Aki kiutazik Romániába Baile Tusnadra, annak mi a motivációja?
Egy csomó ellenzéki politikus meg közértelmiségi is ki szokott menni, volt ott már Schiffer András, Mirkóckzi Ádám, Szél Bernadett, Szili Katalin, Ungár Péter meg még isten tudja mennyi ember.
Igen, ez egy FIDESZ holdudvar által szervezett esemény, de eléggé el vagy tájolva, ha azt hiszed, hogy ez valami propaganda fesztivál. A nevében is benne van, hogy nyári szabadegyetem és pont úgy működik. Nem zavarják el az újságírókat, máshogy gondolkodókat, mindenki elmondhatja a véleményét.
11-es, a kérdező nem mondta, hogy ne menjenek, csak rákérdezett a motivációjukra!
Engem, erdélyiként már sokkal jobban zavar, hogy ideette őket megint a fene!
Az egyetlen jó dolog, hogy elköltenek valamennyi pénzt itt - de sokkal rosszabbat csinálnak közben, amivel többet ártanak!
Hogy az RMDSZ-t most kip.csázták a román kormányból, az is annak köszönhető, hogy ezek hülyeségeket beszélnek és az oroszbarát politikájukkal az egész magyarság nemzetközi megítélését a béka valaga alá vitték le!
Az RMDSZ-t eleve csak azért engedték a kormányrúd közelébe, mert Nyugat fele népszerű, ha a legnépesebb kisebbség is képviselve van a kormányban.
Na a hülye fidesz elintézte, hogy mostmár népszerűbb kirakni a magyarokat a kormánykoalícióból, mint bent tartani, mert oroszbérenceknek gondolnak minket (nemcsak a románok, hanem egész Európa)!
Gratulálok, ezen nagyon van mit ünnepelni Tusnádfürdőn! Hogy ott állunk, ahol a part szakad, össznemzetileg!
12-es: "Igen, ez egy FIDESZ holdudvar által szervezett esemény, de..."
Ezt olyan természetességgel írod le, mintha mindig is az lett volna!
A Bálványosi Szabadegyetem nagyon nem annak indult 1990-ben, amivé a fidesz tette, mióta kisajátította!
Egy valóban komoly szellemi műhely volt valamikor, amely a magyar-magyar és magyar-román párbeszéd legfontosabb terepe tudott lenni, nem pusztán orbán viktor éves prédikációinak a szabadtéri temploma!
Egy külföldön szervezett fideszes pártrendezvénnyé sikerült zülleszteni! Csodálatos...
#14: Ez nem csak a FIDESZ érdeme ám. Ma kiket hívnál meg az ellenzékből egy szellemi eszmecserére? Fletó ármánykormányát? A szivárványos nácikat? Vagy esetleg a valódi nácikat?
Aki vállalható és nem valamelyik politikai szélsőségből jön az ma is el tud menni és képviselni tudja a véleményét.
a birkanyájhoz való tartozás valamiféle mentális kielégülést okoz nekik azért mennek ki oda
Én Jártam Tusnádfürdőn amugy már többször is, de még véletlen sem az Orbánisztáni birkagyűlés idején
Szép város, szép tájak, érdemes oda menni nyaralni, kirándulni, de csak akkor mikor Orbán és bandája éppen nincs ott:D
#15 Nem ez a kérdés! Hanem, hogy minek kell a fidesz szervezzen Erdélyben egy ilyen eseményt, amikor vannak SAJÁT PÁRTJAINK, saját civil szervezeteink, saját politikusaink, képviselőink, szenátoraink, önkormányzati és megyei vezetőink, egyházaink, intézményrendszerünk - és saját egyetemeink, értelmiségünk, tudósaink!
A fideszesek helye nem a szervezőbizottságban lenne, hanem a meghívott vendégek között - akiket MI hívunk meg!
Fideszes pártrendezvényt miért nem rendeznek Magyarországon???
