Jobboldaliak. Támogatnátok a meleg házasságot? Feltéve, ha a szivárvány mozgalom leáll Magyarországon.
Tehát engedjük őket házasodni.
Cserébe nincs pride, nincs semmiféle nyomulás. Úgy kell viselkedniük, mint egy normális ember. Nem hirdethetik, hogy hű de jó én más identitású vagyok.
Mi ez, ha nem win-win helyzet? Mintha egy hosszú háború után békét kötnénk.
"Pedig elég egyértelmű a definíció. Ha nem érted az egyéni probléma."
Te vagy a 14-es? Olyan értelmes választ adtál akkor, kár volt elkezdeni lekezelően beszélni. Mégpedig azért, mert aki a queerek társadalmi elfogadását szeretné, annak el kell tudnia magyarázni nekem is, meg a szomszéd kőműves Lajosnak is, meg a másik szomszéd fodrász Marikának is, hogy miről van szó.
Az, hogy "nem tudják vagy nem akarják magukat meghatározni, de nem tartoznak a ciszheteró többséghez", az ugyanaz, mint hogy "nesze semmi fogd meg jól". Össze kell tudni szedni, hogy miben nem tartoznak a "ciszheteró" többséghez, ami nem írható le más jelzővel! Legalább példák szintjén! Ha ehhez tudsz írni nem személyeskedő választ, azt megköszönöm!
"Ajakhasadásos embereket nem szoktak inzultálni, megverni az utcán (csak a nagyon prosztó helyeken). Nekik nem kell kiállniuk önmagukért."
Interszexuális embereket meg szoktak? Senki nem néz be a lába közé, hogy hogyan fejlődött ki a nemiszerve. Ellenben az ajakhasadékkal, ami látszódik.
"Ahogy manapság már a testi fogyatékos embereket sem cirkuszokban mutogatják, mint a régi "szép" időkben."
Szerencsére már nincs így. De úgy tudom a mai napig súlyos hátránnyal vágnak neki az életnek a fogyatékkal élő emberek. De továbbra se értem, hogy egy fejlődési rendellenesség (interszexualitás) vagy mentális zavar (nemi diszfória) esetén mi az, ami kiemeli őket az összes többi fejlődési rendellenesség vagy mentális zavar közül.
"Ha valaki nem érti, hogy mi a pride minek okoskodik?"
Ők csinálnak minden évben felvonulást az Andrássy úton, meg multik logói változnak szivárványba egy teljes hónapon keresztül. Ilyen felhajtás mellett nem lehet elvárás, hogy akkor egy liberális szellemiségű szűk körre tartozzon, és senki más hozzá ne szóljon! Hozzáteszem, az enyémnél sokkal vulgárisabb és "prosztóbb" vélemények tömkelege is van a témával kapcsolatban...
Pedig ez rémegyszerű általános iskolás halmazfeladat.
Ha van egy egzakt megfogható dolgod (ex. ciszhetero emberek), akkor ami azon kívül esik, csak akkor nem lehet egzakt, ha az eredeti halmaz sem volt az. Máskülönben születne olyan, hogy valaki egyszerre cisznemű és transznemű, vagy hetero, és nemhetero.. Ugye érted?
Köszönöm a válaszodat!
"Ugye érted?"
Talán.
"Ha van egy egzakt megfogható dolgod (ex. ciszhetero emberek), akkor ami azon kívül esik, csak akkor nem lehet egzakt, ha az eredeti halmaz sem volt az."
Más szóval: A queer ugye az, ami "nem a többi kategória". És azért nincs kézzel fogható, egzakt fogalma, mert a többi kategória, például a ciszhetero sem egészen egzakt?
(Ezzel az állítással jelenlegi információim alapján nem értek egyet, de felfogom, hogy nem mindenki így látja. Ugyanis a "cisz" azt jelenti, hogy meg van elégedve a születési nemével. A hetero pedig azt, hogy csak az ellentétes biológiai nemhez vonzódik. Így nekem egy ciszhetero elég jól körülhatárolhatónak tűnik.)
"Senki nem néz be a lába közé..."
Egy személyes példàn keresztül szemléltetném.
