Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A státusztörvény vonzóvá...

A státusztörvény vonzóvá teszi a tanári pályát? Sokan fognak képzésre jelentkezni, lesznek, akik visszatérnek a pedagógus pályára emiatt?

Figyelt kérdés
A 48 órás munkahét, a 90km-en belüli kivezényelhetőség, a negyed éves felmondási idő, a minimum bruttó 410.000Ft-os fizetés, a sztrájktilalom, véleménynyilvánítási tilalom, a plusz fizetés nélkül elvégzendő helyettesítések, a teljesítménybérezés.
2023. jún. 10. 16:16
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
79%
Hát inkább jobban elbaszák amit még lehet ezzel a törvénnyel...
2023. jún. 14. 11:15
 12/21 anonim ***** válasza:
0%

20+ éve diplomáztam még az akkori TFK-n. Akkoriban nem volt szabad tanári állás, akkor vettek fel egy iskolába, ha valaki nyugdíjba ment, vagy meghalt. 3 évet tanítottam egy belvárosi általános iskolában, de az igazgató minden fiatal tanárt elüldözött az iskolából a vaskalapos, diktatórikus nézeteivel.

14 évet dolgoztam versenyszférában (informatika). Egy csomó tanfolymot elvégeztem, a pozícióm, fizetesem jó volt.

Szültem 3 gyereket, nemsokára lejár a GYET. Én azért mentem tanárnak, mert szeretek tanítani. A fizetés nagysága részemről sokadik szempont, a férjem jól keres.

Nekem minden szempontból megfelelő a mostani fizetés, munkaidő, munkarend, és nem lepődök meg azon, ha egy szerződésben 3 hónap felmondási időt kötnek ki (a munka törvénykönyv szerint 5 év után mindenhol annyi...), vagy beleírják, hogy a munkavégzés helye változhat. Ez eddig minden multis szerződésemben benne volt, de max olyan kiküldetésre küldtek pár hétre, amit elvállaltam, mondhattam volna nemet is. (Amúgy a tv tervezet alapján a tanár is mondhat erre nemet, es Bp-en belül a kerületen belül lehet valakit áthelyezni a covid-hoz hasonló szükséghelyzet esetén. Tehát a pánik e téren is vihar a biliben)

Hahaha! Túlóra... Eddig egyetlen olyan cégnél dolgoztam, ahol nem volt szabad túlórázni, csak előre elrendelt (kötelező) túlóra volt. Mindenhol máshol a 8,5 órából 12-13 lett majdnem minden nap. Max az évi prémiumban komenzálták, beírni tilos mindenhol.

Szóval akik most nyafognak, azoknak javaslom, hogy szerezzenek tapasztalatot máshol, akkor értékelni fogják azokat a kiváltságokat, amiket most élveznek, és nem is fogják fel azokat.

Nekem a gyerekeim mellett pont a tanári munka a megfelelő életforma. Ezért IS lettem anno tanár.

Őszintén örülök neki, hogy pályát módositanak azok, akik kizárólag a fizetésért jártak eddig be egy iskolába, mert nagyon jól látom, a gyerekeim melyik tanára ilyen, és melyik az, aki a gyerekek jövőjét tartja szem előtt. Akinek szenvedélye, hobbyja a tanítás, az megy be tanítani. Akinek az iskola csak egy munkahely, az keressen mást! Így végül mindenki nyer.

Én örülök a változásnak!

Az örökös, mindenen nyafogást meg be kell fejezni! Akinek most ennyire könnyű felmondania, az eddig is megtehette volna nyugodtan. Dehát egy csomóan azért bem tették, és nem is fogják tenni, mert rájönnek, hogy 40 évesen van egy máshol alig használható diplomája, a többségnek nyelvtudása, szg ismerete közel zéró, egyéb végzettsége nincs. Szóval elmehet a Lidl-be lisztet pakolni, vagy talán (!) egy call centerbe agentnek nettó 250-ért váltott, 3 műszakban dolgozni a ranglétra legaljára. De majd megtapasztalják, és kisebbre állítják a hangerőt.

