Miért sírnak a mezőgazdászok az "olcsó" búza miatt?
Van itt mezőgazdaságban dolgozó? Mert most erősen fogom a fejemet, hogy a gazdák miért hisztiznek azon, hogy túl olcsó lett a búza ára és nem éri meg nekik már ezzel foglalkozni...?! WTF?!!!
Riport szerint az ukrán búza miatt a tavalyi tonnánkénti 140 ezer forintról 90 ezer forintra csökkent, és ezen az áron már nem éri meg ezzel foglalkozni...xD
Komolyan mondom nem értem a hisztit...2021-ben a búza ára 80-85 ezer körül mozgott 2020-ban 65-70 ezer között...most meg már a 90 ezer is túl kevés? WTF??!!
Értem én, hogy 140 ezer forintnál hatalmas volt a profit nyereség és fáj, hogy 90 ezernél kisebb a profit, de ekkora infláció mellett nem túl nagy az arc? és azzal fenyegetni, hogy akkor felhagynak a termeléssel...
Jaaa és tegyük hozzá, hogy a búza ára 140-ről 90 ezerre csökkent, a pékáruk meg szinte semmit vagy max 5-10%-ot.
"Van itt mezőgazdaságban dolgozó?"
Én téjeszparaszt vagyok.
"Jaaa és tegyük hozzá, hogy a búza ára 140-ről 90 ezerre csökkent, a pékáruk meg szinte semmit vagy max 5-10%-ot."
És a pékárúnak mi köze a búza árához és miben befolyásolja azt?
3-as
Tehát, amíg évekig 75-80 ezer forint alatt volt megérte, de hogy most 90 ezer forint/tonna már nem éri meg...hmm világ az érv.
4-es
Nyugodtan javíts ki, ha rosszul tudnám, de a kenyérhez és a többi pékáruhoz nem gabona liszt szükséges?
"ma 170 ezernek kellene lennie alaphangon"
Így van és még akkor se nagyon érné meg, csak kijönnének nullára.
"Nyugodtan javíts ki, ha rosszul tudnám, de a kenyérhez és a többi pékáruhoz nem gabona liszt szükséges?"
Szerintem neked fölösleges is bármit magyarázni, nem vagy az értelem csúcsán.
5-ös,
Milyen áram ára? amit a kormányzat az évközepén, ha jól emlékszem május környékén talán, piaci árra csökkentette azoknak a vállalkozóknak az áram költségét, akik tavaly ősszel szerződést kötöttek az MVM-el, mikor a legmagasabb volt az áram ára? Az áram ára ma ugyan annyiba kerül a lakosságnak és a vállalkozóknak, mint a gázválság előtt 20-ban 21-ben, a gáz szintén, egyedül a bérköltségek és a benzin ami drágább lettek, de azt nem akarom elhinni, hogy 90 ezer forintos áron ezt ne tudnák kigazdálkodni, úgy hogy a tejüzemek mellett a mezőgazdasági vállalkozók nyelték be a legnagyobb profitot tavaly, 8-10x-et. Szerintem azért megy itt a hiszti, mert nem sikerül még 1 évet 8-10x profitot bezsebelni, hanem csak 2-3x-át.
Abba már nem is megyek bele, hogy a gazdák rohadtul drágán termelnek, mert nem hajlandóak innovációba fektetni, 20-30-40 éves termelő eszközökkel termelnek, a magyar gazdák 60%-ának nincs mezőgazdasági végzettsége...régi elavult technikákkal termelnek, amit az akkori idősektől átvettek és 30-40 éve nem változtatnak rajta. Nem mutogatok a nyugatra, elég a lengyelekre a haverjainkra, ők sokkal olcsóbban termelnek nálunk, ezért is lehet, hogy az ő termékeik árasztja el nyugat-európát, míg a magyar termék csak dél meg kelet Európa felé tud eladni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!