kifelejtettél, hogy Zürich lakossága viszonylag kicsi, az ingázók száma viszont brutál nagy, emiatt a magasabb fizetések hatása jobban szétterül, nem úgy mint a Budapest-Tápiószecső viszonylatban.

2023. nov. 3. 13:10
 23/56 anonim ***** válasza:

#22 Budapesten is hatalmas az ingázók aránya. A munkavállalók közel negyede ingázó Budapesten.

[link]

2023. nov. 3. 13:19
 24/56 anonim ***** válasza:
A 400 000-res Zürichbe csak az S-Bahnnal napi fél millióan ingáznak :)
2023. nov. 3. 13:56
 25/56 anonim ***** válasza:
33%

Nem tudom mi értelme van Magyarországot összehasonlítani Svájchoz. Kb mintha Nigériát hasonlítanám Németországhoz.

Svájc nyugat-európai ország. Így én a többi nyugat-európai országhoz hasonlítom.

Hiába magasabb Svájcban a fizetés mint a többi európai országban, ha egyébként meg a világ legdrágább országa, és pl Európában egyedüliként ott fizetős csak egyedül az egészségügy. Havi több száz frankot kell fizetni tulajdonképpen a semmire. Mert pl én sosem megyek orvoshoz, de ugyanúgy ki kell fizessem azt az összeget. Tehát fizetek a nagy semmire. Meg aki megy orvoshoz, annak is fizetnie kell az ellátásért egy bizonyos összegig. Tehát igazából duplán fizet.

Zürich vonzáskörzetében pedig majdnem 1 millióan élnek.

Illetve azt se feledjük, hogy Svájcban nincs minimálbér sem, tehát az hogy mennyit fizetnek az a munkaadó kedvétől függ. Ha azt mondja, hogy neked havi ötszáz frankot fizet, akkor nincs semmiféle törvény ami ezt megakadályozná. A legtöbb európai országban törvényileg megszabott minimálbér van, a skandináv országokban sincs minimálbér, de ott nagyon-nagyon erős szakszervezetek vannak. Svájcban ilyen nincs. Ott bármiféle érdekképviseletért külön kell fizess. Ha pl nem fizetnek ki, akkor ha nem fizettél külön jogi bizosítást, akkor így jártál, következmények nélkül ellophatják a pénzed, itt sokkal több a "nem fizettek ki" eset mint akárhol Európában (még Magyarországot is beleszámítva). Itt az alapvető emberi jogaid is csak akkor vannak ha fizetsz.

Csak azok nyomják ezt a "Svájc egy gazdag ország" mantrát, akik még sosem éltek itt vagy Koszovóból jöttek és Pristinához hasonlítják össze.

Az igaz, hogy itt vannak milliárdos nagyon gazdag bankárok, de ettől még az egyszerű átlagember le van sz*rva. Svájc olyan mint az USA. Ha gazdag vagy akkor sokkal jobb mint Európában bárhol, de ha szegény vagy akkor sokkal rosszabb mint a legtöbb másik nyugat-európai országban (az pedig, hogy Koszovóban, Magyarországon, Sri Lankán stb mi van azt nem tudom és nem is érdekel, mert nekem Nyugat-Európa a mérce).

Svájc sokkal szegényebb ország mint a többi nyugat-európai ország, mivel itt nem adóztatják meg a gazdagokat, és ezért az államnak nincs pénze, ami miatt mindig mindenért egy rakás pénzt kell fizetni, neked mint szegénynek is ugyanúgy.

2023. nov. 3. 15:48
 26/56 anonim ***** válasza:
54%

"Európában egyedüliként ott fizetős csak egyedül az egészségügy. [...] Mert pl én sosem megyek orvoshoz, de ugyanúgy ki kell fizessem azt az összeget. Tehát fizetek a nagy semmire."

Te ugye tudod, hogy európa többi országában is ez van? Fizeted a TB-t, akkor is ha nem mész orvoshoz, szóval másét fizeted.

"Tehát igazából duplán fizet."

Ha a hülyeség fájna...

"Zürich vonzáskörzetében pedig majdnem 1 millióan élnek."

Btw, ezt Bp is hozza, ez nem nagy szám.

