Az Orbán-kormány nemzetpolitikája milyen hatással volt a nemzeti öntudatodra?

@8 "Szerinted, kiről állít ki szegénységi bizonyítványt az a vedéglátóipari alkalmazott, aki a betérő külföldi vendég előtt a földre köp, ha megtudja, hogy az magyar?"
Szerintem a magyar kormányról.
"Te viszont nem akadsz ki a pincér otromba gusztustalanságán, hanem inkább eltitkolod a magyarságodat... Hát, gratulálok!"
13 évnyi fidesz megtette a hatását. Sajnos.

14:
“az a problémás, hogy Orbán nehezen tud az emberek egyszerű nyelvén beszélni”
Érdekes, nekem pedig úgy tűnik, hogy előszeretettel használja az egyszerű (mi több primitív) emberek nyelvét, jó populista módjára hatásosan előhívva belőlük az “egy közülünk” érzését, illúzióját.

2022-ig liberális voltam némi nemzeti öntudattal. Nem mondom, hogy büszke voltam a magyarságomra, de volt egy egyértelmű magyarságtudatom, zavart a negatív általánosítás, szívesen meséltem külföldieknek a magyar kultúra szerethető hülyeségeiről, ajánlgattam nekik a jó helyeket az országban, bizonygattam, hogy nem olyan rossz hely ez, mint ahogy sokan gondolják.
A háború óta szégyellem, hogy magyar vagyok, ha lehet akkor külföldiek előtt letagadom, de ha mégis kiderül biztosítom róla, hogy én is tisztában vagyok vele, hogy ez egy sz*rfészek, amit messziről kerüljön el mindenki, aki tud.

Külföldön volt rá többször példa, hogy amikor kiderült, hogy magyar vagyok, visszakézből kaptam egy "Mi a fene történik nálatok?"-at. Ez konkrétan megtörtént Lengyelországban, Németországban, de még Sziciliában is volt hasonló eset, bár ott kicsit árnyaltabban fogalmazott az illető.
Én kimondottan örülök neki, hogy a történelem során elöször történt meg, hogy egy államfő elvette az ország felének a nemzeti öntudatát és országnélkülivé tett minket. A magyarságtudatomat Európában szabadságtudat váltotta bennem, pedig 2010-ig -első Orbán kormány included- kimondottan büszke voltam a magyarságomra és azokra a történelmi szereplőkre, akik a világ sorsát is befolyásolták, számitógépestül, rubik kockástúl, kultúrálistúl, meg mindenestűl. 13 év után, ezt az örökséget dobtuk ki a kukába és hoztak létre a mimagyarok, valami félelmetes trágyát.

"2006-ban minden igazi magyarban felerősödött a magyar öntudat."
Ez valószínűleg valahol igaz, viszont pont Gyurcsány kapcsán sül ki legjobban a fidesz megosztó politikája. Az alábbira gondolok:
Ha elfogadjuk, hogy Gyurcsány és bandája a magyarság szélhámosai és károkozói voltak, akkor mind mondd el Orbánékról az, hogy soha meg se próbálták elszámoltatni őket? Ezt úgy hívják, hogy cinkostárs. Üvöltheti az ügyész, hogy "bűnös, bűnös!", de ha aztán le sem teszi a vádat és nem indít eljárást, akkor számomra súlytalan az üvöltözése is. Change my mind.

