Melyik idegen államnak, szövetségnek a legkiszolgáltatottabb Magyarország? Létezik még szuverén Magyarország de facto?
Magyarország teljesen szuverén állam.
Bármely általad felsorolt szövetségből, szerződésből kiléphet...ha csak annyi esze van.
Valamilyen szinten minden ország függ másoktól, kisebb-nagyobb mértékben. Elég csak a gazdasági kapcsolatokra, vagy a kereskedelemre gondolni. Ettől még szuverén egy állam.
Magyarország önként tagja a nyugati szövetségi rendszereknek, bármikor dönthet úgy, hogy kilép belőlük. Eléggé ostoba döntés lenne, de a lehetőség megvan rá.
A szuverenitás nem azt jelenti, hogy megteszünk-e valamit, hanem azt, hogy ha akarnánk megtehetnénk-e önállóan, mások beleegyezése nélkül, engedélye nélkül.
És igen, megtehet az ország bármit. Szerződéseket köthet, csatlakozhat szövetségekhez. Persze ez azzal is jár, hogy a szerződésekből, szövetségekből fakadó korlátokat vállaljuk. DE az is a saját döntésünk.
Ja, annyira önálló a miniszterelnök is, hogy a NATO bővítéseket is csak akkor szavazza meg, ha a török elvtársa is. Undorító ami ebben az országban megy. Amíg mi a konzervatív kormány miatt szegény ország lettünk, addig az összes szomszéd elhúzott mellettünk. Egy barátom Szerbiába költözött, mert ott jobb az élet, mivel államférfiak vezetik az országot.
"Létezik még szuverén Magyarország de facto?"
Magyarországnak nagyon-nagyon régóta gyenge a szuverenitása. Hivatalosan független ország mindössze néhány évtizedet voltunk az elmúlt, mondjuk 600 évben. Geopolitikailag, méretben, gazdaságban is egy kicsit, nyitott és kiszolgáltatott ország vagyunk.
"Brüsszel EU-tagság"
Ezt nehezen tudom értelmezni. Természetesen az EU-tagságunk a legerősebb befolyásoló tényező, de ez nem Belgium, mint állam irányába történik, és szerintem nem is feltétlenül jó szó rá a kiszolgáltatottság, inkább függőség, összefonódottság.
A kiszolgáltatottság nekem egyoldalú történet, ahol úgy függök valakitől, hogy nincs, vagy nagyon kevés ráhatásom van a dolgokra. Ilyen téren szerintem jobban függünk az EU-tól és a NATO-tól, de ha szó szerint kiszolgáltatottságot említenék, akkor az orosz gázra voksolnék a fentiek közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!