Nem fognak felmondani sokan, mert remélhetőleg annyi magukhoz való eszük van, hogy mindezt lássák. Sok hűhó semmiért megint... (Ismét: nekem jó lenne, ha mégis felmondanának)

2023. jún. 19. 15:25
 13/21 A kérdező kommentje:

Az utóbbi években sok idősebb tanár is hagyta ott a pályát, mert egyre nagyobb volt a megterhelés.

Amikor egy iskolában 5 tanári állás hirdetés van, akkor valószínűleg nagyobbak az elvárások, mint akkor, amikor kihalásos alapon veszik fel az új tanárt.

2023. jún. 19. 15:43
 14/21 A kérdező kommentje:

Ja és nem mindenki a férje piócája.

Van, akinek nincs férje és magát kell fenntartania a saját fizetéséből, vagy a férje is tanár.

2023. jún. 19. 15:45
 15/21 anonim ***** válasza:
25%

#13 Rettegek...

#14 Mivel 12 éve is már nettó 400 fölött kerestem, ezért a GYED-em sem volt alacsony. Nem a ferjem piócája vagyok, hanem 3 gyereket nevelő anya, aki a GYET alatt amúgy mellesleg dolgozott majdnem végig. Ha nem okozna számodra problémát a szövegértés, felfogtad volna amit irtam.

A férjem jól keres, akár az én fizetésem nélkül is megélnénk, ezért nekünk nem probléma, ha kevesebbet viszek haza.

Akinek a férje is tanár, az menjen el multiba pénzt keresni, ahogyan én tettem eddig. Akinek nincs férje, gyereke, az miért nem él meg a 300 nettóból? Ne gyere az özvegy, 10 gyerekes tanítónénikkel, mert ebből igen kevés van, és az ilyenne bármilyen munka mellett nehéz a dolog.

Amúgy felfogtad, hogy a call center agent kezdő alapfizetése alacsonyabb, mint egy 10 éve tanító tanáré? Érted az összefüggést? A kiugró tanár a diplomáját verakhatja szépen a fiókba, letehet 2-3 nyelvvizsgát a keresett nyelvekből, es máris megkapja azt az alapfizetést, amit az érettségizett, 21 eves agent kap. Hajrá! Agentként, ha nem teljesítesz pluszt, akkor annyi is marad a fizetés.

Lehet nyugodtan tovább nyüszögni!

2023. jún. 19. 15:59
 16/21 A kérdező kommentje:

A ped 1 tanári fizetés nettó 260 ofő pótlékkal.

10 év után is csak minimálisan emelkedik.

Én ilyen embereket ismerek.

A kocsi fenntartása (az autószerelő órabére tízszerese a tanárénak), az EÜ ellátás már magánban kell csinálni (nem úgy, mint 14 éve), és sorolhatnám, hogy miylen problémákkal nem találkozik egy jól kereső férjű anyuka.

Remélem lecserél a férjed és akkor mehetsz beteljesíteni az álmod, hogy tanár legyél.

2023. jún. 19. 16:16
 17/21 anonim ***** válasza:

#16 Nem tudom, milyen iskolában tanítasz, de én meg másmilyen fizetéseket látok. A tanárok többsége 2 kocsival jár, saját lakásban, házban lakik, Balatonon nyaral.

Az autószerelő vállalkozó, aki sokszor 16-18 órát dolgozik, egyébként meg emberi életekért felel a munkájával. Ha az általa szerelt autó műszaki hiba miatt balesetezik,a szerelő börtönbe kerülhet. Másrész közvetlen profitot termel versenyszektorban. Szabadáras, csak az üzleti verseny határozza meg az óradíját. Mint a magántanár, vagy mint az új tv szerinti állami szektoros tanár. Ezt is érted?...

Kötelező amúgy autót birtokolni, használni? Tényleg? Érdekes...

