Lenne értelme népszavazást kezdeményezni, arról, hogy vezessék be az eurót 2026-tal bezárólag?
Csak érdeklődöm, látva a jelenlegi árakat, inflációt, viszont abszolút nem vagyok képbe ezekkel a dolgokkal.
Egy egyszerű, mezei állampolgár, ha összegyűjt 200ezer aláírást, lehet-e népszavazást kiírni erről, illetve, ha kiírásra kerül, akkor az kötelezné-e a kormányt a végrehajtásra?
9-es, OV hülye lenne kilépni az EU-ból, igaz, hogy megnehezítik az életet ilyen-olyan jogállamisági "marhaságokkal", de pont ezért "értékes" kelet számára, mert enélkül egy nyomorult forintot nem érne, le sem ülnének vele tárgyalni.
Szóval ezen tovább lépve..
A választási bizottság olyan kérdéseket nem enged ki, amikbe bele tud kötni, ne most egy olyan kérdésbe, hogy "Ön egyetért-e azzal, hogy 2027. Január 1-től az euró váljon a hivatalos magyar fizetőeszközzé a forint helyett?" nem nagyon van mit nem érteni, félreérteni.
↑ 6-os kérdezői komment (2023. júl. 13. 18:10)
Lehet, hogy a kopaszok ott lennének, de nem tudom, hogy te miért lennél ott?
Megírták válaszokban, hogy
1.) az Alaptörvény azt tartalmazza, hogy Magyarország hivatalos pénzneme a forint.
2.) Nem lehet országos népszavazást tartani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről.
Ha elolvasod a vonatkozó jogszabályi részeket, akkor talán megérted.
Képen: [link]
Az Alaptörvény hatályos teljes szövege elolvasható
itt: [link] (Net Jogtár), és
itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár).
↑ 12-es kérdezői komment (2023. júl. 13. 18:34)
Tényleg nem érted, hogy hiába okoskodsz a szöveggel, Alaptörvényben tiltott témát nem fogad el a Nemzeti Választási Bizottság?
13-as, egyrészt köszönöm a választ, végre normálisan le van írva, hogy miért nem lehet, nem csak félmondatos hozzászolás, ami laikusként tűnhet úgy is, hogy nem fedi a valóságot.
Másrészről a stílus azért hagy maga után kivetni valót, nem okoskodtam, hanem kérdeztem, mert nem vagyok ismerős a témában, ahogy ezt jeleztem is a kérdésben is, illetve az egyik válaszomban is.
Biztosan számodra is feltűnt, hogy az oldal neve gyakorikerdesek.hu, ami arra való, hogy kérdezz..
A válaszra megy a zöld pipa, hiszen hasznos volt, azt ezúton is köszönöm, a felesleges lenéző stílust viszont átkellene gondolni a jövőben.
#14 - Mégha szavazni is lehetne róla, akkor is az euró beveztésének vannak kritériumai. És mivel az eurót az Európai központi bank felügyeli, így Magyarország egyoldalúan nem vezetheti be.
Emiatt a 2026-os bevezetés semmilyen formában nem lehetséges. Se népszavazáásal, se anélkül :)
A maastrichti kritériumokat jelen pillanatban nem teljesítjük,
ezért max arról lehetne népszavazni, hogy a kormány 2026-ra ezeket érje el. Ez egy összetett kritériumrendszer nem úgy megy, hogy a kormány gondol egyet és le van tudva. Emiatt ilyen kérdésről népszavazást se lehet tartani, vagy ha lehetne is, sehogy se tudod kikényszeríteni, hogy a kormány be is tartsa, részben mert nem is csak tőle függene.
Szóval az euró bevezetését kapcsolatban a hozzá rakódott ezernyi technikai dolog miatt nem lehet népszavazással kikényszeríteni. Még akkor se, ha erről lehetne egyáltalán népszavazni.
Tehát nemcsak azért nem lehet népszavazni, mert a gonosz kormány nem engedi, hanem ez eleve egy olyan kérdés, amiről józan ésszel látható, hogy nem népszavazás képes.
Kedves #15,
Köszönöm szépen a választ, szuperül, érthetően leírtál mindent :)
A zöld pipa ment természetesen! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!