Debreceniek, ti hisztek még a polgármestereteknek?
21 - Én is debreceni vagyok.
Én is felelős vagyok a gyermekeim jövőjéért.
És nem fogok aláírni az akkuberuházások ellen: Debrecennek rengeteg vize van, Debrecenben még soha nem volt vízkorlátozás!
1990-ben a DEKO egymaga több vizet fogyasztott naponta (24.000 köbméter), mint amennyit az egész Déli Gazdasági Övezet fogyasztani fog!
Debrecenben jelenleg 40.000 köbméter a napi vízfelhasználás (ipar + lakosság)
A víz és csatorna rendszer napi 100.000 köbméter átlagfogyasztást, és/vagy napi 120.000 köbméter csúcsfogyasztást képes kezelni.
Gondolod, hogy valakiknek is megérne egy 4.000 milliárdos beruházásba fektetni, ha a gyártáshoz szükséges feltételek egy kicsit is hiányoznának?!
Hidd el, hogy nem lesz azzal semmi baj!
Inkább ez, mint pl. Nagyváradon egy hatalmas gumigyár...
23 Ha debreceni lennél és nem hülye, akkor tudnád, hogy a Vekeri tó, és az erdőspusztai tavak azok mesterséges tavak, élő vízutánpótlás nélküliek!
Mindegyik száradt már ki - az időjárás függvényében. Olyan mint egy lavór víz - párolog a rohadék. Ha nem öntöd utána, akkor az bizony ki fog száradni. De nincs jelentősége, mert nem a tavakból lesz a vízellátás biztosítva, azok megkapják majd a Civaqua program tiszai vizét.
Végre a szürke víz is hasznosítva lesz!
25 Te tudod hogy hol van a Kati-ér "forrásvidéke"? Tudod, mekkora a vízgyűjtő területe?
Minden tó, folyó hol leapad, hogy kiárad. A Balaton esetében is volt már olyan, hogy katasztrofálisan alacsony volt a vízállás, aztán meg kicsaptak a hullámok.
A Vekeri tó is volt annyira tele, hogy a Kati nevű hajó járt rajta, aztán kiszáradt. Most megint tele van, csak a Kati hajót lopták el...
A debreceni vízellátásnak köze nincs a Vekeri tóhoz.
A Keletiből kapja a vizet, annak meg mindig azonos a vízhozama, a vízmagassága, szinte korlátlanok a lehetőségei:
A Keleti-főcsatorna által szállított víz éves felhasználása jelenleg:
öntözés 8-20 millió köbméter
halastavak 50-100 millió köbméter
ipari 20-30 millió köbméter
kommunális 3-4 millió köbméter
ökológiai 15-20 millió köbméter
vízátadás 250-300 millió köbméter
Jelenleg Debrecen 14.600.000 köbméter vizet használ fel. Ha minden üzemet beüzemelnek lesz 40 millió köbméter. (ez esetben a rétegvíz-kivételt nem is számoltam, ugyanúgy a szürke vizet sem...)
Mi a bajod ezzel?
26-os, Debrecen területe évente 5 mm-t süllyed amiatt, hogy a város alatti vízkészlet csökken. [link]
A Keleti-főcsatorna a Tiszából kapja a vizét. Ha a Tisza vízszintje leapad a Keletié is, a Pó-folyó is ki tudott száradni és a Dunán is volt pár éve extrém alacsony vízállás. Mellesleg a Tiszából se lehet ész nélkül kivenni a vizet, mert vannak még városok amelyeknek legalább annyira szüksége van a Tisza vizére, mint Debrecennek.
27 - Eszement ostobaságokat hordasz össze!
Debrecen egyes részei süllyedtek (Kistemplom, Déri Múzeum) azért, mert egy régi tó, a Pap-tava helyére épültek. Ennyi. (ha van más forrásod, köszönettel vesszük)
A Keleti-Főcsatorna zsilippel van lezárva a Tiszalöki duzzasztónál, így onnan csak lefelé folyik a víz, ha lezárják a zsilipet. Ez iszonyú mennyiségű víztömeg: közel 100 km hosszú, 30 méter széles és 3-4 méter mélységű víz. Gyakorlatilag ez állandó. A Tisza vize ilyenkor szabadon elfolyik, mert nincsenek kiépítve a víztározók amik ilyen csapadékos időben felfogná, és tárolná a rengeteg vizet - még a Tisza-tavat sem fejezték be. (ez már nem érinti Debrecent).
Sajnos rengeteg vízügyi beruházásra lenne szükség az országban.
Debrecen már 50 éve issza a Tisza vizét, úgyhogy ez nem új-keletű megoldás.
29 - Leírtam a tényeket.
A tényeket neked kell elfogadnod.
Ha nem fogadod el, akkor nem fogadod el. Kit érdekel hogy mit csinálsz?
Menj el a Kistemplomba, ahova már 3 lépcsőn kell lefelé menni, pontosan a süllyedés miatt! De ez építése óta süllyed, mert tényleg egy lecsapolt tó helyére épült vagy 300 éve. Száz évente egy lépcsőnyit süllyedt. Köze nincs az újkori vízkivételhez!
Remélem ma is tanultál valamit: rád fér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!