Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért sírnak a mezőgazdászok...

Miért sírnak a mezőgazdászok az "olcsó" búza miatt?

Figyelt kérdés

Van itt mezőgazdaságban dolgozó? Mert most erősen fogom a fejemet, hogy a gazdák miért hisztiznek azon, hogy túl olcsó lett a búza ára és nem éri meg nekik már ezzel foglalkozni...?! WTF?!!!

Riport szerint az ukrán búza miatt a tavalyi tonnánkénti 140 ezer forintról 90 ezer forintra csökkent, és ezen az áron már nem éri meg ezzel foglalkozni...xD

Komolyan mondom nem értem a hisztit...2021-ben a búza ára 80-85 ezer körül mozgott 2020-ban 65-70 ezer között...most meg már a 90 ezer is túl kevés? WTF??!!

Értem én, hogy 140 ezer forintnál hatalmas volt a profit nyereség és fáj, hogy 90 ezernél kisebb a profit, de ekkora infláció mellett nem túl nagy az arc? és azzal fenyegetni, hogy akkor felhagynak a termeléssel...

Jaaa és tegyük hozzá, hogy a búza ára 140-ről 90 ezerre csökkent, a pékáruk meg szinte semmit vagy max 5-10%-ot.

2023. okt. 22. 15:53
1 2 3
 1/21 A kérdező kommentje:
2023. okt. 22. 15:54
 2/21 anonim ***** válasza:
36%

"Van itt mezőgazdaságban dolgozó?"

Én téjeszparaszt vagyok.

2023. okt. 22. 15:55
 3/21 anonim ***** válasza:
72%
Azért sírnak mert nem éri meg nekik. Az sem jön vissza amit belefektettek, magyarul ingyen dolgoznak és még fizetnek is azért, hogy dolgozhassanak.
2023. okt. 22. 15:58
 4/21 anonim ***** válasza:
7%

"Jaaa és tegyük hozzá, hogy a búza ára 140-ről 90 ezerre csökkent, a pékáruk meg szinte semmit vagy max 5-10%-ot."

És a pékárúnak mi köze a búza árához és miben befolyásolja azt?

2023. okt. 22. 16:00
 5/21 anonim ***** válasza:
42%
Nagy az infláció. Két évvel ezelőtti áram megduplázódtak. Ez azt jelenti, hogy ahogy írod is "2021-ben a búza ára 80-85 ezer körül mozgott" szerint ma 170 ezernek kellene lennie alaphangon és akkor csak azt az értéket tartaná. Ergo jogos gazdák reklamációja
2023. okt. 22. 16:04
 6/21 A kérdező kommentje:

3-as

Tehát, amíg évekig 75-80 ezer forint alatt volt megérte, de hogy most 90 ezer forint/tonna már nem éri meg...hmm világ az érv.

4-es

Nyugodtan javíts ki, ha rosszul tudnám, de a kenyérhez és a többi pékáruhoz nem gabona liszt szükséges?

2023. okt. 22. 16:06
 7/21 anonim ***** válasza:
45%

"ma 170 ezernek kellene lennie alaphangon"

Így van és még akkor se nagyon érné meg, csak kijönnének nullára.

8/21 anonim ***** válasza:
51%
Mi ebben a fenyegetés? "hogy akkor felhagynak a termeléssel..."A műtrágya árakat és üzemanyag árakat nézem, mit emelkedtek, én már is abbahagynám. Te dolgoznál úgy, hogy a beutazásod, rezsid költsége jócskán nő, a fizud meg csökken 20-30 százalékot?
 9/21 anonim ***** válasza:
24%

"Nyugodtan javíts ki, ha rosszul tudnám, de a kenyérhez és a többi pékáruhoz nem gabona liszt szükséges?"

Szerintem neked fölösleges is bármit magyarázni, nem vagy az értelem csúcsán.

2023. okt. 22. 16:07
 10/21 A kérdező kommentje:

5-ös,

Milyen áram ára? amit a kormányzat az évközepén, ha jól emlékszem május környékén talán, piaci árra csökkentette azoknak a vállalkozóknak az áram költségét, akik tavaly ősszel szerződést kötöttek az MVM-el, mikor a legmagasabb volt az áram ára? Az áram ára ma ugyan annyiba kerül a lakosságnak és a vállalkozóknak, mint a gázválság előtt 20-ban 21-ben, a gáz szintén, egyedül a bérköltségek és a benzin ami drágább lettek, de azt nem akarom elhinni, hogy 90 ezer forintos áron ezt ne tudnák kigazdálkodni, úgy hogy a tejüzemek mellett a mezőgazdasági vállalkozók nyelték be a legnagyobb profitot tavaly, 8-10x-et. Szerintem azért megy itt a hiszti, mert nem sikerül még 1 évet 8-10x profitot bezsebelni, hanem csak 2-3x-át.

Abba már nem is megyek bele, hogy a gazdák rohadtul drágán termelnek, mert nem hajlandóak innovációba fektetni, 20-30-40 éves termelő eszközökkel termelnek, a magyar gazdák 60%-ának nincs mezőgazdasági végzettsége...régi elavult technikákkal termelnek, amit az akkori idősektől átvettek és 30-40 éve nem változtatnak rajta. Nem mutogatok a nyugatra, elég a lengyelekre a haverjainkra, ők sokkal olcsóbban termelnek nálunk, ezért is lehet, hogy az ő termékeik árasztja el nyugat-európát, míg a magyar termék csak dél meg kelet Európa felé tud eladni.

[link]

2023. okt. 22. 16:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!