Ha a magyar kormány szerint rendben van az oktatási rendszerünk, akkor miért külföldi meg magániskolákba járatják a gyerekeiket a fideszes politikusok?
#12. "De, egyébként tragédia, ami megy"
Te nyugodtan érezheted így, a többség viszont nem így látja. Btw az oktatás egy kínaival biztosan nehezen tartja a versenyt, de az európai ligában simán versenyképes, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sok diplomásunk, aki külföldön is sikerrel tud munkát vállalni a szakmájában.
Az oktatásunk??
Mikor láttál te iskolát utoljára?
Én pont azt láttom/hallom mindenhonan, hogy mennyi tanár hiányzik az órák megtartásához. Sok helyen vannak olyan órák amiket nem tartanak meg mert max valami nyugdíjból vissza imádkozott embert tudnak rávenni arra, hogy néha tartson valami órát. A tanárok nagyrésze már rég felmondott.
Hol működik ez a rendszer??? Ez az utolsókat rúgja.
"az egyértelműen mutatja, hogy másban is ilyen korlátolt a gondolkodásod és ideológia meg érzelem vezérelt. Röviden: ostoba"
Tévedés. Ez egyrészt érvelési hiba, mivel itt te általánosítasz.
Másrészt, szövegkörnyezetből kiderül, hogy a politikusokról beszéltem, te nagyon okos.
Egy átlag szavazó hogy tesz keresztbe az EU-nak? Sehogy, a fideszes politikus tud, vagy Orbán vétózni.
Ismételni tudom magam, ha nem tudsz olvasni, akkor hagyjuk.
Egyébként meg, de fideszesnek lenni ma azzal egyenlő, mintha lapos Földes lennél.
"Kitalálsz butaságokat mellette egyoldalúan tájékozódsz, nem gondolkodsz hanem elhiszed amit hallasz "
Ez ugyancsak érvelési hiba.
Nem tudsz cáfolni, ezért kitalálsz valamit rólam, ami amúgy sem igaz, mert mondtam, hogy én, veled ellentétben, nem mást hallgatok meg, hanem elolvasom a törvényeket.
"Majd újra meg újra szembe jön veled a valóság és értetlenkedsz, hogyan történhet mégis másképpen, hiszen neked mást mondtak"
Engem a valóság eddig mindig igazolt.
Pl. évek óta mondom, hogy nem jó amit a fidesz csinál és gazdaságilag vissza fog ütni. Itt a 25%-os infláció, aminek köze nincs a háborúhoz.
"A fidesz nem szolgálja ki az oroszokat, nem támogatja, nem segíti."
Jah, amikor a titkosszolgálattól leléptek és mondták, hogy azért lépnek le, mert az orosz kémeket tilos lekapcsolni, akkor biztos csak képzeltem. :DDDDD
Nézd, a valóság tagadás elég vicces, de rád nézve elég szánalmas is.
"Ahogy az EU bizony már nagyon hajaz a régi Szovjetunióra"
PErsze, a retardáltak fejében. Egyébként nincs köze hozzá. :)
"Az nem elv, hogy majmolod a nyugatiakat és mindenben kiszolgálod más országok érdekeit, elvárásait"
Melyik országot szolgálta ki az EU? Az USA-t? Akkor amikor Trump volt, miért nem voltak jóban? Akkor hirtelen nem volt kiszolgálás.
Trump elnöksége miatt tudjuk, hogy az EU nem szolgál ki senkit és a saját érdekeit nézi.
"Az az elv, hogy a háborút nem támogatjuk. Senkinek a háborúját."
Az egyébként pont nem. Ez az elvtelen megközelítés, amit Hitler ellen próbáltak, aminek a következménye egy világháború lett.
Vagyis te vh. párti vagy.
"Te nyugodtan érezheted így, a többség viszont nem így látja"
600 éve a többség szerint a Föld lapos volt, igazuk lett? Azért mert valamit a többség gondol, még nem lesz igaz.
