A rezsi csökkentés egy vicc? Vagy mégsem?
Ugye azt tudjuk olyan nincsen hogy mi úgy kapjuk olcsón az energiát hogy azt nem kell valakinek piaci áron megfizetnünk. Tehát ha nem te fizeted meg felhasználó akkor a magyar állam fogja megfizetni, olyan nincsen hogy mi megkapjuk fél áron vagy negyed áron. Annyiért kapjuk amennyibe az a piacon kerül, legfeljebb az user nem fizeti ki a tejes árat, de itt fontos megemlíteni hogy a magyar állam számára a rezsi csökkentés fenntartása az havi 170 milliárd forintba kerül ez durván 17 ezer forint/fő. Egy 5 tagú család esetében ez havi 85 ezer forintot jelent amit nem fizetnek ki számlában hanem kifizetnek nyilván adókban és ez a havi 85 ezer az évi 1 millió forint. Nem kevés az hogy nálunk rezsi csökkenés van.
És ezzel az a legnagyobb baj hogy nem ösztönöz a spórolásra mert nem látjuk direktben a kiadást a pofánkba hogy "itt gázra te most nagyon sokat fizettél". Nem ösztönöz a takarékosságra és hatékonyságra.
De!!!!
Lehet hogy ez végül is élhetőbb mint az hogy csökkentjük az adókat annyival amennyi a rezsi csökkentés és akkor fizessétek ki a piaci árat emiatt rengetegen kerülnének csődbe mert amint az embereknél van az a pénz képesek valami másra elkölteni mint a saját biztonságuk...
Kérdező
Unalmas már ez, hogy gondolkodás nélkül csak másoljátok a külföldi - nyugati - haladóprogresszív propagandát.
Magyarországon soha nem pazaroltak az emberek. Sem ételt, sem energiát, sem vizet, semmit.
Mert nem volt és nem volt rá pénz se.
A rendszerváltás előtt 40 éven át itt hiánygazdaság volt, aminek a lényege volt hogy azt veszed meg a boltban ami van és akkor amikor van, nem válogatsz, mert nincs miből, nem pazarolsz, mert nincs mit és nincs rá pénzed.
Erre nyomjátok itt a nyugati propagandát arról, hogy mennyire kellene spórolni ezzel meg azzal. Miközben egy átlag magyar sokkal kevesebbet használ el annál amit egy átlag nyugati ember és még ők sem pazarolnak úgy, mint az amerikaiak.
A rezsicsökkentés tény. Csak neked nem tetszik, hogy létezik.
A rezsicsökkentés azt jelenti, hogy konkirétan, forintban kevesebbet kellett fizetni 2013-ban a rezsiért - gáz, víz, villany, fűtés - mint amennyibe 2012-ben került és azóta sem emelkedett az ára. Vagyis 9 évig ugyanannyiba került és az kevesebb volt, mint 10 évvel ezelőtt, az átlagfogyasztásig pedig még most is ugyanannyiba kerül.
A rezsiköltség soha nem csökkent előtte, minden évben többet és többet kellett fizetni. 2002-2010 között nem is csak évente emelték az árukat, hanem 13 áremelés volt a 2 kormányzati ciklus alatt.
Az akkori árhoz képest kevesebbet fizetsz, miközben az infláció jelentős volt a 10 év alatt. Természetesen a beszerzési ár nem maradt azonos. Amikor többe került akkor azt megelőlegezte az állami költségvetés, amikor meg kevesebbe, akkor megfordult és a fogyasztó fizetett kicsit többet.
A lényeg, hogy kiszámolható, tervezhető - és megfizethető lett a rezsiköltsége a háztartásoknak. Ezért van az állam, hogy az életedet kedvezőbbé tegye számodra.
Az államnak azért vannak bevételei, hogy legyen miből olyan kiadásokat fedeznie ami azoknak is nélkülözhetetlen, fontos akik maguk nem tudják megfizetni. A rezsi ilyen. Mindenkinek szüksége van megfizethető vízre, áramra, fűtésre.