Transznemű vagyok, buszon bérletellenőrzéskor az ellenőr hölgyemként megszólít, àtadom a bérletem és az igazolvànyom amin férfi név szerepel, ennek làttàn az ellenőr hangosan, mindenki elött elkezd b**zini, k**ögözni és egyéb vàlogatott jelzőkkel tarkítva sértegetett, nyílvànosan megalàzott, agresszívan viselkedett.
Egy interszex embernél ugyan ez előfordulhat hogy a külső megjelenés nem passzol az okmànyon szereplő adatokhoz, vagy épp hormonàlis problémàk miatt egy nő kinézetre férfiasabb vagy épp egy sràc nőiesebb az àtlagnàl és néhàny bunkó ez miatt vegzàlja.
Niki
#25/14 Ez érthető személyes példa volt! Köszönöm, hogy megosztottad!
#26 Ez jó primitív viselkedés volt az ellenőrtől!!!
Őszintén szólva nem ismerek transz embereket, így megragadnám az alkalmat, hogy kérdezzek.
Az véleményed szerint elég lenne, ha 18 éves kor fölött lehetne nemet váltani, majd a műtét után az okmányban is a megváltozott nem és név szerepelne? Vagy van-e még más ezen kívül, amire szerinted a transzneműeknek szüksége lenne a társadalomtól (legyen az reális vagy irreális, jogi dolog, hozzáállás, vagy akármi)?
Szia
A jogi nem- és névváltoztatást nem szabadna műtéti beavatkozáshoz kötni, kizárólag pszichiátriai és pszichológiai szakvéleményhez. Mielőtt megkérdeznéd, azért nem lenne etikus műtéthez kötni mert, van akinek nincs rá lehetősége pl.: vannak olyan emberek akiken nem lehet ezt elvégezni valamilyen eü okból (pl vérzékenység), valamint vannak olyanok is akik ezt anyagilag nem engedhetik meg maguknak.
#29-es válaszodra: ezek nem olcsó beavatkozások, több milliós költségről beszélünk idehaza is ~2-3 millió a teljes nemi megerősítő műtét, külföldön pl Szerbiában (Belgrádban van az egyik legjobb európai urogenitális sebészet) pedig ennek a többszöröse.
A műtéteket 18 felett engedélyezném, a jogi nem- és névváltoztatást viszont már 16 felett, természetesen 16-18 között is kötelező pszichológiai és pszichiátriai támogató szakvélemény megléte és szülői/gondviselői támogatás. A hormonterápiát 16 felett kizárólag kifejezett orvosi támogatás, javaslat és felügyelet mellett.
A jogi helyzet kellene idehaza rendbe tenni. 2020.05.29. hatályba lépett törvényi tiltás előtt volt erre jogi lehetőség, csak maga az eljárás nem volt szabályozva. (erre hivatkozva a 2018-as választások után felfüggesztették a kérvények elbírálását) Ezt kellene jogilag tisztázni, jogszabályban leírni hogy milyen szakvélemények, orvosi papírok kellenek hozzá, mennyi az ügyintézési határidő, milyen jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésre jogsérelem esetén.
Ha gondolod leírom az én személyes jogi kálváriám nagy vonalakban ha érdekel és kíváncsi vagy rá hogy min meg át most idehaza egy transznemű aki még a tiltás előtt adta be a kérvényét de nem bírálták el neki.
A társadalmi hozzáállás, nos első körben a kormánynak fel kellene hagynia a szexuális kisebbségek elleni uszítással és érdemi párbeszédet kellene kezdeményezni erről.
Abban igazad van hogy egy műtéthez képest tényleg "aprópénz" a hormonterápia de idehaza ez sem olcsó, a tb ezt sem támogatja valamint ezt magánban érdemes csinálni mert a háziorvos nem írhatja fel tb szakorvoshoz az időpontok, várólisták miatt nehéz bekerülni
pl.: az én hormonterápiám kb havi 12-16 ezer (attól függ hogy mely készítmények elérhetőek) és ott vannak még az ehhez kapcsolódó rendszeres laborvizsgálatok költségei amit szintén magánban célszerű végezni az előbb említett okok miatt.
Niki
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!