Egyébként a fidesz nem a többség, így még csak a kijelentésed sem igaz.
"Btw az oktatás egy kínaival biztosan nehezen tartja a versenyt, de az európai ligában simán versenyképes"
Az a baj, hogy nem.
EU-ban labdába se rúghatunk, ha már mindenképp, akkor Kínához közelebb áll minőségben.
Kínának nem jó az oktatása, nagy számok törvénye alapján lesznek ott páran értelmesek, de mint oktatás, mint egy teljes rendszer, ez nem működik ott se jól, ahogy Indiában is a másfél milliárd ember miatt lesznek értelmesek páran, de mint oktatási rendszer nem jó.
Ha megközelítéseket akarsz, akkor van a finn modell, ami liberálisabb környezetekben hatékonyan tud működni, van a szingapúri modell, amihez hatalmas gazdagság kell állampolgári szinten és van mondjuk a poroszos, de hívjuk most japán modellnek, mert ott effektíven működik, ami egy individuálisan elnyomott közegen tud működni.
A magyarok csak a finn modellben tudnának fejlődni.
"mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sok diplomásunk, aki külföldön is sikerrel tud munkát vállalni a szakmájában"
Ez érvelési hiba.
Ez kb. olyan, hogy mivel nekünk sok nobel-díjasunk volt lakosság arányosan, ezért mi nagyon okosak vagyunk.
Azért mert van egy értelmiségi kisebbség, még nem lesz jó rendszerszinten az oktatásunk.
Az az értelmes réteg a rendszer ellenében volt képes eljutni arra a szintre, hogy nyugaton megbecsüljék őket és pont azért mentek el, mert az itteni rendszer szar, ezért menekülnek már külföldi egyetemre.
"de szerencsére tényleg nem tragédia"
Akkor viszont a tanárok jól teszik a dolgukat. Nem érdemelnének akkor emberhez méltó fizetést?
#23. "600 éve a többség szerint a Föld lapos volt, igazuk lett? Azért mert valamit a többség gondol, még nem lesz igaz."
Nem állítottam, hogy igaz; annyit állítottam, hogy ez a kérdés szubjektív. Hiába jelented ki, hogy "de, ez tragédia", az egyelőre egy vélemény és nem pedig tény.
"Egyébként a fidesz nem a többség, így még csak a kijelentésed sem igaz."
A legutóbbi választás alapján de. Konkrétan többen voltak, mint az összes többi szavazó a másik oldalon.
"EU-ban labdába se rúghatunk"
Fejtsd ki, hogy milyen téren! Én azt látom, hogy aki a magyar közoktatásban tanult, az megállja a helyét akkor is, ha úgy dönt, hogy tőlünk nyugatabbra próbál szerencsét. Kevesebb pénzünk van felsőoktatásra, ez igaz. A norvégoknál meg nincs orvosképzés, hanem itt tanulnak a diákjaik például nálunk. Ebből milyen következtetést vonhatunk le az oktatás minőségére vonatkozóan?
"Kínának nem jó az oktatása, nagy számok törvénye alapján lesznek ott páran értelmesek, de mint oktatás, mint egy teljes rendszer, ez nem működik ott se jól, ahogy Indiában is a másfél milliárd ember miatt lesznek értelmesek páran, de mint oktatási rendszer nem jó."
Ez az infó (legalábbis kínai részről) olyan 15-20 évvel van elmaradva a valóságtól. Nem a nagy számok törvényéről beszélek, hanem arról, hogy minőségileg is ráfeküdtek és elkezdték az embereiket őrült módon képezni. Nem kell egyébként leragadni és megzavarni magad a milliárdos népességgel, én az általad is említett Szingapúrral látom őket egy kategóriában lévőnek.
"A magyarok csak a finn modellben tudnának fejlődni."
Miért volna ez ilyen törvényszerű?