Egyébként a fentitől függetlenül is azt tudom mondani, hogy a fidesz rombolta a nemzeti öntudatot egy kollektív szinten.
Az ellenzék és semlegesek oldaláról:
- A fidesz állandó háborús retorikája "aki nincs velünk, az ellenünk van" életérzést hozza vissza. Nincsenek társadalmi egyeztetések, nincs vita, vagy érvek ütköztetése sem, ahogy kompromisszum, vagy gesztus sem az igazságosságra. Mondok néhány példát:
- Az EU-ban eldöntik, hogy K+F-re több forrás fog jutni -> a fidesz betarálja az MTA-t, kinevezi a sajátjait az élére és ha ezzel gondjuk van, akkor megvonják tőlük a törvény adta forrásaikat, ki listázzák őket, betámadják minden munkájukat. Az átalakítás után persze már nem számít, hogy mi lett az eredmény.
- A fidesz elveszi az önkormányzatoktól az iskolafenntartásokat (nagyrészüket jó indokkal, másik részüket csakúgy) aztán vice házmesterkedik az igazgatói kinevezésekkel.
- Előzőhez kötődve egy kicsit átírják a munkatörvénykönyvét a munkavállalók kárára, csökkentik a sztrájk erejét és ha vannak szervezetek vagy mozgalmak (gondoljunk 2015-től bármelyik tanártüntetésre, vagy egészségügyi sztrájkra), annak tagjait kirúgják, vagy vegzálják. Legfrissebb példa erre az orvosi kamara. Persze ugyanazt nem fogják megcsinálni pl. az iparkamarával.
- Maga a fidesz hozta be a KATA intézményét, azzal a szöveggel, hogy a kisvállalkozókat így fogják kifehéríteni. Aztán amikor megígérték az EU-nak, hogy több lesz a társadalmi egyeztetés, rá egy éjszaka leforgása alatt beszántották az egész KATA rendszert és a katások kollektíváját csalóknak könyvelték el.
- Amit a fővárossal tesznek pénzügyileg az önmagában is megér egy misét.
Aztán lehetne sorolni még egy csomó példát, de a lényeg ugyanaz: a fidesz előszőr lő és csak utána kérdez, HA kérdez bármit is.
Aztán ott van a kommunikáció:
- Hiába vagy/voltál jobbikos, el lettél könyvelve ballibsinek. Hiába vagy centrista, vagy csak szkeptikus/kritikus, el lettél könyvelve Gyurcsányistának. Személyes tapasztalatból is mondhatom, hogy mikor kimegyek egy tüntetésre saját elhatározásból aztán azt kapom a fejemre az államhatalomtól, hogy sorosbérenc kollaboráns vagyok, akkor az nem építi a nemzeti öntudatom. Ennél 1000x jobb lett volna az, ha csak elkönyvelnek hülyének, vagy nem értenek egyet velem, akkor úgy érzem, hogy legalább a tartalommal foglalkozunk. De nem, engem be kell skatulyázni hamis ellenségképekbe és a személyemet és motivációimat támadni, mintha nem a nemzetért emelném fel a hangomat, hanem ellene.
- Úgy általában az, hogy a magyaroknak csak "ellenségeik" vannak a kormány retorikájában is lelkileg megterhelő önmagában. Értitek, nem vitapartnereink, vagy ellenfeleink, vagy érdekellentettjeink. Nem, nekünk ellenségeink vannak. Belföldön és külföldön egyaránt. És ahogy egyre jobban a gyűlnek a példák és kisül, hogy csak a fideszre értendő kritikákat is nemzeti kritikáknak értékelnek, akkor hopp, ki is van sajátítva a nemzet fogalma. Pl. az, hogy a fideszt kizárták a Néppártból az színtisztán egy pártpolitikai ügy (a KDNP, ami szintén a kormány tagja pl. bent is maradt), ennek ellenére eljátszották itt a hattyú halálát és nemzeti sértésnek és tragédiának tudták be.
Aztán nézzük már meg ezt az egészet a kormánypártiak oldaláról is:
- Biztos, hogy bizonyos fideszesekben erősítette Orbán a nemzeti öntudatot, a fideszesekből pedig sok van. De nem tudnánk minőségi különbséget tenni nemzeti tudat és nemzeti tudat között? Ez alatt azt értem, hogy azok a fideszesek, akik állandó áldozati szerepben vannak (victim mentality), sértődöttek, elzárkóznak mindentől a saját kis buborékközösségükön kívül, azok vajon mennyire építik ezt a hazát? Biztos mindenkinek van egy állandóan pesszimista, ingerült, sértődékeny, forrófejű, vagy épp lelombozó energiavámpír típusú ismerőse. Mégis mi hasznunk lehet abból, ha erre és ilyenekre alapozzuk a nemzeti öntudatunkat? Márpedig ha állandóan áldozatként akarunk gondolni magunkra, akinek csak ellenségei vannak és összefog ellenünk az egész világ, akkor ilyenek leszünk.
- És ha most el is hagyjuk a háborús és áldozati szerepes retorikát, mégis milyen példamagyarságot adott nekünk a fidesz? Mit üzen nekünk Mészáros Lőrincz esete? Ez nemcsak a korrupcióról szól. Korrumpált emberekkel is lehetne előremutató munkát végezni, de a NER kötelékében nem ez van. Mészáros elsősorban magyar cégeket vásárol fel, nem külföldieket. Ugyanúgy elnyomja a magyar KKV tulajdonosokat, ha megélhetést akarsz magadnak, akkor a NER-nek vagy az alvállalkozója, nem pedig magadnak. A NER és a nagy gonosz multik között csak az a különbség, hogy a nagy gonosz multiknak Orbánék sok éves adómentességet és adókedvezményt adnak. Aztán ironikus módon azért utáljuk őket, mert élnek is vele. De a multik legalább stabil, piaci alapú munkát, technológiát, nemzetközi ismereteket adnak. Mészárosék nem fektetnek innovációba, nem törődnek a minőséggel, külföldön piaci alapokon meg se állják a helyüket. Ez lenne a magyarság példaképe? Ez lenne a nemzeti öntudat? Hogy megalkudtunk saját magunkkal és inkább csináljunk sz"r dolgokat, csak mást oda ne engedjünk a fazékhoz? Ha a NER nem elherdálná a pénzt, hanem valóban visszaforgatná és befektetné (értsd: a magyarságba, az emberek képzésébe, innovációba, nem pedig betonba és a legkisebb hozzáadott értékű összeszerelő üzemek létesítésébe), akkor ez egy sokkal validabb morális kérdés lehetne, de így ez csak nettó kizsákmányolása a nemzeti öntudatnak.
És csakhogy hozzak néhány általánosabb problémát a fidesz nemzeti tudatépítésével:
- Elvileg mi egy "erős és büszke" ország vagyunk, de törvényileg akarjuk betiltani a hajléktalanságot, rendőrökkel el is égettetjük a cuccaikat, ha úgy van. Ez nem egy erős és büszke hozzáállás.
- Törvényileg kinyitjuk a kaput, hogy anyák pereljék a lányukat és apák a fiaikat, hogy bepereljék őket az ellátásukért. Ha ezt így kell kikényszeríteni, akkor ez nem egy erős és büszke hozzáállás.
- A cigánysággal mi van? Még mindig nincs kezelve a probléma, aki pedig ezen még nyerészkedett is (Farkas Flórián), azt is bevédték. A közmunka révén nem történt más, csak saját melósokként kezdték el kezelni ezeket az embereket, pedig szerintem a cigányság kérdése a magyar nemzeten belül ennél azért biztosabb és hosszútávúbb megoldást kívánna.
- Aztán még egy csomó mindenről lehetne beszélni, a mostani státusztörvénytől kezdve a "mindent is elajándékozunk olyan alapítványoknak, ahol a sajátjaink ülnek, csak senkinek ne legyen beleszólása" át, a kamu konzultációkkal folytatva, ahol mindenről kérdezzük az embereket, csak az oktatásról, egészségügyről, komolyabb, a társadalom 1%-ánál többeket érintő döntésekről nem, egészen odáig, hogy pártpolitikai megfontolásból konzerváljuk a külhoni és kiköltözött magyarok állapotát, ahelyett, hogy minden erőnkkel azt támogatnánk, hogy térjenek haza vissza hozzánk.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!