Nagy szükség volna itt egy VALÓDI erdélyi szabadegyetemre, pontosan olyanra, amilyen Tusványos ígérkezett, mielőtt a Fidesz gyarmatosította!
Óriási hiba a saját érdekképviseletünk részéről, hogy hagyták magukat keresztben lenyelni és/vagy zsebre vágni!
Most aztán pisloghatnak: a román kormányból kipenderültek, a Fidesznek is hála - tarthatják a markukat Budapest felé (csakhogy ott meg lassan semmi pénz nincs, mert összeb.ták a port az EU-val...).
Mindig azon a véleményen voltam, és azon vagyok most is, hogy az erdélyi magyarságnak képesnek kellett volna maradnia az ÖNGONDOSKODÁSRA és önigazgatásra! Sajnos a politikusaink az elmúlt 12 évben úgy becsúsztak a Fidesz alá és olyan közvetlenül kapcsolták rá az erdélyi közösség legfontosabb bástyáit (sajtó, egyház, iskola, kultúra) a Fidesz pénzcsapjaira, amivel 1. magukat nullázták le, saját szerepüket kisebbítve, 2. valójában legyengítették az erdélyi magyarság immúnrendszerét és önfenntartó képességét (hozzászoktatva a közösséget, hogy Magyarországról majd úgyis jön a pénz)!
Na most eljött a pillanat, hogy Magyarország lenullázta magát, és nemhogy támogatni nem fog tudni, de a túl szorosra vont kötelékek révén magával ránt minket is... ezért nem kellett volna beköltözni Orbán Viktor farzsebébe az erdélyi magyar elitnek és választott érdekképviseletünknek!
Ennek a jelenségnek Tusnádfürdő csak a legfontosabb tünete, egyben szimbóluma...
Az a baj, mostmár visszafordulni sem tudnak ezen az úton: aki túl szorosan ölelkezik az óriáskígyóval, az egy idő után nem tud már kibontakozni a baráti szorításból!
Markó még dörzsölt, igazi politikus volt, ő látta ezt, és tartotta az egy lépés távolságot - eredmény: Markó népszerűbb volt Erdélyben mint Orbán Viktor Tőkéssel együtt!
(Ne feledjük: az RMDSZ akkor a szavazatok 85%-át el tudta vinni úgy minden erdélyi választáson, hogy Orbán Viktor és Tőkés László kéz a kézben kampányolt személyesen az RMDSZ ellen és az MPP, EMNP mellett!)
Na ez mára már nincs így! Kelemen Humor nem népszerűbb már Orbán Viktornál, sőt, kb. az ő kiskutyájának gondolják még az RMDSZ-szavazók is!
Úgyhogy lehet tapsolni a végeredménynek: erdélyi szabadegyetem helyett szervez magának külföldi nyári tábort a Fidesz, azonos néven, kellemesen, a székely hegyek között! S ha szerencséje van, meghívják a székely bácsit is a saját pálinkájára, jókedvükben! :-))))
Nem Fletóról van itt szó, hanem arról, hogy nagyon nem jól van ez így...
Nem a Fidesz kellene meghívja sajátmagát Erdélybe, s eldöntse, kit hív még meg és kit nem (Schiffert igen, szivárványosokat nem)!
Az ERDÉLYI MAGYAROK kellene döntsenek erről, és azért is szavazunk meg SAJÁT képviseletet, saját pártjainkból az önkormányzatainkba, a román parlamentbe és az EP-be is, hogy MINKET KÉPVISELJENEK, nem azért, hogy Bukarest, Budapest, Brüsszel vagy akárki más szolgái legyenek...
A normalitás ott kezdődne, ha legalább papíron az erdélyi pártok és szervezetek szerveznék az erdélyi szabadegyetemet! De még a látszatra se adnak, nemhogy a lényegi tartalomra!
#17: Pont azért Romániában szervezik, amiért a világgazdasági találkozót meg New York, London vagy Tokió helyett egy semmi közepi svájci síparadicsomban, Davosban. Független terep.
