Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Debreceniek, ti hisztek még a...

Debreceniek, ti hisztek még a polgármestereteknek?

Figyelt kérdés

Januárban így nyilatkozott:

[link]

Ez meg tegnapi hír:

[link]

2023. máj. 10. 12:08
1 2 3 4
 21/36 A kérdező kommentje:
20-as, Debrecenben élek, cívis vagyok. Pontosan tudom, mennyire nincs vize Debrecennek. Nem magamért aggódok, nekem már nem sok van hátra, de a gyerekeink, unokáink jövőjéért igen.
2023. máj. 14. 14:38
 22/36 anonim ***** válasza:
22%

21 - Én is debreceni vagyok.

Én is felelős vagyok a gyermekeim jövőjéért.

És nem fogok aláírni az akkuberuházások ellen: Debrecennek rengeteg vize van, Debrecenben még soha nem volt vízkorlátozás!

1990-ben a DEKO egymaga több vizet fogyasztott naponta (24.000 köbméter), mint amennyit az egész Déli Gazdasági Övezet fogyasztani fog!

Debrecenben jelenleg 40.000 köbméter a napi vízfelhasználás (ipar + lakosság)

A víz és csatorna rendszer napi 100.000 köbméter átlagfogyasztást, és/vagy napi 120.000 köbméter csúcsfogyasztást képes kezelni.

Gondolod, hogy valakiknek is megérne egy 4.000 milliárdos beruházásba fektetni, ha a gyártáshoz szükséges feltételek egy kicsit is hiányoznának?!

Hidd el, hogy nem lesz azzal semmi baj!

Inkább ez, mint pl. Nagyváradon egy hatalmas gumigyár...

2023. máj. 14. 15:32
 23/36 anonim ***** válasza:
52%
22-es, annyira van víz, hogy az éppen, hogy megtelt Vekeri tó már megint szárad kifele, pedig még most egész esős is az időjárás. Annyi eszed sincs, hogy fel bírd fogni, hogy az 1990 óta eltelt több mint 30 év is arról szólt és az az előtti 40 év is, hogy folyamatosan szívattyúzzák ki a föld alatti vízkészleteket jóvl többet mint amennyi utánpótlás keletkezik. Erre pedig rájön a klímaváltozás is, az egyre forróbb és szárazabb nyarak. Majd akkor légy ilyen nagylegény, ha majd bevezetik a vízkorlátozást mint Dél-Afrikában, vagy Kaliforniában, nem lesz mivel öntözni a termét csontig emelve a termények árát, de a kínaiak akksigyára az akkor is vígan zabálja majd a vizet.
2023. máj. 15. 02:13
 24/36 anonim ***** válasza:
17%

23 Ha debreceni lennél és nem hülye, akkor tudnád, hogy a Vekeri tó, és az erdőspusztai tavak azok mesterséges tavak, élő vízutánpótlás nélküliek!

Mindegyik száradt már ki - az időjárás függvényében. Olyan mint egy lavór víz - párolog a rohadék. Ha nem öntöd utána, akkor az bizony ki fog száradni. De nincs jelentősége, mert nem a tavakból lesz a vízellátás biztosítva, azok megkapják majd a Civaqua program tiszai vizét.

Végre a szürke víz is hasznosítva lesz!

2023. máj. 15. 09:58
 25/36 anonim ***** válasza:
52%
24-es, ha nem lennél faék egyszerű akkor tudnád, hogy a Vekeri-tó a Kati-ér vízhozamából lett kialakítva duzzasztással és ez az ér látja el vízutánpótlással is. Csak, hogy a Kati-érben sincs már víz az év nagy részében a csökkenő talajvízszint és csapadékmennyiség és a növekvő hőmérséklet miatt. A Civaqua progpram csak akkor ér valamit, ha épp a Tisza víze is elegendő, de mostanában már az sem garantált. Ha a fidesz propagandáján kívül is tájékozódnál, akkor tudnád, hogy több európai folyó is rekord alacsony vízszinteket produkál az utóbbi években. A Garda-tót is kiszáradás fenyegeti, pedig kicsivel komolyabb vízgyűjtő területen fekszik mint a Vekeri tó.
2023. máj. 15. 11:56
 26/36 anonim ***** válasza:
17%

25 Te tudod hogy hol van a Kati-ér "forrásvidéke"? Tudod, mekkora a vízgyűjtő területe?

Minden tó, folyó hol leapad, hogy kiárad. A Balaton esetében is volt már olyan, hogy katasztrofálisan alacsony volt a vízállás, aztán meg kicsaptak a hullámok.

