Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha a magyar kormány szerint...

Ha a magyar kormány szerint rendben van az oktatási rendszerünk, akkor miért külföldi meg magániskolákba járatják a gyerekeiket a fideszes politikusok?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 11. 09:43
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:
0%

#30. "Ha szerinted ez rendben van, akkor"

Szerintem szándékosan szeretnéd félreérteni, amit írtam, mert ha tényleg ezt írtam volna, akkor pont passzolna hozzá a látványos és érzelmes reakciód. No mindegy...sajnálom a tanárnőt egyébként, és nem, én sem támogatom, hogy bárki is nettó 260 eFt-ért dolgozzon havonta. Számos, nagyon-nagyon gyenge teljesítményt nyújtó pedagógushoz volt viszont szerencsém, és kifejezetten nem szeretném, ha őket jutalmaznánk egy jelentős fizetésemeléssel úgy, hogy továbbra is nyújthatják ugyanazt a botrányos teljesítményt, mind eddig. De persze csak álmodozom...

Utáltam azt az időszakot, amikor heti 20 óra munkákra kapták a folyamatos fizetésemelést, amiért cserébe könyvből olvasták fel az anyagot. De rajz/földrajz/történelemtanárnak lenni meg pláne a legnagyobb császár állás volt, ahol egyszer megtanulták és túlnyomó többségében egész hátralévő életükben csak mantrázták az anyagot*. És amíg ez ilyen szépen, kényelmesen ment, addig persze ők sem törték magukat. Nem bombázták reformjavaslatokkal a minisztériumot, hogy a diákoknak jobb legyen, ne mondjuk 30 fős csoportban napi 7 órában magoló, "üljél és kussolj" szintű "oktatás" legyen a részük...vagy bármit tegyenek pl. az iskolai bullying ellen. Most, hogy 200 nettóból nem lehet megélni, hát minden bajuk van nagy hirtelen. Amit meg is értek. Tényleg. Csak valahogy 20-30 éve nem volt bajuk ennyi minden mással, vagy pont leszarták annyira hogy ma itt tartsunk. Erről egy ma pályakezdő pedagógus nyilván nem tehet, őt mindössze annyiban nem tudom megérteni, amennyiben mondjuk egy random bölcsészhallgatót sem...ha egyszer már a pályaválasztás előtt egyértelműen látszik, hogy az elvégezni kívánt szak nem nyújt megélhetést, akkor mi a fenéért nincs legalább egy b) tervük? Ha jómódú szülők gyereke hobbiként tekint a szakmára és kb. ingyen is csinálná, az oké. Ha a klasszikus felállás szerint pedagógus lány mérnökkel házadosik, az is működik...nade elvégezni a szakot és utána rácsodálkozni a világra, hogy "nem ilyen lovat akartam"? Ez már komoly tervezési probléma az én szememben...írom egyébként úgy, hogy szerintem azért összességében senki nem hoz rossz döntést, ha elvégzi a tanárit, akkor sem, ha utána nem kezd el a szakmában dolgozni. Szerintem elkerülhetetlen egy komoly reform, ami anyagi megbecsülést is el fog hozni a jó tanárok részére, és amikor ez megtörténik, még dönthet úgy, hogy munkába áll (nem pedig akkor kezdi el az egyetemet). A folyamaton ők maguk is tudnak gyorsítani azzal, ha nemcsak panaszkodnak, hanem TÉNYLEG felmondanak a mostaninál is rohamosabb tempóban.

*Félreértés ne essék, nem csak a föciről meg a töriről van amúgy szó, más területen is hihetetlenül gyenge az állomány. Természetesen a reáltárgyak esetében is igaz volt, hogy messze a legjobb (vagy még pontosabban: a tényleg értékelhető) tanáraim egyike sem pedagógus végzettségű volt, hanem matematikus és fizikus...ahogy a vidéki középiskolai matektanárok elég jelentős részének ma is komoly kihívást okoz mondjuk 60% fölé megoldani is egy emelt szintű matekérettségit, nemhogy diákokat felkészíteni rá.

