Milyen olcsó és jó védekezési lehetőséget tudtok a szarvasok-őzek ellen?
Magas kerítés. Semmi más nem hoz biztos eredményt. Mindent megszoknak, kivétel nélkül mindent. Ultrahangot, felvillanó és visító hangot kiadó mozgásérzékelős szupercsodákat, mindent. Nálam is hatalmas károkat okoznak, főleg az őz, szerintem a nagyját egyetlen őzbak, ami a sajátjaként birtokolja a területet. Szarvas szerencsére csak ritkán jön, az 3 m magasságig rágja le az ágakat.
Ami épp nem érik, azt drága vadriasztó permetekkel vagy büdös növények levével tudod bepermetezni. (Pl. menta, cickafark, farkasalma.) De semmi nem hat huzamosabb ideig, csak kínlódás.
Én is a kerítésen gondolkodom. Vadhálóra gondoltam de az is egy vagyon.
Kb 2000 négyzetméter a terület. Ha körbekerítem lehet 10 év alatt se lesz annyi termésem ami a kerítés árát behozná. De lehet, hogy igen. Ezen megy a számolgatásom.
Próbálj bontott oszlopot szerezni, annyival is olcsóbb. Vadhálót meg készítőtől.
Esetleg olcsó, de nem annyira biztos "kerítés", hogy valami bozótosból vágsz akáckarókat, és 2 sor madzagot húzol rá körbe, lelógó nejloncsíkokkal, amik lengedeznek. (A felső sor másfél méteren legyen.) Ez korántsem bombabiztos, át fogják ugrálni néha, de nem olyan rendszerességgel mennek be, mint ha ez se lenne. Felénk a telek egy részét így kerítette be egy illető, ahol zöldséget termel, és csodák csodája, megmaradnak a terményei, nagyon ritkán mennek be a vadak.
7# a madzagos "kerítést" próbáltam már. Azt a vaddisznók pik-pak szét törik. A vaddisznók kárt nálam nem csináltak MÉG. A földet túrják, max hepe-hupás lesz a föld. A gyümölcsfáimat már körbekerítettem kb: 1,5 m magasan egyenként mindegyiket sima drót kerítéssel. Mára viszont már nagyobbak a fák mint a drótkerítés.
Nálunk volt olyan próbálkozás, hogy zenét nyomattak éjszakánként a kukoricásban. Így Bangó Margit koncertjére ették le nekik a kukoricát az állatok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!