"Ha azt mondja, hogy neked havi ötszáz frankot fizet, akkor nincs semmiféle törvény ami ezt megakadályozná."

Csak akkor felállsz és elmész máshova, ezt nem játszod meg Mo.-on vidéken, ahol 30 kilométeres vonzáskörzetben egy munkahely van és azt mondják, hogy csak feketén dolgoztatnak napi egy ezresért.

Akkor meg ki is törölheted a minimálbérrel a segged.

"de ha szegény vagy akkor sokkal rosszabb mint a legtöbb másik nyugat-európai országban"

A svájci szegény jobban él, mint az átlag magyar. Csak ez a különbség.

"Svájc sokkal szegényebb ország mint a többi nyugat-európai ország, mivel itt nem adóztatják meg a gazdagokat"

A többi országba se, nem tudom miről beszélsz.

2023. nov. 3. 15:59
 27/56 anonim ***** válasza:

"Te ugye tudod, hogy európa többi országában is ez van? Fizeted a TB-t, akkor is ha nem mész orvoshoz, szóval másét fizeted."

- Nem, sehol máshol nem fizeted. Mert a nettó béredből már nem kerül kevonásra. Szemben Svájccal, ahol még a nettó béredből kell még kifizesd. Ami simán lehet havi ötszáz frank is.

"Ha a hülyeség fájna..."

- Ja, biztos én vagyok a hülye, aki itt él Svájcban 🤣🤣🤣

"Csak akkor felállsz és elmész máshova"

- A koszovói nem fog felállni és elmenni máshova, mert Koszovóban lehet csak havi kétszáz eurót kapna, de azt is 30 km ingázással. És a svájci pedig nem fog többet adni, ha jön egy koszovói aki ennyiért el fogja vállalni a munkát.

"A svájci szegény jobban él, mint az átlag magyar. Csak ez a különbség"

- Kit érdekel a magyar? 😂😂😂 Jóhogy már nem azzal jössz, hogy az ugandai, afgán meg az eritreai hogy él 😂

Svájcot én Nyugat-Európához hasonlítom, mivel én Nyugat-Európában élek. Svájcban pl a kidergeld csak havi 200 frank ami még az egészségügyi biztosításra sem elég. Arról nem is beszélve, hogy az óvodától az mindenig kezdve mindenért egy rakás pénzt fizetsz.

"A többi országba se, nem tudom miről beszélsz"

- Akkor Németországban pl mi az a 49% a legfelsőbb fizetési bérsávnál?

2023. nov. 3. 16:08
 28/56 anonim ***** válasza:
48%

"Nem, sehol máshol nem fizeted. Mert a nettó béredből már nem kerül kevonásra."

Csak halkan kérdem meg, az mennyivel jobb ha levonják a bruttódból a nagy semmire? Svájcban a bruttó bérből nincs 20% az állami elvonás, míg Magyarországon 45+%. Ne gondold , hogy a magyar bérből sokkal kevesebbet vonnának TB-re, mint amit Svájcban magadnak fizetsz, csak itt nem tudsz róla mert kifizetés előtt levonják :)

2023. nov. 3. 16:30
 29/56 anonim ***** válasza:
54%

Mégegyszer kérdezem:

Ki a f*szt érdekel Magyarország meg Koszovó meg a többi putrisztán?

Akkor megtennéd nekem légyszives, hogy készítesz ugyanolyan összehasonlítást Ugandáról, Eritreáról, Sri Lankáról meg Nigériáról is?

Én Nyugat-Európában élek. Engem Nyugat-Európa érdekel. De ha te olyan országokhoz viszonyítasz meg olyan országok érdekelnek mint Moldova, Magyarország, Szomalia stb akkor felőlem legyen neked az a mérce. Csak kérlek ne nyugat-európai országok kapcsán reklámozd...

2023. nov. 3. 16:49
 30/56 anonim ***** válasza:
100%

Jó, kikerestem neked Németországot: évi ~60 000 euroig a bruttó bér 14,7%-át fizeted TB-re.

[link]

"Ingyen van". Vagy akkor ez is putrisztán?

Csak tudnám mit keresel még mindig Svájcban, ha oldalak óta csak szapulod. Miért nem pattantál le Ausztriába vagy Németországba? Nem érzel némi ellentmondást?

2023. nov. 3. 17:07
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!