2023. ápr. 11. 18:45
 32/34 anonim ***** válasza:
95%

28: hosszú folyamat, de a bérrendezés az első lépés, hogy többen lépjenek a tanári pályára, többen tanuljanak tanárnak,mert amíg látják a perspektívát, addig tanárnak is kevesebben mennek

Ahogy nőne a tanárok száma a normális bérekkel, úgy lehetne jobban a minőségre menni. Amíg nincs elég tanár, addig esély nincs a minőség javítására, mert nem lehet szelektálni, mindenkit fel kell venni.

2023. ápr. 11. 18:46
 33/34 anonim ***** válasza:
91%

"és kifejezetten nem szeretném, ha őket jutalmaznánk egy jelentős fizetésemeléssel úgy, hogy továbbra is nyújthatják ugyanazt a botrányos teljesítményt, mind eddig"

Ha előbb foglalkoztak volna a tanárok helyzetével, akkor már rég nem lennének a pályán gyenge tanárok mert kiszorították volna a jól megfizetett jó tanárok.

DE NEM LETT. Valamit valamiért. Most ez a "büntetés" azért mert nem lett időben rendezve.

Másik megoldás hagyni, hogy még rosszabb legyen és még több magyar menjen külföldre mert még a gyereke oktatását sem tudja majd itt biztosítani az egyéb problémákról nem is beszélve.

2023. ápr. 11. 18:55
 34/34 anonim ***** válasza:
32%

#33. "Ha előbb foglalkoztak volna a tanárok helyzetével, akkor már rég nem lennének a pályán gyenge tanárok mert kiszorították volna a jól megfizetett jó tanárok."

Ez egyébként kapitalizmusban szomorú, de MINDENHOL így megy...egy húszéves folyamathoz egyik kormányzó politikai erő sem akar hozzányúlni, azt majd mindig intézzék az utánuk következők, ez a default felfogás. A gond ugye az, hogy ebben a témakörben nincs azonnali eredmény, csak később derül ki bármi is, ami a mostani kormányoknak akkor már rég nem hoz szavazatot (és itt félrevezető párhuzam lenne pl. az eü, mert ott nem húsz év múlva, hanem ma halnak meg az emberek, ott az oktatással szemben van, ami azonnali cselekvésre sarkalljon).

"Most ez a "büntetés" azért mert nem lett időben rendezve."

Szerintem itt egy apró félreértés van. Ebben a vitában nem én vagyok az, aki a tanárokat sajnálja, én olyat ebben az életben már valószínűleg nem fogok. Hogy a gyereknek magántanárt kell biztosítani nyelvekből és reáltárgyakból, az meg nálam már rég "be van építve", merthogy ezt már az én gyerekkoromban is így intézték azok a szülők, akiknek nem volt teljesen mindegy, hogy mi lesz a gyerek későbbi sorsa...

"Másik megoldás hagyni, hogy még rosszabb legyen"

Amíg a Fidesz komolyabb társadalmi ellenállás nélkül el tud menni ebbe az irányba, addig valószínű, hogy ezt választja, hiszen ők sem szeretnék abba a rétegbe önteni a pénzt, ami tavaly az ő bukásukra tett fel mindent...ha úgy tetszik, annak meg ez egy "büntetése" (még ha ez nem is épp egy jó megközelítés). Ha bejött volna az elképzelés, akkor nyernek egy új kormánnyal. Nem jött be, de azért a "nyeremény" így sem lenne rossz, tudom...csak ez sajnos nem így működik, a jelek szerint pedig egy darabig még nyugodtan telibeszarhatja a tanársztrájkot a kormány, mert a társadalom döntő többsége sem tesz másként.

2023. ápr. 11. 19:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!