Az, hogy ennyire nem állunk ki a tanárok mellett, általános-középiskolás traumáinkra vezethető vissza?
Arra gondolok, hogy mindenkinek van valami negatív élménye iskolából, sok esetben egy konkrét tanárral kapcsolatban. Engem pl. testitanárnőm alázott, egyszer nyilvánosan felpofozott a többiek előtt, de rendszeresek voltak még középiskolában is a direkt megrendszabályozásra menő feleltetések, komplett osztály szívatása. Kevés tanárnál éreztem azt, hogy egyenlően bánna velünk, mindig az alá-fölé rendelt viszony volt meg a hatalommal való alkalmi vagy rendszeres visszaélés. Nekem a mai napig van egy visszatérő álmom, az, hogy valamiből megbukom, és mindenkinek van valami hasonló sztorija ebből az időből.
Vannak természetesen nagyon tisztességes és emberileg minőségi tanárok, de nem ez a többség.
Szóval az, hogy lényegében az egész tüntetéssorozat mára diákok tinilázadásává züllött köszönhető annak szerintetek, hogy igazából van egy alapvető ellenszenv gyerekkorunkból a tanárok iránt?
11
Akkor jól látod a problémát. Rossz a rendszer már régóta és már régóta nem hajlandó senki sem foglalkozni vele.
Pedig kellene, pont azért amit te is leírtál, hogy a jó tanárok nagyon fogynak.
Ehhez kell pénz és egy jobb (egy jó) rendszer.
De ne a hírhozót gyilkoljuk meg aki ki mondja, hogy baj van hanem annál kéne reklamálni aki a bajt okozza.
"Oké, több pénzt kapjanak."
NEM! Nem csak a pénzről van szó. Miért nehéz felfogni, hogy nem csak a pénz miatt megy a tüntetés?
"Tehát azért ilyenek, mert a tanároknak kevés a fizetésük?"
Nem. Egyébként ez a probléma az iskolákban is jelen van. Ott is tapasztalják, hogy már alsó tagozatban is egyre rosszabb képességű gyerekek kerülnek be.
11 " 10/1 volt olyan tanár, aki motiválni tudott minket, akit tátott szájjal hallgattunk és imádtuk az óráit. Az összes többi vagy nem tudott tanítani, (volt aki nem is akart, és egész órán sztorizgatott) vagy emberileg volt nulla"
Pont ezért kéne magas fizetés, hogy ne ilyen selejtek tantcsanak
Én egyetértek veled, a középiskolai tanáraim nagy részét a mai napig nem tudom értékelni. Szakmailag, emberileg, hadd ne mondja, minek tartom őket.
De itt most nem arról a néhány tanárról van szó, akik valaha tanítottak minket, hanem a pedagógiáról, mint szakmáról. Azt kell megmentenünk, és azért kellene kiállnunk, hogy a jövőben legyen egyáltalán tanár.
11: a bérigényük azért jogos, mert tényleg gyalázat, hogy egy pultos jobban keres náluk. Azért nem jó soha semmi, mert nem is változik semmi.
De teljesen adom, hogy valójában nem rendelkeznek szakmai tudással, az általános-középiskolai tananyag totál túlbonyolított és 90%-ban felesleges. Olyanok mennek tanárnak, akik nem vitték többre vagy éppen nincs más választásuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!