Környezetedben(Magyarország) is nagyon megnőtt a fairtások száma?
Közútkezelős emberek mérhetetlen fairtást rendeztek a környékünkön, tömegével hordják el teherautókkal a fákat, az utak menti fasorokat vágják, sosem volt baj velük az utóbbi 20 évben, nagyon szép volt miatta a környék.
Most lett ilyen egzotikus holdbéli táj jellege, mondhatni annyira nem esztétikus, leginkább szarul néz ki.
Épp nézem, hogy már nincs is környezetvédelmi minisztérium, van agrárminisztérium, ahol fatüzelési program van....
Egyszer megkérdeztem egy helybéli kisebbségitől, mi lesz, ha a kertjéből kiírtja az utolsó fát is? Jön a szekrénysor, vagy a parketta?
Ez a jövő?
Lehet, hogy számodra meglepő, de fáknak van egy várható élettartamuk. Amikor elkezdenek öregedni és balesetveszélyessé válni, ki kell őket vágni. Igen, lehet hogy 20 éve még fiatal volt az a fasor.
Amúgy én autósként nem nagyon kedvelem az utakat szegélyező fasorokat, sokszor rontják a láthatóságot, másrészt egy fának menni elég kellemetlen dolog.
Ezek sima akácfák voltak, még a legnagyobb viharokban is tiszta volt az út mellettük.
Az egyik legszívósabb fafajta.
Nem politizálok, de az ilyen ok nélküli környezetrombolástól herótom van.
Ha még szélesítenék az utat, vagy javítanák, oké, de az út halál rossz, több a luk, mint az aszfalt, és a közútkezelőnek az a legfontosabb, hogy írtja a fákat az utak mellett. Beszrás.
Felénk is volt - Bp. délpesti perem kerület - fairtás, telepítettek újakat, DE azok nagyon sokára adnak árnyékot, a felük meg sem éri a "felnőtt kort", és kevesebb oxigént termelnek-széndioxidot kötnek meg. Láttam a kivágott fák évgyűrűit, semmi bajuk nem volt! Csak ugye a magasabb fákat rendszeresen karban kell tartani, ha felérnek a vezetékekhez. A kis fa, meg évek, mire akkora lesz. Nem tartom jónak az ész nélküli fairtásokat, akkor sem, ha kétszer annyi facsemetét ültetnek helyettük. Vannak erre műszerek, amik kimutatják, ha korhadt a fa.
Már megint valakinek kellett a fairtás biznisz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!