Te romániai magyarként azt hiszed, hogy ez rólatok szól - vagy kéne hogy szóljon -, pedig rohadtul nem - ez egy magyar belpolitikai esemény külföldön. Ti csak a díszlet vagytok, ahogy az oda meghívott román politikusok is, a magyar sajtóban senkit nem érdekel, hogy mi van az RMDSZ-szel, Kelemen Hunorról meg Tőkés Lászlóról a belhoni magyarok 98%-a azt sem tudja kicsodák és nem is érdekli őket. De mivel az erdélyi magyarok is szavaznak a magyar országgyűlési választáson igazából nem is értem, hogy mit sír a szád, nem ezt akartátok évtizedek óta, hogy legyen beleszólásotok a magyar politikába?
"De mivel az erdélyi magyarok is szavaznak a magyar országgyűlési választáson igazából nem is értem, hogy mit sír a szád, nem ezt akartátok évtizedek óta, hogy legyen beleszólásotok a magyar politikába?"
Röviden válaszolva: NEM.
1. Az erdélyi közvéleményben nagyon komoly értelmiségi és sajtóban is lecsapódó közösségi vita zajlott arról, hogy az autonómia vagy a kettős állampolgárság a jobb út! Az akkori RMDSZ az autonómiatörekvések mellett tette le inkább a voksát és a "SZÜLŐFÖLDÖN, magyarul" boldogulni célt képviselte - a Tőkés-párti, Orbánhoz húzó erők (MPP, EMNT) a kettős állampolgárságot szorgalmazták inkább. Végül ez is a megkérdezésünk nélkül dőlt el, mindkétszer: 2004 december 5-én is, meg 2010 június 1-én is.
2. A kettős állampolgárság kérdése és a SZAVAZATI JOG nem azonos dolog! Nem is ugyanaz a törvény rendelkezett a két dologról (minthogy ez nem is szervesen összefüggő két dolog).
- A kettős állampolgárság lehetőségét a 2010. évi XLIV. magyarországi törvény adta meg, a honosítás lehetőségét biztosítva (és by the way, a komplett magyarországi ellenzék is megszavazta, 3 ellenszavazattól és pár tartózkodástól eltekintve!).
- A határon túli magyarság választójogát viszont a 2011. évi CCIII. törvény biztosította csak, egy évvel később: ugyanaz a választási törvény, amely egyfordulóssá tette a választásokat, átszabta a választókörzeteket, lecsökkentette képviselői helyeket és bevezette a győzteskompenzációt is, létrehozva a világ egyik legaránytalanabb választási rendszerét Magyarországon (és amit viszont a teljes magyarországi ellenzék hevesen ellenzett és ellene is szavazott az Országgyűlésben)!
Tehát mégegyszer: NEM. A kettős állampolgárság kérdéséből nem következik automatikusan a kettős szavazati jog kérdése is (sőt, igazából antidemokratikus, hogy egy ember két ország politikai életébe is beleszóljon, sőt, ha valahogy magyarországi lakcímet is szerez hozzá, még akár duplán is képviseltetheti magát az Európai Parlamentben is, ha délelőtt leszavaz Romániában, délután meg mondjuk Magyarországon, az ottani lakcímkártyájval... - de ne vesszünk el a részletekben).
A magyarországi választójog - ezt bátran állíthatom! - SOHA NEM VOLT TÉMA Erdélyben 2011 előtt érdemben, és még azok sem gondolták, hogy a kettős állampolgárság automatikusan együtt fog járni a szavazati joggal is, akik a prohjekt feltétlen hívei voltak.
Gondolom, nem fog meglepni, hogy nem tartoztam utóbbiak közé, ezért aztán azóta sem vettem fel a magyar állampolgárságot, mert a helyi autonómia fokozásában, a szülőföldön megmaradásban hiszek, és mindig is azt gondoltam, hogy a kettős állampolgárság csak fokozza az elvándorlás ütemét és erősíti az anyaország elszívó hatását, gyöngítve az itthoni közösségek életképességét!