A piaci ár az csak és kizárólag a gáz köbméterének, az áram kilowattjának ára. De te nem ezt fizeted meg a számláddal, hanem azt is hogy ez hozzád eljusson. De előszeretettel hasonlítjátok össze a külföldi nyers árakat a hazai teljes számlákkal, miközben máshol is ki kell fizessék a hálózati díjat, rendelkezésre állási díjat és egyebet is a számlájukkal.
Számtalan összehasonlítás történt már és még most is nálunk az egyik legolcsóbb a rezsi az unióban. Miközben nálunk nem változik hónapról, hónapra és szerinted most sokkal többet fizetünk érte, mint a piaci ára.
"Magyarországon soha nem pazaroltak az emberek. Sem ételt, sem energiát, sem vizet, semmit."
Ekkora baromságot sem hallottam még. Mindkét nagyszülőmnél 24 fokok voltak télen, ki volt fűtve a teljes ház mint ha kötelező lenne. Papámnak szoktam segíteni begyújtani a kályhába, brutálisan sokat tüzeltek akkoriban. Nálunk max 20 fok van télen, ehhez képest az öregek megfőttek otthon mikor még gyerek voltam és sokat voltam náluk. Igenis pazarlás volt a lakást 24 fokra fűteni, de ugyanígy pazaroltak mással is.
"A lényeg, hogy kiszámolható, tervezhető - és megfizethető lett a rezsiköltsége a háztartásoknak."
Hogy lenne már tervezhető, mikor a választásokkor még azt hazudták hogy a rezsicsökkentés változatlan formában megmarad, a választások után meg az átlagfogyasztás felett hirtelen elvették? Így nem lehet előre tervezni semmit, ki tudja a jelenlegi rendszer meddig marad meg...
Sok válasz jött azt illetően hogy a rezsi csökkentés mennyire fasza, de mint ahogyan a kérdés végén írtam igazából nem olcsóbb csak más módon fizetik ki a fogyasztók. Nincsen ingyen ebéd. Ezért nem is értem mit lehetne "elvenni"?
Az országba akkor sem fog más áron bejönni. Ez nekem kicsit egyenesen arányos azzal mintha úgy csinálnánk hogy van a medencének a belehugyozós fele meg a nem belehugyozós fele..
"igazából nem olcsóbb csak más módon fizetik ki a fogyasztók. "
Én meg konkrétan leírtam, hogy de, igazából is olcsóbb.
Olvastad valahol, hogy jaj most sokkal olcsóbb a gáz meg villany annál amit fizetünk és elhitted.
Nem az.
Nézd meg a 2012 előtti lakossági árváltozásokat, az folyamatosan nőtt, teljesen függetlenül attól hogyan változott közben a világpiacon a gáz meg áram ára.
Valóban nem annyit fizetünk amennyi éppen a világpiaci ár, de ennek oka, hogy nem a világpiaci árat kell megfizetni akkor amikor kifizeted a számládat, hiszen azt a gázt, áramot, vizet és egyebet amit éppen elhasználtál azt nem akkor vették meg a világpiacon.
Most azt a gázt használod el amit még tavaly ősszel töltöttek be a gáztározókba az akkori vételi áron. Most pont amiatt alacsonyabb a gáz ára a világpiacon mert nem most akar minden ország egyszerre gázt venni a gáztározóik feltöltésére és most alacsony a gázfogyasztás, hiszen nem kell fűtenie a lakosságnak. Mellette az ipari fogyasztók kifizették a piaci árat és meg is tapasztalhattad a brutális áremelésekben ennek hatását, következményét.
Te most azt hiszed, hogy ha a kormány nem tartja meg a rezsicsökkentést - vagyis ahogy hiszed, nem kell más forrásokból fedezni a rezsicsökkentés esetleges elmaradt költségeket és a rezsi ára is mozogna a piaci árakkal, akkor jobban járnál.
Pont ellenkezőleg. Akkor a kisnyugdíjasnak és a minimálbért keresőnek is ki kellene fizetnie a brutális rezsiárakat IS meg az áremelkedéseket IS. Aztán pár hónappal később "örülhetne", hogy már nem olyan brutál drága az amit a boltban akar megvenni és már nem fizet olyan brutál sokat rezsire IS.
Csak addigra tönkremenne vagy megfagyna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!