"Azért mert van egy értelmiségi kisebbség, még nem lesz jó rendszerszinten az oktatásunk."
Ez persze igaz, én viszont célszerűbbnek tartom fordítva megközelíteni. Az ellenzéken hosszú ideje azt a hergelést érzem, hogy amíg a mi oktatási rendszerünk nem a finn pontos mása, addig az szar. Nem így működik. Ahogy arról is meg kellene már végre tanulni leszokni, hogy azt tűzzük ki célul, hogy kritika nélkül átveszünk egy máshol működő rendszert (az adott társadalmi és gazdasági sajátosságokkal nem törődve), és várjuk a csodát. Nekünk a saját utunkat kell járnunk, ez nagyon fontos lecke volt az elmúlt évtizedekben.
"ezért menekülnek már külföldi egyetemre."
Abban némileg egyetértünk, hogy az egyéni teljesítmény az, ami a leginkább számít, de ezt már nem tudom másnak, mint szimpla proli hangulatkeltésnek látni. A te érved akkor nem lenne ordasnagy ferdítés, ha más országokból nem járnának az emberek külföldre tanulni vagy dolgozni...
A legundorítóbbnak egyébként azt látom, hogy a hazai baloldal elsősorban nem a fejlődésben érdekelt, hanem épp a jelenlegi helyzet konzerválásában, mert láthatóan ez ad nekik belpolitikai muníciót.
#24. "Akkor viszont a tanárok jól teszik a dolgukat. Nem érdemelnének akkor emberhez méltó fizetést?"
Ez ugyanaz a hülyeség, mint a kérdésedben. Nyilván van gond és nyilván célszerű volna magasabb fizetést adni nekik. Az viszont nagyon nem megy, hogy maradjon minden ugyanúgy, mint most, de magasabb fizetésért...épp azért, mert bőven van min javítani is. A tanári kar úgy általában szerintem épp egy gyengepontja a hazai oktatási rendszernek, a többségnek nem emelni kellene a fizetésén, hanem megválni kellene tőlük.
26: jelenleg alig megy valaki tanárnak, gyakran nem szaktanár tart órákat, mert nincs ember
Ha meg lenne emelve normálisra a fizetés, akkor több jelentkező lenne, több jobb képességű ember menne tanárnak, jobban lehetne szelektálni, hogy kit vesznek fel, és kit szórnak ki, ha nem jól dolgozik.
Most az a helyzet, hogy örülnek, ha ennyi pénzért van egyáltalán ember, nem hogy válogatni tudjanak közülük, hogy ki az alkalmasabb, ki a jobb pedagógus.
Persze, hogy nem lesz egyből minden jó. Idő kell míg javulni fog a helyzet miután eddig ignorálták a problémát.
Ezenfelül nem is csak a fizetést kell emelni hanem a rendszeren is változtatni. Mintha valakik tüntettek is volna emiatt valamikor.
"a többségnek nem emelni kellene a fizetésén"
A 40 év alattiak egységesen nettó 260 ezerért dolgoznak, ez már a pótlékokkal megemelt összeg. Ha szerinted ez rendben van, akkor vagy troll vagy, vagy pedig ténylegesen az a célod, hogy senki se menjen tanárnak.
Az én fiamnak ötödik-hatodik osztályban volt egy tündéri, nagyon lelkes huszonéves kis osztályfőnöknője. Oda voltak érte a gyerekek, a fiam még könyveket olvasni is elkezdett az ő magyarórái miatt, pedig korábban még a kötelezőt sem volt hajlandó elolvasni. Hatodik végén szülőin külön kérte, hogy gyerekkel együtt jöjjön minden szülő, akkor búcsúzott el mindenkitől. Könnyes szemmel mesélte el, hogy nem bírja már fizetni az albérletet, muszáj váltania, pedig nagyon szereti az osztályt. Eltelt azóta majdnem egy év, most Németországban dolgozik egy raktárban. Ennyit érnek a jó tanárok ennek az országnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!