A Vekeri tó is volt annyira tele, hogy a Kati nevű hajó járt rajta, aztán kiszáradt. Most megint tele van, csak a Kati hajót lopták el...

A debreceni vízellátásnak köze nincs a Vekeri tóhoz.

A Keletiből kapja a vizet, annak meg mindig azonos a vízhozama, a vízmagassága, szinte korlátlanok a lehetőségei:

A Keleti-főcsatorna által szállított víz éves felhasználása jelenleg:

öntözés 8-20 millió köbméter

halastavak 50-100 millió köbméter

ipari 20-30 millió köbméter

kommunális 3-4 millió köbméter

ökológiai 15-20 millió köbméter

vízátadás 250-300 millió köbméter

Jelenleg Debrecen 14.600.000 köbméter vizet használ fel. Ha minden üzemet beüzemelnek lesz 40 millió köbméter. (ez esetben a rétegvíz-kivételt nem is számoltam, ugyanúgy a szürke vizet sem...)

Mi a bajod ezzel?

2023. máj. 15. 16:53
 27/36 anonim ***** válasza:
26%

26-os, Debrecen területe évente 5 mm-t süllyed amiatt, hogy a város alatti vízkészlet csökken. [link]

A Keleti-főcsatorna a Tiszából kapja a vizét. Ha a Tisza vízszintje leapad a Keletié is, a Pó-folyó is ki tudott száradni és a Dunán is volt pár éve extrém alacsony vízállás. Mellesleg a Tiszából se lehet ész nélkül kivenni a vizet, mert vannak még városok amelyeknek legalább annyira szüksége van a Tisza vizére, mint Debrecennek.

2023. máj. 15. 17:20
 28/36 anonim ***** válasza:
52%

27 - Eszement ostobaságokat hordasz össze!

Debrecen egyes részei süllyedtek (Kistemplom, Déri Múzeum) azért, mert egy régi tó, a Pap-tava helyére épültek. Ennyi. (ha van más forrásod, köszönettel vesszük)

A Keleti-Főcsatorna zsilippel van lezárva a Tiszalöki duzzasztónál, így onnan csak lefelé folyik a víz, ha lezárják a zsilipet. Ez iszonyú mennyiségű víztömeg: közel 100 km hosszú, 30 méter széles és 3-4 méter mélységű víz. Gyakorlatilag ez állandó. A Tisza vize ilyenkor szabadon elfolyik, mert nincsenek kiépítve a víztározók amik ilyen csapadékos időben felfogná, és tárolná a rengeteg vizet - még a Tisza-tavat sem fejezték be. (ez már nem érinti Debrecent).

Sajnos rengeteg vízügyi beruházásra lenne szükség az országban.

Debrecen már 50 éve issza a Tisza vizét, úgyhogy ez nem új-keletű megoldás.

2023. máj. 17. 22:43
 29/36 anonim ***** válasza:
53%
28-as aki ostobaságokat írkál az te vagy. Semmit nem tudsz megcáfolni amit írok, csak hülyeségeket hordasz itt össze-vissza. Olvasd már el a cikket amit linkeltem, ha tudsz még olvasni egyáltalán és utána okoskodj hülyeségeket.
2023. máj. 17. 22:55
 30/36 anonim ***** válasza:
52%

29 - Leírtam a tényeket.

A tényeket neked kell elfogadnod.

Ha nem fogadod el, akkor nem fogadod el. Kit érdekel hogy mit csinálsz?

Menj el a Kistemplomba, ahova már 3 lépcsőn kell lefelé menni, pontosan a süllyedés miatt! De ez építése óta süllyed, mert tényleg egy lecsapolt tó helyére épült vagy 300 éve. Száz évente egy lépcsőnyit süllyedt. Köze nincs az újkori vízkivételhez!

Remélem ma is tanultál valamit: rád fér.

2023. máj. 18. 07:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!