Ettől függetlenül megértettem azokat, akik a kettős állampolgárság mellett érveltek (mint könnyebben kivitelezhető, hamarabb elérhető cél mellett), de még ők sem számítottak szavazati jogra a kettős állampolgárság kapcsán (és nem is azért áhítoztak rá!).
A szavazati jog megítélése a Fidesz privát politikai projektje volt, amelyet az RMDSZ egyébként közleményben kifogásolt első körben, mivel nem folyt róla érdemi előzetes egyeztetés.
Ez a fidesz szavazatmaximalizálásáról szólt, nem rólunk - és soha nem is kérte ezt 2011 előtt senki!
Nem véletlen, hogy a honosítottak döntő többsége sem él ezzel a jogával, egész Erdélyből kb. 100.000 levélszavazat érkezik (összehasonlításul: Erdélyben él kb. 1,1 millió magyar, a romániai választásokon pedig az RMDSZ legrosszabb szavazatszámai is bőven 350.000 szavazat fölött szoktak lenni).
Szóval egyáltalán nem az a vágy hajtotta, s még most sem az hajtja az erdélyi közéletet, hogy beleszóljunk a budapesti politikába. Ez kifejezetten a Fidesznek volt érdeke, ezért is vitte át egyoldalúan az erre vonatkozó törvényt, sem a belföldi ellenzékkel, sem a határon túli érdekképviseletekkel nem egyeztetve róla előzetesen.
#18 "Te romániai magyarként azt hiszed, hogy ez rólatok szól - vagy kéne hogy szóljon -, pedig rohadtul nem - ez egy magyar belpolitikai esemény külföldön. Ti csak a díszlet vagytok, ahogy az oda meghívott román politikusok is, a magyar sajtóban senkit nem érdekel, hogy mi van az RMDSZ-szel, Kelemen Hunorról meg Tőkés Lászlóról a belhoni magyarok 98%-a azt sem tudja kicsodák és nem is érdekli őket."
Én ezt értem, csak az a baj, hogy ezt meg én sz@rom le, mert engem meg a magyarországi belpolitika érdekel kevésbé mint az erdélyi magyar érdekképviselet - s egyelőre Tusnádfürdő Erdélyben van, nem Magyarországon. És RMDSZ-es polgármester vezeti, nem fideszes...
De még csak nem is azt mondom, hogy ne legyen fideszes dzsembori Erdélyben, ha annyira itt akarnak nyári táborozni. Felőlem csinálhatnak nyári szabadegyetemet Tusnádfürdőn az ukrán szociáldemokraták is - csak fizessék ki, amit kell, az önkormányzatnak a területért, aztán csapassák!
Én azt kifogásolom csupán, pontosan, amit írtál: hogy a mi érdekképviseletünk odamegy eljátszani a biodíszlet szerepét, ők az élő Wallpaper Orbán Viktor mögött!
Sőt, még ebben is megengedő volnék, páváskodjanak ott egyet vele, ha az érdeke a közösségnek - de igenis csináljanak egy VALÓDI erdélyi szabadegyetemet is, akár ott, akár máshol, ami nem a fidesz arculatépítéséről, hanem az erdélyi közösségek politikai jövőjéről, perspektíváiról, a magyar-magyar párbeszédről és a magyar-román párbeszédről szól, ahogy annak idején az eredeti Tusványossal kapcsolatban tervezték! És persze oda is hívják meg akár Orbánt is, meg a fideszt is - de csak VENDÉGNEK, nem főszervezőnek, se kurátornak!
Magyarán: váljon el a sz@r májtól! Legyen egy fideszpiknik, meg legyen egy valódi erdélyi szellemi műhely külön, s aztán mindenki eldönti, melyikre szeretne menni: Orbán Viktor szent igehirdetését hallgatni, vagy a saját választott képviselőinek a vízióját megismerni, a saját közössége jövőjéről beszélgetni. Én utóbbit választanám - csak sajnos már nincs ilyen rendezvény... :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!