Az EÜ ellátás ugyanúgy TB alapú a tanárnak, mint másnak. A magánklinika sem kötelező, Mari néninek sem jár, nekem sem, a tanárnak sem.

A pocsék tanárok lesznek "lecserélve", nem én a házasságomban. Miért is turkálsz más magánéletében ilyen gusztustalanul?Köszönöm, 18 éve házasodtunk, és egyikünk sem szándékozik *lecserélni* a másikat. Merthogy - mint próbáltam szemléltetni - nem pénz alapú a kapcsolatunk (úgy tűnik, ezt a verziót te nem ismered. Sajnállak...) soha nem is volt az. Amúgy azt is érthetnéd az írásaimból, hogy semmit nem kaptunk ajándékba. Nem vártuk állambácsitól a sült galambot, hanem megdolgoztunk mindketten mindenért, amink van. Nincs hitel, nincs CSOK, nem örököltünk, nyertünk, kaptunk semmit senkitől. Esetleg, ha te is elkezdenél DOLGOZNI a s3ggvakarás, és nyivákolás helyett, te is jutnál egyről a kettőre. De te ingyen pénzre vágysz. El kell keserítselek: a tanári pályán kívül sehol nem kapsz ellenőrzött minőségű, elvégzett munka nélkül fizetést...

Nyomorult egy lelkivilágod van...

Tudom, hogy az a célod itt, hogy válaszoljak a provokatív kommentjeidre, és lepontozhass. Ez a napi örömöd, amit eddig meg is kaptál. Viszont innentől nem tartom fontosnak, hogy neked ezt megadjam, szóval részemről mindent elmondtam, befejezem a kommunikációt.

Legyen boldogabb életed, mint eddig volt, és ne másokat akarj megnyomoritani a saját tehetetlenséged miatt! Ha iskolában tanítasz, pontosan emiatt nem vagy odavaló, menj el lisztet pakolni, de gyerekek közelébe ne kerülj!

Pá...

2023. jún. 19. 17:07
 18/21 anonim ***** válasza:
55%
#12 Azt nem értem, hogy akkor miért nem mész tanárnak MOST? Nincs állás? Merthogy van (nálunk is most mondott fel a matektanár, meg van két másik álláshelyünk is nyugdíjba vonulás miatt).
2023. jún. 19. 19:32
 19/21 anonim ***** válasza:

#18 Azért, mert a GYET alatt még egy tanfolyamot le szeretnék tenni, hogy ha az iskolákban nem javul a tanári gárda hozzáállása, akkor maradok az IT-nél, a tanfolyam miatt magasabb pozícióban. Másreszt megvárom, amíg ez a helyzet tisztul kicsit, majd utána döntök. Én ráérek...

A covid alatt a mi iskolánkban sem volt online oktatás egyáltalán. 1.5 év alatt a ket sulis gyerekemnek 9 DARAB onlie órája volt megtartva. Tantárgyanként naponta kaptunk egy oldalszámot három feladaszámmal, es ennyi. Sem kerdezési lehetőség, sem ellenőrzés, sem oktatás NEM volt több, mint egy évig! Amit a gyereknek megtanítottam, megoldott, azt fotóztam, videoztam, DKT-ba google photos linken beküldtük. A lezárások után derült ki, hogy még csak meg sem nézték, amit a gyerek elvégzett.

Gyakorlatilag az én gyerekeimet, meg zoom-on még 4 másik gyereket foglalkoztattam, és végeztem el a tanáraik munkáját. Majd éjszaka megcsináltam a saját munkámat is.

Az egész iskola így "működött". Ilyen emberek közé nem megyek még látogatoba sem... Remélem, tisztul a szakma, akkor elgondolkozok rajta...

2023. jún. 19. 19:51
 20/21 A kérdező kommentje:
akkor menj tanárnak, de pofára esés után emlékezz arra, hogy áradoztál a jó tanári fizetésekről és kényelmes munkahelyről.
2023. jún. 19. 21:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!